Het coronavirus en werken in de zorg

Mensen met een zorgachtergrond die tijdens de coronacrisis tijdelijk weer in de zorg willen werken, kunnen zich aanmelden. Zorgmedewerkers die psychische hulp willen vanwege het virus, kunnen dat op meerdere manieren krijgen. Vanaf oktober 2020 kunnen werkgevers een bonus aanvragen voor zorgmedewerkers. 

Bonus voor zorgmedewerkers

Wie komt in aanmerking voor de bonusregeling?

 • De bonusregeling gaat over alle professionals die in de zorg en ondersteuning werken en zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten en direct of indirect de effecten van corona hebben ondervonden.
 • Het is aan de werkgever om te kijken wie deze extra inspanningen heeft geleverd in deze coronatijd. Daar hebben werkgevers het beste zicht op.
 • De regeling is breed opgesteld om werkgevers de ruimte te bieden.
 • Er is dus ook ruimte om de schoonmaker of iemand van een andere afdeling in aanmerking te laten komen voor de bonus. Als deze een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de coronazorg.

Hoe kan ik een bonus aanvragen?

Op het moment dat de bonusregeling in werking is getreden, kunnen zorginstellingen een aanvraag indienen voor hun werknemers en zzp-ers die de afgelopen tijd een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de bestrijding en het opvangen van de corona-pandemie.

 • Het streven is om uiterlijk 1 oktober 2020 het loket voor het indienen van de aanvragen te openen.
 • Het moment van openstelling en de spelregels voor de aanvragen zullen breed worden gecommuniceerd.

Hoe ziet het proces van de bonusregeling tot 1 oktober eruit?

 • De bonusregeling wordt in de zomermaanden opgesteld.
 • Op het moment dat de bonusregeling in werking is getreden, kunnen zorginstellingen een aanvraag indienen voor hun werknemers en zzp-ers die de afgelopen tijd een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de bestrijding en het opvangen van de corona-pandemie.
 • Het streven is om uiterlijk 1 oktober 2020 het loket voor het indienen van de aanvragen te openen.

Hoeveel blijft er van de € 1000 bonus over als allerlei toeslagen wegvallen? 

 • De zorgprofessional krijgt € 1000 netto als blijk van waardering.
 • Om dit te kunnen realiseren wordt naast een bonusbedrag aan werkgevers ook een compensatie uitbetaald voor de zogenaamde eindheffing in de werkkostenregeling.
 • Dat betekent dat de werkgever met die extra compensatie de belasting over de bonus afrekent.
 • De bonus is voor de zorgprofessional dus belastingvrij en telt ook niet mee voor het toetsingsinkomen van de toeslagen: het gaat om € 1000 voor de zorgprofessional.

Extra handen voor de zorg

Waar kan ik terecht als ik tijdelijk wil helpen in de zorg?  

Het nieuwe coronavirus vraagt ontzettend veel van ons allemaal. Gelukkig zijn er veel mensen die een steentje willen bijdragen. Mensen met een zorgachtergrond die tijdelijk weer in de zorg willen werken, kunnen zich aanmelden via de website Extrahandenvoordezorg.nl.

In het aanmeldformulier geeft u aan hoe u wilt bijdragen en wat voor kennis en ervaring u heeft. Op basis van de aanmelding, neemt een belteam zo snel mogelijk contact op om samen te kijken naar de mogelijkheden. Ook zorgorganisaties met een behoefte aan extra ondersteuning kunnen zich via deze website aanmelden. Kijk voor meer informatie op Extrahandenvoordezorg.nl.

Ik ben verpleegkundige / verzorgende. Hoe meld ik me aan?

(oud-)Verzorgenden of (oud-)verpleegkundigen kunnen zich aanmelden via de knop 'Aanmelden zorgmedewerker' op Extrahandenvoordezorg.nl.

Ik wil graag iets doen maar heb geen zorgachtergrond. Hoe meld ik me aan? 

Heeft u geen opleiding of ervaring in zorg of welzijn maar wilt u wel wat doen? Meld u dan aan voor Ready2Help van het Rode Kruis.

Waar moet ik aan voldoen om me in te kunnen schrijven voor het initiatief extrahandenvoordezorg?

Dit initiatief richt zich op alle (oud-)zorgprofessionals die nu NIET werkzaam zijn in het primaire proces. Ook HBO/MBO verpleegkundigen vanaf het tweede jaar (niveau 2/3 basale zorg helpende) worden van harte uitgenodigd om deel te nemen. Zowel zorgprofessionals met als zonder BIG-registratie nodigen we van harte uit zich aan te melden. BIG-geregistreerden kunnen waarschijnlijk sneller aan de slag, maar ook wanneer uw BIG-registratie is verlopen kunt u zeker nog een bijdrage leveren. Meldt u zich dan aan via de knop 'Aanmelden zorgmedewerker' op Extrahandenvoordezorg.nl.

Mijn BIG-registratie is verlopen, kan ik me toch aanmelden?

Ook met verlopen BIG-registratie kunnen we uw hulp gebruiken. U kunt dit op het formulier aangeven. Lees de meest recente informatie rondom de BIG registratie bij deze tijdelijke inzet

Waar vind ik meer informatie?

Op de website op Extrahandenvoordezorg.nl

Sterk in je werk

Waar kunnen zorgmedewerkers terecht voor mentale ondersteuning?

Voor mentale ondersteuning kunnen zorgprofessionals vaak terecht binnen de eigen zorgorganisatie. Ook is elders hulp te krijgen. Zo bieden vakbond CNV en Werkgeversorganisatie Regioplus ‘Sterk in je Werk – Extra Coaching’. 

Professionele coaches bieden op vrijwillige basis een luisterend oor en laagdrempelige mentale ondersteuning en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulp. Zorgprofessionals kunnen zich 7 dagen per week aanmelden op Sterk in je werk. Zorgprofessionals die zich vóór twaalf uur aanmelden op de site, worden dezelfde dag nog teruggebeld en anders vóór 12 uur de dag erna.

Voor complexe psychische hulpvragen verwijzen de coaches door naar het contactpunt Psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals van ARQ IVP. Hier werken gespecialiseerde psychologen, zij zijn 7 dagen per week bereikbaar tussen 8:30 en 21:30 uur. Telefoon: 088 – 3305500.

Bekijk ook: