Veelgestelde vragen over het coronavirus en het openbaar vervoer

Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen over het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis.

Kan ik gebruik maken van het openbaar vervoer? 

Ja, u kunt het openbaar vervoer weer voor alle reizen gebruiken. Mijd drukte, reis buiten de spits en neem extra tijd zodat u bij een drukke bus of trein kunt wachten op een volgende. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, zoals voor en na de reis handen wassen. Houd 1,5 meter afstand op de stations, perrons en bij de haltes. Volg hierbij de instructies op van uw vervoerder. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is sinds 1 juni verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder. Zet het niet-medisch mondkapje ruim voor het instappen op om het instappen veilig en snel te laten verlopen.

Welke regels gelden er voor het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer?

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in de bus, trein, tram en metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden is verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. Zet het niet-medisch mondkapje ruim voor het instappen op om het instappen veilig en snel te laten verlopen. En zet het pas af na het uitstappen. Ook het personeel draagt een mondkapje. Tenzij ze in een afgesloten cabine werken of er is gezorgd voor 1,5 meter afstand tussen chauffeur en reizigers. Het personeel mag eventueel ook een gelaatsscherm (spatscherm) dragen. 

Meer over mondkapjes in het openbaar vervoer leest u op de pagina veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes.

Moet ik op perrons of haltes ook verplicht een niet-medisch mondkapje dragen?

Nee, dat is niet verplicht. Op perrons en bij haltes is over het algemeen voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden.

Zet het niet-medisch mondkapje ruim voor het instappen op, om het instappen veilig en snel te laten verlopen. Pas als u bent uitgestapt kunt u uw mondkapje afzetten.

Als ik in de trein, bus, tram, metro of op de veerboten naar de Waddeneilanden iets wil drinken of eten, mag ik dan mijn mondkapje even afdoen?

Houd het mondmasker in trein, bus, tram, metro of op de veerboten naar de Waddeneilanden op. Wilt u toch iets eten of drinken? Doe dat zoveel mogelijk voor of na de reis. Op het perron of bij haltes hoeft u geen mondkapje te dragen.

Mag ik mijn fiets meenemen in het openbaar vervoer?

Ja, per 1 juli mag u uw fiets weer meenemen in het OV.

Welke maatregelen nemen de OV-bedrijven om besmetting te voorkomen?

De OV-bedrijven hebben maatregelen genomen om verantwoord en veilig te kunnen reizen met het openbaar vervoer. Zij volgen de adviezen van het RIVM op. In het openbaar vervoer wordt extra schoongemaakt, niet-medische mondkapjes zijn verplicht en reizigers krijgen duidelijke informatie over gebruik en afstand houden. 

Daarnaast worden reizigers gevraagd om vaker hun handen te wassen, in de binnenkant van hun elleboog te hoesten en te niezen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en 1,5 meter afstand van elkaar te houden op perrons, stations en bij haltes. Volg hierbij de instructies op zoals: houd zoveel mogelijk rechts, raak zo weinig mogelijk aan, houd 4 treden afstand op de roltrap en maximaal 2 personen in de lift. Raadpleeg verder de informatie van uw vervoerder.

Sinds 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje in de bus, trein, tram en metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden verplicht. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder. Als u geen mondkapje draagt in het openbaar vervoer dan kunt u een boete krijgen van € 95. Zet het niet-medisch mondkapje ruim voor het instappen op om het instappen veilig en snel te laten verlopen. 

Meer over de maatregelen die openbaar vervoerbedrijven nemen om besmetting te voorkomen leest u in het Protocol verantwoord reizen met OV (versie 1 juli).

Moet ik op de veerpont een mondkapje dragen?

Het gebruik van een mondkapje is verplicht in de trein, bus, tram, metro en veerboten naar de Waddeneilanden. Op andere veerponten kan iedere veerponteigenaar daar zelf een beslissing over nemen. Bekijk een overzicht van veerponten waar een mondkapje verplicht is.

Ik ben student, mag ik met het openbaar vervoer (ov) reizen?

Ja, maar reis zo veel mogelijk buiten de spits, mijd drukte en neem extra tijd. Dan kunt u bijvoorbeeld wachten op een volgende bus of trein als deze te druk is. Sinds 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje in de bus, trein, tram en metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden verplicht. Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder. Met mbo's, hbo's en universiteiten zijn afspraken gemaakt over aangepaste lestijden zodat studenten over de dag verspreid kunnen reizen.

Ik moet mijn kind(eren) naar de kinderopvang, basisschool of sportvereniging brengen. Kan ik met het openbaar vervoer reizen?

Ja, dat mag. Als u met het openbaar vervoer reist, neem dan de volgende maatregelen:

 • vermijd drukte, reis buiten de spits en neem wat extra tijd;
 • was vaker uw handen;
 • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • gebruik papieren zakdoekjes;
 • schud geen handen;
 • houd 1,5 meter afstand van elkaar, op het station, in de trein en bij het in- en uitstappen;
 • volg de instructies van de conducteurs en controleurs op;
 • het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Wordt het niet te druk in het openbaar vervoer nu we weer vaker mogen reizen?

Het advies is drukte te vermijden, zo veel mogelijk buiten de spits te reizen en probeer elkaar ruimte te geven. Neem bijvoorbeeld extra tijd zodat u bij een drukke bus of trein kunt wachten op een volgende. Als het toch te druk wordt is het aan de vervoerder om maatregelen te nemen. Een niet-medisch mondkapje is sinds 1 juni verplicht omdat 1,5 meter afstand houden niet altijd kan. Op perrons, stations en bij haltes blijft 1,5 meter afstand houden belangrijk. 

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen als ik reis met openbaar vervoer?

Mocht u met het openbaar vervoer reizen dan zijn de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen: 

 • Vermijd drukte, reis zoveel mogelijk buiten de spits en neem extra tijd zodat u bij een drukke bus of trein kunt wachten op een volgende.
 • Was vaker de handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand op stations, perrons en bij haltes. Volg hierbij de instructies op zoals: houd zoveel mogelijk rechts, raak zo weinig mogelijk aan, houd 4 treden afstand op de roltrap en maximaal 2 personen in de lift. Raadpleeg verder de informatie van uw vervoerder. 
 • Volg de instructies voor het in- en uitstappen. 
 • Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Ik heb een kwetsbare gezondheid. Kan ik nog met het openbaar vervoer reizen? 

Ja dat kan. Sinds 1 juni is het wel verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer (ov). Het is namelijk niet altijd mogelijk 1,5 meter afstand te houden in het ov. Mocht u om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, dan zullen conducteurs en BOA’s bij het handhaven flexibel optreden. U moet wel aannemelijk maken dat u om medische redenen geen mondkapje kunt dragen.

Verder geldt het advies drukte te mijden en zoveel mogelijk buiten de spits te reizen. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan reizen met het ov extra risico’s met zich meebrengen. Neem ook extra de tijd als u reist. Bij drukte in een trein of bus kunt u dan een volgende nemen.

Bekijk ook