Overzicht algemene coronamaatregelen

Op deze pagina vindt u een uitgebreid overzicht van de algemene coronaregels.

Read the Dutch measures against coronavirus in English on Government.nl. 

Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open 

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers. 

Belangrijk blijft dat we drukte blijven vermijden en ons allemaal aan de basisregels blijven houden, ook als we al gevaccineerd zijn: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. We werken thuis als dit kan. En we laten ons vaccineren, zodra we aan de beurt zijn. Dan kan er snel steeds meer.

Derde stap openingsplan per 5 juni

Op 5 juni worden een aantal coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen en de basisregels blijven gelden voor iedereen. 

Basisregels die voor iedereen gelden

Gezondheidsadviezen

Regels voor groepsvorming

Open en gesloten locaties

Overige regels voor binnen en buiten

Onderwijs en opvang

Sport en spel

Vervoer

Reizen en vakantie

Heeft u vakantieplannen? Ga wijs op reis. Want reizen is en blijft een risico. Check altijd het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl.

Reizen en vakantie in Nederland

Vakantie in eigen land

 • Mijd drukte onderweg en reis buiten de spits naar uw bestemming. Reis bij voorkeur niet tussen 06:30-09:00 uur en 16:00-18:30 uur.
 • Houd u als reiziger in eigen land aan alle basisregels. Bij klachten blijft u thuis en laat u zich testen op het coronavirus.

Reizigers in Nederland

 • Reizigers in Nederland moeten zich houden aan de Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Mijd drukte onderweg en reis buiten de spits.
 • Bij klachten worden reizigers geadviseerd het reisverblijf niet te verlaten, contacten te vermijden en zich te laten testen bij de GGD. Als ze positief getest worden, moeten ook reizigers in isolatie. Huisgenote/reisgenoten moeten in quarantaine. Mensen met klachten mogen niet reizen.
 • Kosten van isolatie/quarantaine zijn voor de reizigers. Als de locatie waarin de reizigers verblijven niet geschikt is voor isolatie/ quarantaine, ondersteunt de GGD bij het vinden van een geschikte locatie.

Reizen naar het buitenland

U kunt reizen naar veilige landen. Dit zijn landen met weinig coronabesmettingen. In het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben deze landen de kleur groen of geel. Ga niet op vakantie naar landen met de kleuren oranje of rood. Hier zijn te veel besmettingen met corona.

 • Er zijn een paar landen met een groen of geel reisadvies. Dit verandert mogelijk de komende maanden. De situatie rond het coronavirus blijft onzeker. Het is daardoor nu niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien.
 • U kunt dan wel weer naar veilige landen, maar reizen is en blijft een risico. De situatie in ieder land kan snel veranderen, bijvoorbeeld omdat ergens snel veel besmettingen zijn met corona. Of door een (nieuwe) zorgwekkende variant van het virus.
 • In de meeste landen gelden coronamaatregelen. Als toerist moet u zich hieraan houden. Ook als u gevaccineerd bent. Het kan zijn dat landen reisbeperkingen opleggen aan reizigers uit Nederland. Zo is het mogelijk dat u in quarantaine moet bij aankomst in een land met een geel of groen reisadvies.
 • Heeft u reisplannen? Check altijd vooraf het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of in de reisapp. In het reisadvies leest of uw vakantiebestemming veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.
 • Houd kort voor vertrek, tijdens uw reis en bij terugkeer het reisadvies in de gaten. U kunt uw vakantiebestemming favoriet maken in de Reisapp. Dan krijgt u automatisch een melding als er iets verandert op uw vakantiebestemming.
 • Voor reizigers uit oranje gebieden geldt: bij terugkeer naar Nederland moet u een negatieve testuitslag tonen, ook gaat u 10 dagen in quarantaine. Doe de quarantaine reischeck.
  • Uw quarantaine kan ook doorgebracht worden in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel. Vanaf 5 dagen na aankomst kunt u zich (opnieuw) laten testen. Is de test negatief? Dan hoeft u niet meer in quarantaine te blijven. Krijgt u klachten? Wacht dan niet tot dag 5 maar laat u meteen testen. Als de testuitslag negatief is kunt u nog niet uit quarantaine. U kunt zich eventueel opnieuw laten testen op dag 5. Als die test ook negatief is mag u uit quarantaine. Raadpleeg voor hulp de Quarantaine Reischeck.
   • Voor een aantal (reis)doelen mag de quarantaine onderbroken worden. Buiten deze (reis)doelen houdt u zich aan de regels voor thuisquarantaine.
   • Er geldt een uitzondering voor grenswerkers, grensstudenten en grensscholieren.
   • Als u tijdens de quarantaine klachten ontwikkelt die passen bij corona, dan neemt u contact op met de GGD om zich te laten testen.

Het virus is bijna nergens ter wereld onder controle.Kleurcodes veranderen snel door epidemiologische situatie in het buitenland, dit betekent risico’s rondom annuleringen bij het boeken van reizen.

Ontwikkelt u tijdens uw reis gezondheidsklachten?

 • Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten, blijf in uw accommodatie, vermijd contacten met anderen en laat u testen.
 • Als de test positief is, neem dan ook contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland en volg de maatregelen of adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten.
 • Mogelijk moeten ook uw huisgenoten en/of reisgenoten in quarantaine.

Ontwikkelt u bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf thuis, vermijd contacten met anderen en laat u testen. Maak een afspraak via 0800-1202 of ga naar rijksoverheid.nl/coronatest.

Reizen naar de Caribische delen van het Koninkrijk

Wanneer u naar de Caribische delen van het Koninkrijk reist dient u rekening te houden met het lokale inreisbeleid. Check altijd vooraf het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of in de reisapp. Hier vindt u de actuele informatie over reizen naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, Saba en Sint Eustatius). In het reisadvies leest of uw vakantie naar de Caribische delen van het Koninkrijk veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.

Landen met reisadvies

 • Heeft u vakantieplannen? Ga wijs op reis. Want reizen is en blijft een risico. Check het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies.
 • In het reisadvies leest of uw vakantiebestemming veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.
 • In het reisadvies leest of uw vakantiebestemming veilig is. U ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaineplicht of testverplichting geldt.
 • Download de de reisapp en ontvang automatisch bericht als er iets veranderd op uw bestemming. 
 • Houd u aan de coronamaatregelen onderweg, op uw vakantiebestemming en bij thuiskomst. Ook als u al gevaccineerd bent.

Reizen naar Nederland 

U bent welkom voor vakantie in Nederland als u vanuit een veilig land of gebied reist.

Verplichte testuitslagen

 • Voor reizigers uit hoog en zeer hoogrisicogebieden geldt: bij terugkeer naar Nederland moet u een negatieve testuitslag tonen, ook gaat u in quarantaine. Voor reizigers uit zeerhoogrisicogebieden is dit sinds 1 juni een plicht. Doe de quarantaine reischeck.

 • Momenteel bent u verplicht een recente negatieve NAAT (PCR)-testuitslag te tonen als u naar Nederland reist vanuit een hoogrisicogebied. Dit geldt voor alle vormen van vervoer: het vliegtuig, de trein, bus of auto.
  • Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder die niet in een uitzonderingscategorie valt;
  • De verplichting geldt niet voor reizigers die met de regionale grensoverschrijdende bus naar Nederland reizen;
  • En niet voor automobilisten die korter dan 12 uur in Nederland zijn, of automobilisten die korter dan 12 uur in een hoogrisicogebied zijn geweest.
  • De testuitslag is maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland en moet aan een aantal kenmerken voldoen;
  • U gaat bij aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine, ook bij een negatieve testuitslag. Na 5 dagen kunt u zich opnieuw laten testen. Is de test negatief? Dan hoeft u niet meer in quarantaine te blijven. Raadpleeg voor hulp de Quarantaine Reischeck. Krijgt u klachten? Wacht dan niet tot dag 5 maar laat u meteen testen. Als de testuitslag negatief is kunt u nog niet uit quarantaine. U kunt zich eventueel opnieuw laten testen op dag 5. Als die test ook negatief is mag u uit quarantaine.
 • Momenteel zijn alle NAAT-testen toegestaan. Dus ook de testen onder de namen mPOCT, NAAT, of RT PCR, LAMP en TMA. De PCR-test verplichting is de NAAT-testverplichting.
 • U moet als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant  een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag van maximaal 72 uur oud en een negatieve sneltestuitslag die niet ouder is dan 24 uur bij het aan boord gaan laten zien.

Naar Nederland reizen van buiten de Europese Unie en Schengenlanden

 • Nederland heeft met alle andere Schengenlanden samen de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële (vlieg)reis maken.
 • Voor reizigers uit een aantal landen wordt een uitzondering gemaakt. Het actuele overzicht van deze landen vindt u op de pagina voor buitenlandse reizigers naar Nederland
 • Regelmatig wordt deze lijst met landen opnieuw bekeken en aangepast. We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Indien er landen van de lijst af moeten, dan kan dit al eerder gebeuren.
 • Als een land op deze lijst staat, betekent dit niet automatisch dat reizen naar dit land mogelijk is. Controleer eerst het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl

Uitzonderingen op het inreisverbod

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Bij het instellen van dit EU-inreisverbod is een lijst van reisdoelen opgesteld die uitgezonderd zijn van het inreisverbod

Aanvullende maatregelen

De overheid neemt aanvullende maatregelen om ervoor te zorgen dat we deze coronaperiode als samenleving zo goed mogelijk door komen.

Banen en economie

De impact van het coronavirus op banen en economie houdt aan en de economische recessie is voorlopig niet voorbij. Het kabinet heeft een steun- en herstelpakket voor ondernemers en werkenden. Vanaf 1 oktober 2020 zijn diverse lopende steunmaatregelen verlengd. Het huidige pakket loopt tot  en met 2021 en is gestoeld op 3 pijlers: steun, helpen aanpassen en investeren.

 • Steun- en herstelpakket voor banen en economie: tijdelijke financiële regelingen voor ondernemers, zelfstandigen en zzp’ers. Hierbij gaat het om tegemoetkoming in inkomsten, salarissen en vaste lasten, uitstel van belastingen en versoepeling van kredieten.
 • Sinds 1 oktober 2020: bedrijven, (zelfstandig) ondernemers en werkenden krijgen voor langere tijd meer duidelijkheid over financiële ondersteuning. Economische groei wordt gestimuleerd en waar nodig worden mensen geholpen richting nieuw werk.
 • De financiële regelingen zijn zo gemaakt dat ze meeademen met de omstandigheden. Dus hoe meer omzetverlies, hoe meer steun.
 • Voor bepaalde zwaar getroffen sectoren is aanvullende steun. 
 • Er worden sociale maatregelen genomen om mensen die hun baan verliezen een beter perspectief te bieden op een inkomen en nieuw werk. Door goede begeleiding van werk(loosheid) naar werk, voor om- en bijscholing, het tegengaan van armoede en problematische schulden en het aanpakken van jeugdwerkloosheid.
 • Er worden investeringsmaatregelen genomen gericht op het stimuleren van economische groei.

De zorg

Protocollen

 • Ondernemen met inachtneming van alle regels, zoals 1,5 meter afstand houden, vraagt duidelijke afspraken. Sectoren hebben daarom protocollen opgesteld met de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Op Mijncoronaprotocol.nl vindt u de vastgestelde protocollen.
 • Verruiming van de limiet van contactloos betalen met uw pinpas. Zo helpen banken om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, want bij deze manier van betalen is het niet nodig om uw pincode in te toetsen.

Initiatieven in de samenleving

 • Diverse initiatieven in de samenleving bieden hulp in deze periode. Bijvoorbeeld:
  • Ready2Help, het netwerk van burgerhulpverleners van het Rode Kruis, informeert kwetsbare mensen hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus.
  • NL Doet brengt hulpvragen en vrijwilligerswerk bij elkaar.
  • Er zijn diverse hulplijnen voor ouderen: ANBO (0348-46 66 66), KBO-PCOB (030-3 400 600) en het Rode Kruis (070-4455 888).
  • Corona-hulplijn voor ouderen met een migratieachtergrond: 030-3400600.
  • Het platform Nietalleen.nl van lokale organisaties en kerken brengt hulp en hulpvragen bijeen.
 • Kijk voor initiatieven bij u in de buurt op de website van uw gemeente.

Bekijk ook: