Overzicht algemene coronaregels

Op deze pagina vindt u een uitgebreid overzicht van de algemene coronaregels. Er is ook een kort overzicht van de coronamaatregelen

Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20% ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld. 

Belangrijk blijft dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook wie al gevaccineerd: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Tweede stap openingsplan per 19 mei

Op 19 mei wordt een aantal coronamaatregelen losgelaten of aangepast, als de cijfers dit toelaten.

Bekijk welke maatregelen gaan wijzigen. Alle overige maatregelen blijven gelden.

Reizen en zomervakantie

Vanaf 15 mei zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig worden aangemerkt.

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies.

In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Reizen met openbaar vervoer

Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Basisregels voor iedereen

Blijf de basisregels volgen tegen verspreiding van het coronavirus. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie. Blijf handen wassen en afstand houden. En bij klachten: blijf thuis en laat u snel testen. Zo geeft u corona geen kans.

Basisregels voor iedereen

 • Was vaak en goed uw handen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen.

Was uw handen

 • Was vaak en zorgvuldig uw handen.
  • 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen.
  • Voordat u naar buiten gaat, als u weer thuis komt, als u uw neus heeft gesnoten, en natuurlijk voor het eten en nadat u naar de wc bent geweest.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Was daarna uw handen.
 • Schud geen handen.

Houd 1,5 meter afstand van anderen

 • Afstand houden geldt voor iedereen: op straat, in winkels of andere gebouwen en op het werk.
 • Mensen die samen op één adres wonen, hoeven geen 1,5 meter afstand te bewaren. Ook uitgezonderd is bijvoorbeeld het ondersteunen van hulpbehoevenden, zoals het duwen van een rolstoel.
 • Door 1,5 meter afstand te houden is de kans kleiner dat mensen elkaar besmetten.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar en tot volwassenen. Alle andere hygiënemaatregelen gelden ook voor kinderen.

Jongeren van 13 tot en met 17 hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar op school moeten leerlingen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Vermijd drukte

In groepen kan het virus zich makkelijk verspreiden, en het opsporen van bronnen en contacten is lastiger als grote groepen mensen bij elkaar zijn geweest. Is het ergens druk en ziet u dat het lastig is om 1,5 meter afstand te bewaren? Ga dan weg. Wanneer groepsvorming de publieke gezondheid of de veiligheid in gevaar brengt, kunnen handhavers optreden.

Werk zoveel mogelijk thuis

Het advies blijft om thuis te werken tenzij het echt niet anders kan.

 • U kunt alleen naar uw werk als uw aanwezigheid essentieel is voor de voortgang van een bedrijfsproces en als dat werk niet thuis kan worden uitgevoerd.
 • Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien kan nu even niet.
 • Werkgevers zorgen ervoor dat werknemers daadwerkelijk volledig thuiswerken als dat kan.
 • Werknemers kunnen het gesprek aangaan met hun werkgever als zij gevraagd worden om naar hun werk te komen terwijl dat niet nodig is.
 • Waar thuiswerken niet mogelijk is, spreiden werkgevers de werktijden.
 • Mijd de spits.

Ontmoet zo min mogelijk mensen

 • Ontvang thuis op een dag niet meer dan 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee.
 • Ga maximaal 1 keer op een dag ergens op bezoek.
 • Minder mensen ontmoeten is zwaar, voor iedereen. Let daarom extra op mensen om je heen, zeker op mensen die ziek zijn, eenzaam zijn of psychische klachten hebben.
 • Bezoek in het kader van (medische) zorg of mantelzorg kan gewoon doorgaan.

Verplicht dragen van een mondkapje

Iedereen van 13 jaar en ouder is verplicht om in de volgende situaties een mondkapje voor publiek gebruik te dragen.

 • In voor publiek toegankelijke gebouwen en overdekte gebieden (voor zover deze open zijn) zoals:

  • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, etc

  • Scholen wanneer mensen staan of lopen. Het mondkapje kan af wanneer mensen hebben plaatsgenomen op hun zitplaats.

 • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.
 • In het openbaar vervoer, in stations, op perrons en bij tram- en bushaltes.

Op deze plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. U riskeert een boete van € 95 als u geen mondkapje draagt.

Let op: Tenminste tot en met 18 mei zijn veel locaties gesloten.

In de volgende situaties hoeft u geen mondkapje te dragen:

 • In het zwembad in het water (maar in de kleedkamer en voor begeleiders buiten het water is een mondkapje wel verplicht).
 • In een kerk, moskee of andere locaties van geloofsbelijdenis.
 • Als u vanwege medische redenen of andere beperkingen het mondkapje niet kunt dragen.
 • Als het mondkapje een goede en veilige uitoefening van werkzaamheden in het kader van beroep of bedrijf onmogelijk maakt.

Een spatscherm (ook wel ‘face shield’ genoemd) heeft niet de beschermende werking van een mondkapje en is dus geen alternatief. U kunt wel kiezen voor een faceshield als u geen mondkapje kunt dragen.

Mondkapjes voor publiek gebruik kunt u kopen of zelf maken. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Klachten? Blijf thuis en laat u gelijk testen

Iedereen met klachten die passen bij corona blijft thuis en laat zich testen op het coronavirus. Dat geldt ook voor kinderen. Kinderen tot 4 jaar mogen eventueel wel naar de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben.

In de volgende gevallen kunt u ook zonder klachten getest worden:

 • Nauw contact van iemand met corona.
  Bent u dicht in de buurt geweest van iemand met corona (binnen 24 uur in totaal 15 minuten of langer binnen 1,5 meter)? Dan bent u een nauw contact. Ga 10 dagen in quarantaine en laat u zo snel mogelijk testen. Op de 5e dag laat u zich nog een keer testen. Als die test negatief is kunt u de quarantaine beëindigen.

 • Overig contact van iemand met corona.
  Was u langer dan 15 minuten op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte van iemand met corona, bijvoorbeeld op kantoor, in de klas of tijdens een vergadering? Dan hoeft u niet in quarantaine maar kunt u zich wel laten testen, ook zonder klachten.

 • Melding CoronaMelder app.
  Als u een melding kreeg in de CoronaMelder app, dan bent u dichtbij iemand met corona geweest. Er is een kans dat u ook bent besmet. Ga 10 dagen in quarantaine en laat u zo snel mogelijk testen. Op de 5e dag laat u zich nog een keer testen. Als die test negatief is kunt u de quarantaine beëindigen.

 • Terugkeer uit buitenlands risicogebied
  Of het risicogebied is leest u op www.wijsopreis.nl. Doe de quarantaine reischeck. U gaat bij aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine. U kunt op of na dag 5 een testafspraak maken. Als de testuitslag negatief is mag u de quarantaine beëindigen.

Als u meedoet aan een onderzoek naar een uitbraak, kunt u ook zonder klachten getest worden. In dat geval hoeft u niet in quarantaine zolang u zelf of uw nauwe contacten geen klachten hebben.

Lees meer over het testen en de regels over quarantaine.

Blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is. En ontvang geen bezoek. Als u ook koorts heeft of benauwd bent, dan blijven ook uw huisgenoten en andere nauwe contacten thuis tot u de uitslag van de test heeft. Hebben uw huisgenoten ook klachten? Dan laten zij zich ook testen.

Als blijkt dat u corona heeft hoort u van de GGD wat u moet doen. De GGD voert samen met u bron- en contactonderzoek uit. Als blijkt dat u geen corona heeft dan mag u weer naar buiten. Gaan de klachten niet over, worden ze erger of krijgt u nieuwe klachten? Bel dan de huisarts. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Let op: Blijf altijd de basisregels volgen en wees extra voorzichtig rondom ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, ook na een negatieve testuitslag. Vermijd contact met kwetsbare personen tot 10 dagen na het laatste risicovolle contact als u bent getest zonder klachten of als u terugkeert uit het buitenland. U kunt namelijk nog klachten ontwikkelen.

