Veelgestelde vragen over het coronavirus en het openbaar vervoer

Op deze pagina leest u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor reizen met het openbaar vervoer (ov).

Gezondheid in het openbaar vervoer

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen als ik reis met openbaar vervoer?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. 

Reizigers wordt gevraagd om:

  • Regelmatig de handen te wassen
  • In de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen
  • Papieren zakdoekjes te gebruiken
  • Geen handen te schudden
  • Waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden

Ga dus niet naast of tegenover iemand zitten, als dit niet nodig is.

Wie mogelijk besmet is met het coronavirus, moet fysiek contact met anderen zoveel mogelijk vermijden. De OV-bedrijven volgen de adviezen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus.

Ik heb een kwetsbare gezondheid. Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen? 

Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, kunt u voorlopig beter niet met het openbaar vervoer reizen. Vermijd het ov in elk geval tot en met 28 april. Moet u toch ergens dringend zijn en heeft u geen eigen vervoer? Vraag dan om hulp in uw omgeving of reis per taxi.

Worden trein- of buspassagiers gecontroleerd op het coronavirus bij het in- en uitstappen?

OV-bedrijven volgen naar aanleiding van het coronavirus de adviezen van het RIVM. Er zijn daarom geen aanvullende maatregelen, zoals controle bij in- en uitstappen.

Wat moet ik doen als ik denk dat er een geïnfecteerde reiziger of conducteur in de trein of bus zit?

U hoeft dan niets anders te doen dan normaal.

Reizen met openbaar vervoer

Kan ik nog steeds reizen met het openbaar vervoer?

Het openbaar vervoer blijft rijden en de stations zijn open, maar u mag alleen met het ov reizen als het een noodzakelijk reis is. Bijvoorbeeld als u een cruciaal beroep heeft en naar uw werk moet reizen. Ov-bedrijven hebben de dienstregeling aangepast. Raadpleeg voor vertrek uw reisplanner of de website van uw ov-bedrijf voor de laatste informatie over de dienstregeling. Blijf thuis als u last van de klachten heeft: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts. 

Worden de kaartjes nog gecontroleerd in het openbaar vervoer?

Jazeker. In heel Nederland is gewoon kaartcontrole in het openbaar vervoer. De medewerkers kunnen u vragen om zelf uw chipkaart voor het controleapparaat te houden.

Waarom blijven de voorste deuren dicht in de bus en de tram?

De voorste deuren van de bus en tram blijven dicht. Op deze manier is er minder contact tussen reiziger en chauffeur. Hierdoor krijgt het coronavirus minder kans om te verspreiden. Daarom vragen de ov-bedrijven de reizigers in de bus en tram om via de achterdeur in te stappen en daar in te checken. Ondanks minder reizigers en minder inzetbare ov-medewerkers willen de ov-bedrijven zich zoveel mogelijk inspannen om reizigers goed te vervoeren. 

U vindt meer informatie over de maatregelen in het openbaar vervoer op de site van vereniging van openbaarvervoerbedrijven.

Stations en vervoersmiddelen

Welke maatregelen nemen de openbaarvervoerbedrijven om besmetting te voorkomen?

De NS en andere vervoerders volgen de adviezen van het RIVM op. Tijdens de reguliere schoonmaak wordt extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. 

Daarnaast worden reizigers gevraagd om vaker hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ga dus niet naast of tegenover iemand zitten, als dit niet nodig is.

Meer over de maatregelen die openbaar vervoerbedrijven nemen om besmetting te voorkomen leest u in het Protocol verantwoord reizen met OV.

Blijven de treinen en bussen rijden en de stations open?

Het openbaar vervoer blijft rijden en de stations zijn open, maar u mag alleen met het ov reizen als het een noodzakelijk reis is. Bijvoorbeeld als u een cruciaal beroep heeft en naar uw werk moet reizen. Ov-bedrijven hebben de dienstregeling aangepast. Raadpleeg voor vertrek uw reisplanner of de website van uw ov-bedrijf voor de laatste informatie over de dienstregeling. Blijf thuis als u last van de klachten heeft: neusverkoudheid, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius of tot een risicogroep behoort (boven de 70 jaar). Heeft u geen klachten en moet u reizen: was uw handen vaker, hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen en houd 1,5 meter afstand van anderen, behalve bij mensen uit uw gezin/huishouden. 

Blijven de internationale treinen rijden? 

Sommige internationale treinen rijden nog wel, anderen niet. Reis alleen met een internationale trein als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Moet u toch een treinreis maken? Bijvoorbeeld voor uw werk als zorgverlener? Raadpleeg dan kort voor vertrek de reisplanner of website van uw vervoerder. Het vervoer van goederen over het spoor gaat wel gewoon door.

Rijbewijs

Gaat mijn theorie- of praktijkexamen voor het behalen van mijn rijbewijs nog door?

Met ingang van maandag 16 maart 2020 worden alle praktijk- en theorie-examens geannuleerd voor een periode tot en met tenminste 28 april 2020. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het CBR.

Kan ik nog rijles nemen?

Nee. Het geven van rij-instructie is aangemerkt als contactberoep. Daarom mogen rijscholen in ieder geval tot 28 april geen rijlessen aanbieden. Dat geldt voor alle vervoersmiddelen. Uiterlijk 28 april wordt besloten over het al dan niet verlengen van de maatregel.

Gelden de maatregelen ook voor motor- en vrachtwagenrijscholen?

Ja, de maatregelen gelden voor alle rijscholen.

Taxi

Welke maatregelen nemen taxibedrijven om besmetting te voorkomen?

Taxibedrijven volgen de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast nemen ze aanvullende maatregelen, zoals een fysieke afscheiding tussen chauffeur en passagier en een extra schoonmaakronde na iedere rit. Ook zal de chauffeur van u vragen zelf bagage in de kofferruimte te plaatsen, zelf de deur te openen, zelf achterin te gaan zitten en zelf uw gordel om te doen. Meer over de maatregelen die taxibedrijven nemen om besmetting te voorkomen leest u in het Protocol Veilig en verantwoord taxi-en zorgvervoer.

Bekijk ook