Hoe regel ik een coronabewijs voor mijn reis buiten EU/Schengen?

Meestal heeft u een coronabewijs nodig als u reist naar een veilig land buiten de Europese Unie/Schengen. Bekijk voor vertrek de regels van het land waar u naartoe reist. Volg de 3 stappen op deze pagina om met een geldig coronabewijs buiten de Europese Unie/Schengen te reizen. 

Stap 1: Controleer het reisadvies

Bekijk in het reisadvies staat:

  • wat u moet regelen voor uw reis;
  • welke maatregelen er zijn in het land waar u naartoe gaat;
  • welke maatregelen er zijn als u weer terugreist naar Nederland. 

Sommige landen vragen om extra verklaringen of ingevulde formulieren. Neem geprinte exemplaren van uw coronabewijzen en andere documenten mee. Want buiten de EU/Schengen heeft u vaak een papieren versie van uw coronabewijzen nodig. 

Stap 2: Coronabewijs regelen voor uw reis

Ga na of u een coronabewijs kunt krijgen

Controleer of u voldoet aan de:

Of zorg voor een negatieve testuitslag.

Reist u naar het buitenland en bent u vanwege een medische aandoening gehervaccineerd?

Dan kunt u - voordat u naar het buitenland reist en in verband met de bescherming van uw privacy - het aantal vaccinaties op uw Digitale Corona Certificaat en in de CoronaCheck-app laten aanpassen (terugbrengen). Neem hiervoor telefonisch contact op met de medische informatielijn vaccineren van de GGD: 0800-7040

Ook kunt u er voor kiezen om bij controle slechts één vaccinatiereeks te laten zien (bijvoorbeeld 3/3) of om uw latere vaccinatiereeksen niet in de CoronaCheck-app op te halen.  

Controleer of u met CoronaCheck kunt reizen

In de CoronaCheck-app en op CoronaCheck.nl kunt u een coronabewijs maken. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs zijn. De CoronaCheck-app is voor reizen binnen de EU. En voor een aantal landen buiten de EU. Op deze lijst vindt u de landen waar u met CoronaCheck heen kunt reizen (ec.europa.eu).

Stap 3: Ga op reis en laat uw coronabewijs zien

Kunt u naar uw reisbestemming reizen met CoronaCheck? Laat de QR-code van uw papieren coronabewijs dan scannen als u op reis gaat. Bijvoorbeeld als u instapt in het vliegtuig.

Geen CoronaCheck? Zorg dan dat u een geldig coronabewijs heeft  dat u op een andere manier kunt laten zien voor uw reisbestemming.

Coronaregels blijven ook met coronabewijs gelden

Op reis houdt u zich ook met een coronabewijs aan de maatregelen van het land of regio waar u naartoe gaat. 

Regels voor de terugreis naar Nederland

Reizen is altijd een risico. En de regels kunnen tijdens uw reis veranderen. Op de  checklist 'Nederland inreizen' staat wat u moet doen voordat u terug naar Nederland reist.