Veelgestelde vragen over het coronavirus en gezondheid

Op deze pagina leest u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en uw gezondheid.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus COVID-19?

De symptomen zijn koorts en luchtwegklachten  zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb. Wat moet ik doen?

Voor iedereen geldt:

 • Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts. 
 • Mijd sociaal contact. U kunt ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en u medische hulp nodig heeft.
 • Als u zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten heeft gehad, bent u genezen. Dan kunt u anderen niet meer besmetten.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Het zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis
 • Was uw handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van anderen

Hoe weet ik of iemand in mijn omgeving besmet is met het coronavirus?

De plaatselijke GGD maakt dit bekend.  

Hoeveel mensen zijn in Nederland besmet met het coronavirus?

Bekijk de teller met het aantal positieve tests in Nederland op de website van het RIVM. 

Ik ben huisgenoot van iemand die luchtwegklachten en koorts heeft. Wat moet ik doen?

 • Alle huisgenoten (gezinsleden) blijven  thuis, ook als zij geen klachten hebben.
 • Alleen een huisgenoot zonder klachten mag boodschappen doen. 
 • Ontvang geen bezoek thuis.
 • Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren. Bijvoorbeeld koorts hoger dan 38 graden Celsius of moeite met ademhalen. Of als u medische hulp nodig heeft.
 • Als alle gezinsleden 24 uur klachtenvrij zijn, mag iedereen het huis weer verlaten.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen.

Wat zijn milde verkoudheidsklachten?

Neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, loopneus, licht hoest en verhoging tot 38 graden.

Wat betekent ‘afstand houden’?

Afstand houden betekent dat u minstens 1,5 meter uit elkaar staat. Zo kunt u uzelf en anderen beschermen tegen infectie met het coronavirus. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. De druppels komen zelden verder dan 1,5 meter. Als u dichterbij staat kunt u deze druppeltjes inademen en besmet raken. Als u deze afstand in acht neemt kunt u nog boodschappen doen, wandelen, fietsen en eten afhalen.

Zijn er zelftesten beschikbaar om te controleren of ik het coronavirus bij me draag?

Nee, er zijn geen goedgekeurde zelftesten voor het coronavirus op de markt. Nieuwe zelftesten die op de markt komen moeten eerst beoordeeld worden door een instantie verbonden aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Op dit moment zijn er nog geen zelftesten goedgekeurd.

Kun je besmet raken met het nieuwe coronavirus door het aanraken van een oppervlak?

Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.
De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig uw handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kunt u eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.

Heb ik meer kans om het corona-virus te krijgen als ik rook?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar roken en corona. Iedereen heeft een kans om het coronavirus te krijgen. Als u rookt kan het verloop van de ziekte wel ernstiger zijn. Lees meer over (stoppen met) roken en corona op Ikstopnu.nl.

Bekijk ook: