Veelgestelde vragen over coronavirus voor werknemers

Op deze pagina leest u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor werknemers.

Mag ik nog naar werk?    

Het advies aan werkgevers is om werknemers tot en met 28 april 2020 zo veel mogelijk thuis te laten werken. Overleg daarom met uw werkgever of thuiswerken mogelijk is. 

Als u last heeft van de volgende verkoudheidsklachten moet u thuisblijven. 

 • Neusverkoudheid
 • Keelpijn 
 • Lichte hoest 
 • Niezen
 • Loopneus
 • Verhoging tot 38 graden of koorts (hoger dan 38 graden)

Let op: krijgt u (of een van uw huisgenoten) bovenop deze gezondheidsklachten koorts en/of benauwdheidsklachten, dan moet het hele huishouden thuisblijven totdat iedereen 24 uur lang geen klachten heeft. Voor mensen werkzaam in cruciale beroepen of vitale processen geldt dat zij met verkoudheidsklachten of bij een zieke huisgenoot vaak wel kunnen werken (overleg zo nodig met uw werkgever). 

Ik ben kapper, pedicure of schoonheidsspecialiste. Mag ik nog werken?    

Tot en met 28 april 2020 mogen mensen in contactberoepen niet werken. Dat zijn onder anderen kappers, nagelstylisten, visagisten, pedicures, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders.

Wat zijn de regels voor samenkomsten, samenscholing en groepsvorming?

U vindt hier meer informatie.

Ik heb een cruciaal beroep of werk in een vitale sector. Gelden er voor mij andere maatregelen?

Als u cruciaal beroep uitoefent of werkt in een vitale sector is het belangrijk dat u naar uw werk gaat als u geen klachten  (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden) hebt. Mocht u twijfelen of u kunt werken, neem dan contact op met uw werkgever.

Ik moet naar mijn werk. Hoe kan ik mezelf en anderen om mij heen beschermen?

Neem de volgende maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen:                                               

 • Was uw handen regelmatig 20 seconden lang met water en zeep (bijvoorbeeld als u naar buiten gaat, als u weer terug komt of als u uw neus heeft gesnoten)
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze daarna weg en was uw handen
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar

Let op: ga niet naar uw werk als u last heeft van de verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, keelpijn en lichte hoest,  of verhoging tot 38 graden Celsius) tenzij u een cruciaal beroep heeft. Als 1 of meer van uw huisgenoten koorts heeft of benauwdheidsklachten, ga dan ook niet naar werk, tenzij u een cruciaal beroep heeft. 

Welk protocol geldt er op mijn werkplek?

Voor elke werkplek geldt dat een protocol van GGD in werking treedt als door contacten van de werknemers de kans bestaat op besmetting op de werkplek. Dat protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen.

Mijn huisgenoot heeft klachten. Moet ik nu ook thuis blijven van werk? En hoe zit het dan met loondoorbetaling? 

Wanneer uw huisgenoot ziek is moet u in thuisquarantaine tenzij u in een cruciaal beroep werkt.  Als u moet thuisblijven vanwege een zieke huisgenoot en u kunt niet thuis werken, omdat dit in uw beroep onmogelijk is, dan moet uw werkgever het loon doorbetalen. 

Kan mijn werkgever mijn werktijden aanpassen?

Ja, uw werkgever is opgeroepen om tot en met 28 april 2020 waar mogelijk de werktijden van werknemers te spreiden. Dit kan betekenen dat uw werktijden worden aangepast.

Kan het telecomnetwerk in Nederland het aan als zo veel mensen thuis gaan werken?

De netwerken zijn in Nederland van hoge kwaliteit. Hierdoor is het niet waarschijnlijk dat thuiswerken op de telecomnetwerken tot ‘opstopping’ zal leiden. Wel kan het zijn dat de IT-infrastructuur of de internetverbinding van sommige bedrijven niet is berekend op grote aantallen thuiswerkende medewerkers. Het Agentschap Telecom adviseert bedrijven waar ze op moeten letten als het gaat om de kwetsbaarheid van telecomdiensten en thuiswerken.

Ik ben BHV’er, waar moet ik rekening mee houden?

Sinds 23 maart zijn de richtlijnen voor burgerhulpverlening aangepast om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het coronavirus kan worden overgebracht via de luchtwegen. Daarom wordt het volgende geadviseerd:

 • Geef geen mond-op-mond-beademing meer bij volwassenen.
 • Geef wel borstcompressies.
 • Gebruik een AED.

Als iemand corona heeft of als er sterke verdenking zijn:

 • Geef geen mond-op-mond beademing.
 • Geef geen borstcompressies.
 • Sluit alleen de AED aan.

Bij een reanimatie van kinderen blijft de situatie ongewijzigd vanwege het beperkte risico op besmetting.

Alleen burgerhulpverleners onder de 50 jaar worden de komende tijd gealarmeerd als er hulp moet worden verleend. BHV’ers die geen leeftijd hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd en krijgen het advies dit alsnog te doen.

Voor het vaststellen van wel/geen ademhaling vervalt het ‘Luisteren’ naar een ademhaling of ‘Voelen’ van een ademhaling. Dat betekent dat alleen het ‘Kijken’ nog wordt uitgevoerd.

Bent u ziek of is een gezinslid ziek? Ga niet naar een reanimatie. Valt u in de hoogrisicogroep: ga niet naar een reanimatie.

Als u als BHV’er wordt ingezet:

 • Zorg dat er maximaal 2 burgerhulpverleners (inclusief brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn. Anderen moeten op ruime (minimaal 1,5 meter) afstand zijn.
 • 1 burgerhulpverlener geeft borstcompressies, de andere staat bij de voeten voor aflossen van de hartmassage.
 • Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie zijn in dit geval niet veilig en moeten daarom niet gebruikt worden.

Wat verandert er met het coronavirus aan de handelingen rondom reanimatie en beademing?

Sinds 23 maart gelden er nieuwe maatregelen bij reanimatieoproepen in relatie tot het coronavirus. De maatregelen zijn als volgt:

 • Geef geen mond-op-mond beademing meer bij volwassenen.
 • Geef wel borstcompressies.
 • Gebruik een AED.

COVID-19-positief of sterke verdenking:

 • Burgerhulpverleners worden wel ingezet.
 • Geef geen mond-op-mond beademing.
 • Geef geen borstcompressies
 • Sluit alleen de AED aan.

Bij een reanimatie van kinderen blijft de situatie ongewijzigd vanwege het beperkte risico op besmetting.

Hartslag

 • Nu alarmeert de komende periode alleen burgerhulpverleners onder de 50 jaar.
 • Mensen die geen leeftijd hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd.
 • Heeft u geen leeftijd ingevoerd bij uw profiel, dan wordt geadviseerd dat alsnog te doen.

Voor het vaststellen van wel/geen ademhaling vervalt het ‘Luisteren’ naar een ademhaling of ‘Voelen’ van een ademhaling. Dat betekent dat alleen het ‘Kijken’ nog wordt uitgevoerd.

Bent u ziek of is een gezinslid ziek? Ga niet naar een reanimatie. Valt u in de hoogrisicogroep: ga niet naar een reanimatie.

Tijdens de inzet:

 • Zorg dat er maximaal 2 burgerhulpverleners (inclusief brandweer/politie) zijn bij een slachtoffer, anderen op ruime (minimaal 1,5 meter) afstand;
 • 1 burgerhulpverlener geeft borstcompressies, de andere staat bij de voeten in verband met aflossen van de hartmassage.
 • Pocketmasks, Kiss of Lifes of andere middelen ter bescherming bij (mond-op-mond) beademing tijdens reanimatie zijn in dit geval niet veilig en moeten daarom niet gebruikt worden.

Wat kan ik doen voor ontsmetting bij BHV-acties?

Desinfecteer uw handen zo snel als mogelijk bij een ambulance.

De school of kinderopvang van mijn kind is gesloten. Heb ik dan recht op calamiteitenverlof?

Calamiteitenverlof kunt u gebruiken om de opvang van uw kind te regelen. Het verlof duurt zolang u daarvoor nodig heeft. Dat kan enkele uren en hooguit enkele dagen zijn. Het loon wordt tijdens het calamiteitenverlof doorbetaald.

Ik ben flexwerker en ik word werkloos. Wat moet ik doen?    

De regels voor werknemers die werkloos worden, veranderen niet. Als u uw werk verliest, kunt u bij UWV een WW-uitkering aanvragen. Doe dit zo snel mogelijk na uw laatste werkdag, uiterlijk 1 week daarna. Let op: ook als oproepkracht, bijvoorbeeld met een nulurencontract, kunt u recht op WW hebben.

Ik werk in de uitvaartbranche, hoe moet ik nu werken?

Alle bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.  Lees meer informatie over werken in de uitvaartbanche en het coronavirus op rivm.nl.

Heeft iemand met een nulurencontract recht op ondersteuning?

Als de oproepkracht niet wordt opgeroepen en geen loon krijgt, komt hij mogelijk voor een WW-uitkering in aanmerking. Mocht er geen recht op WW zijn, dan kan er recht op bijstand bestaan.

Ik ben werknemer bij een organisatie. Kom ik in aanmerking voor de NOW-regeling?

Bekijk de pagina Vragen over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid om te zien of u in aanmerking komt voor de NOW-regeling.

Bekijk ook: