Veelgestelde vragen over het coronavirus en sport

Op deze pagina leest u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de mogelijkheid om te sporten of deel te nemen aan een sportevenement.

Gaan trainingen en sportwedstrijden door?

Nee, tot en met 28 april zijn er geen trainingen, competities, toernooien en sportevenementen toegestaan. Voor verdere informatie over het vroegtijdig stopzetten van de competitie, verzetten van toernooien en evenementen, kunt u contact opnemen met uw sportbond.

Kan ik op sportaccommodaties terecht om individueel te sporten?

Nee. Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn in ieder geval tot en met 28 april gesloten.

Gaat mijn bootcamp-, kickboks- of yogacursus onder leiding van een instructeur in het park door?

Nee. Er vinden in ieder geval tot en met 28 april geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte.

Ik wil graag met vrienden of bekenden samen sporten in de buitenlucht. Op welke manier kan dat veilig?

Hiervoor gelden dezelfde gezondheidsadviezen als voor al het andere sociale contact: houd minimaal 1,5 meter afstand en blijf binnen wanneer u last heeft van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts. Laat de groep bovendien uit niet meer dan 2 personen bestaan. Tot slot: Zoek geen risico’s op waardoor u bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). En als u valt in een risicogroep zoals ouderen, moet u zoveel mogelijk sociaal contact vermijden, samen sporten gaat dus ook even niet.

Mijn competitie zou dit voorjaar beginnen, gaat die nu wel starten?

Er mogen in ieder geval tot en met 28 april geen sportwedstrijden georganiseerd worden. Neem contact op met je bond wat dit betekent voor uw competitie.

Kan ik contributie of lesgeld terugvragen van mijn vereniging of fitnessclub of andere sportaanbieder?

Dat is afhankelijk van de afspraken die u met uw sportaanbieder gemaakt hebt. Het is wel zo dat uw sportaanbieder doorlopende kosten heeft en uw bijdrage nodig zijn om deze kosten te dekken, zodat uw sportclub de deuren weer voor u kan openen wanneer deze uitzonderlijke situatie voorbij is. Kunt u het toch niet missen, vraag dan of het mogelijk is om de huidige betaling om te zetten in een tegoed. Daarmee neemt u een aandeel in de toekomst van de sport.

Wanneer kan ik weer gewoon sporten zoals ik dat zelf wil?

Dat is nog onbekend. Op uiterlijk 28 april wordt bezien in hoeverre deze maatregelen verlengd worden.

Wordt het virus doorgegeven als je van dezelfde sportmiddelen (rek, bank, etc.) gebruikmaakt?

Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton. De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig uw handen te wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.  

Kan ik nog bridge spelen, schaken of andere denksporten doen?

Het advies is om dit niet te doen. Veel van deze denksporten vereisen dat deelnemers aan dezelfde tafel zitten en dat is in veel gevallen binnen 1,5 meter. Daarnaast worden de materialen (speelkaarten, stukken) vaak doorgegeven waardoor het risico op besmetting vergroot wordt.     

Denksporten lenen zich echter wel goed voor digitale varianten. Via internet zijn vele mogelijkheden, zo raadt de Bridgebond Stepbridge.nl aan en ook voor andere denksporten zijn diverse applicaties beschikbaar. Zo verwijst de schaakbond voor jeugd naar de online jeugdschaakclub Schaakmatties.

Geldt social distancing ook voor sport- en beweegactiviteiten met dieren? Kan ik de hond nog uitlaten en paardrijden?

U kunt uw hond uitlaten of met uw paard buiten rijden, als u de hygiënemaatregelen toepast: 

  • Was uw handen vaak met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar

Ik wil gaan zwemmen, surfen of varen met mijn bootje. Op welke manier kan dat veilig?

Net als voor andere sporten in de buitenlucht geldt hier: houd minimaal 1,5 meter afstand en laat de groep uit niet meer dan 2 personen bestaan. Ga alleen naar buiten als dat nodig is en ga zo veel mogelijk alleen op pad. Zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op een reddingsactie of op medische hulp. Alleen dan is recreatievaart en sporten in het water verantwoordelijk.

Hoe zit het met sportevenementen en activiteiten na 28 april, gaan die wel door?

Wat betreft de trainingen en competities wordt uiterlijk 28 april besloten of die weer kunnen starten of dat de maatregel verlengd wordt. Voor evenementen met vergunnings- en meldplicht geldt dat die tot in ieder geval 1 juni niet kunnen plaatsvinden.

Kan het virus doorgegeven worden via zweet?

Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. 

Bekijk ook