Winkelen op afspraak

Vanaf 3 maart is winkelen op afspraak mogelijk. Winkelen op afspraak betekent dat de klant contact met een winkelier opneemt voor een afspraak om in de winkel rond te kunnen lopen.

Openingsplan

Het kabinet wil de samenleving stap voor stap openen. Lees meer over het openingsplan van het kabinet en de eerste stap.

Voorwaarden voor winkelen op afspraak

 • Maak op afstand thuis (online of telefonisch) een afspraak bij een winkel of een locatie met een winkelfunctie.
 • U ontvangt een bevestiging met een tijdslot, waarin u kunt winkelen. Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen de gemaakte afspraak en het winkelen zelf.
 • De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie voor het veilig en vlot winkelen op afspraak. U kunt alleen winkelen binnen het afgesproken tijdslot.
 • Kom alleen naar de afspraak.
 • Winkels mogen in elk geval 1 klant per 25 m2 ontvangen.
 • Er mogen in elk geval 2 klanten per verdieping worden ontvangen, ongeacht de grootte van de winkel.
 • Er mogen maximaal 50 klanten tegelijk in de winkel zijn.
 • Een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als 1 klant.
 • De afspraken zijn voor een tijdslot van minimaal 10 minuten. Klanten mogen eerder weg.
 • In overleg met de winkelier kan een tijdslot langer dan 10 minuten duren.
 • In de winkel zijn alleen activiteiten die te maken hebben met de verkoop van producten.
 • Betalen gebeurt zoveel mogelijk contactloos tijdens de afspraak.
 • Alleen als u klachtenvrij bent, kan de afspraak doorgaan.
 • Tijdens de afspraak houdt u 1,5 meter afstand van anderen en draagt u een mondkapje.

Verschil regels voor essentiële en niet-essentiële winkels

Voor essentiële winkels geldt maximaal 1 persoon per 10 m2 en voor niet-essentiële winkels geldt maximaal 1 persoon per 25 m2. De essentiële winkels voorzien in de eerste levensbehoeften en moeten om deze reden meer bezoekers kunnen ontvangen. Alles is erop gericht om het boodschappen doen in essentiële winkels zo veilig mogelijk te houden. Voor niet-essentiële winkels kan met een maximum aantal personen de drukte worden voorkomen.

Welke winkels

Alle niet-essentiële winkels mogen open voor winkelen op afspraak. Dit zijn de winkels in de winkelstraat, de woonboulevards, de autoshowrooms en andere winkels. Dit geldt ook voor overige locaties met een winkelfunctie, zoals een kapperszaak. Zij mogen onder deze voorwaarden producten op afspraak in de winkel verkopen, tot de sluitingstijd van 20.00 uur. De bestaande uitzondering voor een winkel buiten waar bloemen worden verkocht (bloemenstal) en groothandels blijven bestaan.

Snelle boodschap

Het is niet toegestaan om zonder afspraak de winkel binnen te gaan om iets te kopen. Klanten dienen zich 4 uur van tevoren te hebben aangemeld voor een afspraak om te winkelen.

Ruilen

Ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier. U kunt uw product op afspraak bij de winkel terugbrengen en verrekenen met de nieuwe aankoop.

Terugbrengen

Om gekochte producten terug te brengen, kunt u een tijdvak reserveren bij de winkelier. Dit doet u vier uur van te voren. De winkelier geeft aan hoe retourneren mogelijk is.

Eerder weg dan 10 minuten

U mag eerder de winkel verlaten. U heeft met de winkelier een tijdslot afgesproken waarbinnen u in de winkel aanwezig kunt zijn voor aankopen. Bent u eerder klaar, dan verlaat u eerder de winkel. De volgende klant heeft een afspraak op een moment na uw tijdvak. Het is de bedoeling dat klanten zo min mogelijk in contact kunnen komen tijdens het wisselen.

Langer blijven

In overleg met de winkelier kan een tijdslot langer dan 10 minuten duren. De winkelier houdt wel in de gaten dat tijdens het wisselen van de klanten de contacten onderling worden voorkomen.

Bestellen en afhalen én winkelen op afspraak

Het is mogelijk om bestelde artikelen af te halen terwijl in de winkel het toegestane maximaal aantal klanten aanwezig is. De bestelde artikelen worden aan de deur afgehaald.

Postpakket en reparatie/onderhoud

Bij het brengen en halen van postpakketten en producten voor onderhoud en reparatie mag u naast het maximaal aantal personen naar binnen. Dit geldt ook als u producten bij bijvoorbeeld de kapper koopt. De winkelier moet wel een duidelijke bewegwijzering aanbrengen. Als u hierbij ook iets wilt kopen, moet u hier 4 uur van tevoren een tijdslot voor afspreken waarbinnen de aankoop kan plaatsvinden.