Gezondheidsadviezen

Gezondheidsadviezen voor een goede weerstand voor iedereen

Gezond leven houdt de weerstand op peil. Met een goede weerstand wordt u minder ziek door ziekmakende bacteriën en virussen, zoals corona. Als u toch ziek wordt, herstelt u meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen maken al verschil. Hoe houdt u zichzelf gezond?

 • Probeer ten minste een half uur per dag te bewegen.
 • Eet gezond en gevarieerd met veel fruit en groente.
 • Drink voldoende water.
 • Drink maximaal 1 glas alcohol per dag (en natuurlijk NIX<18).
 • Zet nu de stap en stop met roken. Kijk op Ikstopnu.nl voor hulp en advies. 

Meer adviezen staan op het Loket Gezond Leven (RIVM) leefstijl en COVID-19.

Adviezen speciaal voor mensen met een kwetsbare gezondheid (risicogroepen)

Niet iedereen wordt even ziek van het coronavirus. Sommige mensen ontwikkelen nauwelijks klachten, anderen worden zeer ernstig ziek. Voor bepaalde groepen is het wel duidelijk dat zij een groter risico lopen heel ziek te worden van het coronavirus of zelfs te overlijden.

 • Mensen die ouder zijn dan 70 jaar hebben een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Dit geldt nog sterker voor ouderen die minder zelfredzaam zijn, dan voor vitale ouderen. Ook mensen met een onderliggende aandoening lopen een groter risico. Wees extra voorzichtig en volg de basisregels goed op.
 • Bezoek aan verpleeghuizen is toegestaan indien het de beperking van de verspreiding van het coronavirus niet in de weg staat. Ook is bezoek altijd toegestaan aan bewoners van wie wordt verwacht dat zij op korte termijn overlijden of in vergelijkbare omstandigheden. Zorgaanbieders zullen op basis van hun specifieke situatie bepalen wanneer het voor hun bewoners mogelijk is om meer bezoekers te ontvangen. Daarvoor is een handreiking gemaakt die te vinden is op de website van koepelorganisatie Actiz.
 • In de verpleeghuizen en de instellingen voor mensen met een handicap vordert de vaccinatiecampagne. Daarom is er een wijziging:
  • Als in een instelling de bewoners 2 keer gevaccineerd zijn, kan het bezoek van maximaal 1 naar maximaal 2 bezoekers per dag.
  • Bezoekers hoeven niet langer beperkt te zijn tot degenen die tot de bezoekbubbel van 2 tot 3 personen behoren.
 • Bij een uitbraak in een verpleeghuis worden medewerkers en bewoners wekelijks getest.
 • Bij bezoek aan mensen die tot een risicogroep behoren, is het extra belangrijk de basisregels goed op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden. Maak duidelijke afspraken met elkaar en bespreek vooraf of iemand klachten heeft. Als bezoekers of ouderen verkoudheidsklachten, koorts en/of benauwdheid hebben, stel het bezoek dan uit. Als het bezoek buiten kan, dan is dat beter dan binnen.

Regels voor groepsvorming

Open en gesloten locaties

Overige regels voor binnen en buiten

Onderwijs en opvang

Sport en spel

Vervoer

Reizen en vakantie

Heeft u vakantieplannen? Ga wijs op reis. Want reizen is en blijft een risico. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl.

Reizen en vakantie in Nederland

Vakantie in eigen land

 • Heeft u al een vakantie geboekt? Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres.
 • Mijd drukte en reis buiten de spits naar uw bestemming. Reis ter plekke zo min mogelijk.
 • Houd u als reiziger in eigen land aan alle basisregels. Bij klachten blijft u thuis en laat u zich testen op het coronavirus.

Reizigers in Nederland

 • Reizigers in Nederland moeten zich houden aan de Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Blijf op uw reisadres. Reis zo min mogelijk. Voor korte afstanden geldt: ga waar mogelijk lopen of pak de fiets.
 • Bij klachten worden reizigers geadviseerd het reisverblijf niet te verlaten, contacten te vermijden en zich te laten testen bij de GGD. Als ze positief getest worden, moeten ook reizigers in isolatie. Huisgenote/reisgenoten moeten in quarantaine. Mensen met klachten mogen niet reizen.
 • Kosten van isolatie/quarantaine zijn voor de reizigers. Als de locatie waarin de reizigers verblijven niet geschikt is voor isolatie/ quarantaine, ondersteunt de GGD bij het vinden van een geschikte locatie.

Reizen naar het buitenland

Vanaf 15 mei kunt u reizen naar veilige landen. Dit zijn landen met weinig coronabesmettingen. In het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben deze landen de kleur groen of geel. Ga niet op vakantie naar landen met de kleuren oranje of rood. Hier zijn te veel besmettingen met corona.

 • Er zijn een paar landen met een groen of geel reisadvies vanaf 15 mei. Dit verandert mogelijk de komende maanden. De situatie rond het coronavirus blijft onzeker. Het is daardoor nu niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien.
 • U kunt dan wel weer naar veilige landen, maar reizen blijft een risico. Reizen is en blijft een risico. De situatie in ieder land kan snel veranderen, bijvoorbeeld omdat ergens snel veel besmettingen zijn met corona. Of door een nieuwe gevaarlijke variant van het virus.
 • In de meeste landen gelden coronamaatregelen. Als toerist moet u zich hieraan houden. Ook als u gevaccineerd bent. Het kan zijn dat landen reisbeperkingen opleggen aan reizigers uit Nederland. Zo is het mogelijk dat u in quarantaine moet bij aankomst in een land met een geel of groen reisadvies.
 • Heeft u reisplannen? Check altijd vooraf het reisadvies op www.wijsopreis.nl of in de reisapp. In het reisadvies leest of uw vakantiebestemming veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.
 • Houd kort voor vertrek, tijdens uw reis en bij terugkeer het reisadvies in de gaten. U kunt uw vakantiebestemming favoriet maken in de Reisapp. Dan krijgt u automatisch een melding als er iets verandert op uw vakantiebestemming.
 • Voor reizigers uit oranje gebieden geldt: bij terugkeer naar Nederland moet u een negatieve testuitslag tonen, ook gaat u 10 dagen in quarantaine. Doe de quarantaine reischeck.
  • Dit kan ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel. Vanaf 5 dagen na aankomst kunt u zich (opnieuw) laten testen. Is de test negatief? Dan hoeft u niet meer in quarantaine te blijven. Krijgt u klachten? Wacht dan niet tot dag 5 maar laat u meteen testen. Als de testuitslag negatief is kunt u nog niet uit quarantaine. U kunt zich eventueel opnieuw laten testen op dag 5. Als die test ook negatief is mag u uit quarantaine. Raadpleeg voor hulp de Quarantaine Reischeck.
   • Voor een aantal (reis)doelen mag de quarantaine onderbroken worden. Buiten deze (reis)doelen houdt u zich aan de regels voor thuisquarantaine.
   • Er geldt een uitzondering voor grenswerkers, grensstudenten en grensscholieren.
   • Als u tijdens de quarantaine klachten ontwikkelt die passen bij corona, dan neemt u contact op met de GGD om zich te laten testen.

Het virus is bijna nergens ter wereld onder controle.Kleurcodes veranderen snel door epidemiologische situatie in het buitenland, dit betekent risico’s rondom annuleringen bij het boeken van reizen.

Ontwikkelt u tijdens uw reis gezondheidsklachten?

 • Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten, blijf in uw accommodatie, vermijd contacten met anderen en laat u testen.
 • Als de test positief is, neem dan ook contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland en volg de maatregelen of adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten.
 • Mogelijk moeten ook uw huisgenoten en/of reisgenoten in quarantaine.

Ontwikkelt u bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf thuis, vermijd contacten met anderen en laat u testen. Maak een afspraak via 0800-1202 of ga naar rijksoverheid.nl/coronatest.

Reizen naar de Caribische delen van het Koninkrijk

Wanneer u naar de Caribische delen van het Koninkrijk reist dient u rekening te houden met het lokale inreisbeleid. Check altijd vooraf het reisadvies op www.wijsopreis.nl of in de reisapp. Hier vindt u de actuele informatie over reizen naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius). In het reisadvies leest of uw vakantie naar de Caribische delen van het Koninkrijk veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.

Landen met reisadvies

 • Heeft u vakantieplannen? Ga wijs op reis. Want reizen is en blijft een risico. Check het reisadvies op www.wijsopreis.nl. Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies
 • In het reisadvies leest of uw vakantiebestemming veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.
 • In het reisadvies leest of uw vakantiebestemming veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.
 • Download de reisapp op www.wijsopreis.nl en ontvang automatisch bericht als er iets veranderd op uw bestemming. 
 • Houd u aan de coronamaatregelen onderweg, op uw vakantiebestemming en bij thuiskomst. Ook als u al gevaccineerd bent.

Reizen naar Nederland 

U bent welkom voor vakantie in Nederland als u vanuit een veilig land of gebied reist.

Verplichte testuitslagen

 • Voor reizigers uit hoog en zeer hoogrisicogebieden geldt: bij terugkeer naar Nederland moet u een negatieve testuitslag tonen, ook gaat u in quarantaine. Doe de quarantaine reischeck.

 • Momenteel bent u verplicht een recente negatieve NAAT (PCR)-testuitslag te tonen als u naar Nederland reist vanuit een hoogrisicogebied met vliegtuig, schip, internationale intercity of internationale bus.
  • Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder die niet in een uitzonderingscategorie valt;
  • De verplichting geldt niet voor reizigers die met de regionale grensoverschrijdende bus naar Nederland reizen;
  • De testuitslag is maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland en moet aan een aantal kenmerken voldoen;
  • Reizigers die van buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, moet ook een zelf ondertekende testverklaring kunnen tonen;
  • U gaat bij aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine, ook bij een negatieve testuitslag. Na 5 dagen kunt u zich opnieuw laten testen. Is de test negatief? Dan hoeft u niet meer in quarantaine te blijven. Raadpleeg voor hulp de Quarantaine Reischeck. Krijgt u klachten? Wacht dan niet tot dag 5 maar laat u meteen testen. Als de testuitslag negatief is kunt u nog niet uit quarantaine. U kunt zich eventueel opnieuw laten testen op dag 5. Als die test ook negatief is mag u uit quarantaine.
 • Momenteel zijn alle NAAT-testen toegestaan. Dus ook de testen onder de namen mPOCT, NAAT, of RT PCR, LAMP en TMA. De PCR-test verplichting is de NAAT-testverplichting.
 • U moet als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoogrisicoland een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 24 uur oud laten zien bij het aan boord gaan. Of in het bezit zijn van een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden en een negatieve NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland.
 • Op dit moment geldt er voor een aantal landen een vliegverbod voor passagiersvluchten naar Nederland en naar Caribisch Nederland. Als u terug moet vliegen of varen naar Nederland, bijvoorbeeld door ernstige familieomstandigheden, dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassade in het land waar u verblijft.

Naar Nederland reizen van buiten de Europese Unie en Schengenlanden

 • Nederland heeft met alle andere Schengenlanden samen de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële (vlieg)reis maken.
 • Voor reizigers uit een aantal landen wordt een uitzondering gemaakt. Het actuele overzicht van deze landen vindt u op de pagina voor buitenlandse reizigers naar Nederland
 • Regelmatig wordt deze lijst met landen opnieuw bekeken en aangepast. We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Indien er landen van de lijst af moeten, dan kan dit al eerder gebeuren.
 • Als een land op deze lijst staat, betekent dit niet automatisch dat reizen naar dit land mogelijk is. Controleer eerst het reisadvies voor dat land op www.wijsopreis.nl

Uitzonderingen op het inreisverbod

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Bij het instellen van dit EU-inreisverbod is een lijst van reisdoelen opgesteld die uitgezonderd zijn van het inreisverbod

Voor iedereen die naar Nederland reist vanuit een land of gebied met een oranje reisadvies geldt: bij aankomst in Nederland moet u een negatieve testuitslag tonen, ook gaat u 10 dagen in quarantaine. Doe de quarantaine reischeckNa 5 dagen kunt u zich opnieuw laten testen. Is de test negatief? Dan hoeft u niet meer in quarantaine te blijven. Raadpleeg voor hulp de Quarantaine Reischeck of ga naar www.wijsopreis.nl . Krijgt u klachten? Wacht dan niet tot dag 5 maar laat u meteen testen. Als de testuitslag negatief is kunt u nog niet uit quarantaine. U kunt zich eventueel opnieuw laten testen op dag 5. Als die test ook negatief is mag u uit quarantaine.  Voor deze thuisquarantaine zijn er een paar uitzonderingen.

Aanvullende maatregelen

De overheid neemt aanvullende maatregelen om ervoor te zorgen dat we deze coronaperiode als samenleving zo goed mogelijk door komen.

Banen en economie

De impact van het coronavirus op banen en economie houdt aan en de economische recessie is voorlopig niet voorbij. Het kabinet heeft een steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden. Vanaf 1 oktober 2020 zijn diverse lopende steunmaatregelen verlengd. Het huidige pakket loopt tot  en met 2021 en is gestoeld op 3 pijlers: steun, helpen aanpassen en investeren.

 • Steun- en herstelpakket voor banen en economie: tijdelijke financiële regelingen voor ondernemers, zelfstandigen en zzp’ers. Hierbij gaat het om tegemoetkoming in inkomsten, salarissen en vaste lasten, uitstel van belastingen en versoepeling van kredieten.
 • Sinds 1 oktober 2020: bedrijven, (zelfstandig) ondernemers en werkenden krijgen voor langere tijd meer duidelijkheid over financiële ondersteuning. Economische groei wordt gestimuleerd en waar nodig worden mensen geholpen richting nieuw werk.
 • De financiële regelingen zijn zo gemaakt dat ze meebewegen met de omstandigheden. Dus hoe meer omzetverlies, hoe meer steun.
 • Voor bepaalde zwaar getroffen sectoren is aanvullende steun. 
 • Er worden sociale maatregelen genomen om mensen die hun baan verliezen een beter perspectief te bieden op een inkomen en nieuw werk. Door goede begeleiding van werk(loosheid) naar werk, voor om- en bijscholing, het tegengaan van armoede en problematische schulden en het aanpakken van jeugdwerkloosheid.
 • Er worden investeringsmaatregelen genomen gericht op het stimuleren van economische groei.

De zorg

Protocollen

 • Ondernemen met inachtneming van alle regels, zoals 1,5 meter afstand houden, vraagt duidelijke afspraken. Sectoren hebben daarom protocollen opgesteld met de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u de vastgestelde protocollen.
 • Verruiming van de limiet van contactloos betalen met uw pinpas. Zo helpen banken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, want bij deze manier van betalen is het niet nodig om uw pincode in te toetsen.

Initiatieven in de samenleving

 • Diverse initiatieven in de samenleving bieden hulp in deze periode. Bijvoorbeeld:
  • Ready2Help, het netwerk van burgerhulpverleners van het Rode Kruis, informeert kwetsbare mensen hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus.
  • NL Doet brengt hulpvragen en vrijwilligerswerk bij elkaar.
  • Er zijn diverse hulplijnen voor ouderen: ANBO (0348-46 66 66), KBO-PCOB (030-3 400 600) en het Rode Kruis (070-4455 888).
  • Corona-hulplijn voor ouderen met een migratieachtergrond: 030-3400600.
  • Het platform Nietalleen.nl van lokale organisaties en kerken brengt hulp en hulpvragen bijeen.
 • Kijk voor initiatieven bij u in de buurt op de website van uw gemeente.

Bekijk ook: