Op deze pagina leest u voor welke werknemers u de NOW 3 kunt aanvragen. U krijgt een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden over het recht op NOW voor uw werknemers.
Definitie werknemer NOW-regeling
Een werknemer voor de NOW-regeling is een natuurlijke persoon, jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd, die in privaatrechtelijke of in publiekrechtelijke dienstbetrekking staat. Oftewel: iemand die de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en bij u in dienst is.
In de NOW-regeling wordt voor het begrip 'werknemer' via de Wet financiering sociale verzekeringen verwezen naar de definitie van 'werknemer' in een aantal sociale zekerheidswetten, waaronder de Werkloosheidswet (WW).
Voorbeelden van werkenemers voor NOW-regeling
Voor (flex) werknemers in loondienst. Inclusief werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft. Denk aan werknemers met een oproepcontract.
Voor uitzendkrachten, met of zonder uitzendbeding. Inclusief uitzendkrachten waarbij het dienstverband is komen te vervallen na het inroepen van het uitzendbeding (bijvoorbeeld bij einde opdracht).
Voor payrollkrachten. De payrollwerkgever kan via de NOW een tegemoetkoming aanvragen voor de loonkosten voor payrollers die hij in dienst heeft.
Voor platformwerkers, als zij in dienst zijn bij de werkgever en er is voldaan aan de overige voorwaarden van de NOW-regeling.
Vragen en antwoorden over verschillende werknemers
Voor uitzendwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers. Als de uitzendkracht door de opdrachtgever is ‘teruggestuurd’ en het uitzendbeding is ingeroepen, kan het uitzendbureau besluiten de uitzendkracht een tijdelijk contract voor de duur van de tegemoetkoming aan te bieden.
Ook voor payrollwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden. Payrollkrachten tellen niet mee in de loonsom van het bedrijf waar ze hun werk verrichten.
De NOW geldt ook voor uitzendkrachten, met of zonder uitzendbeding. De uitzendwerkgever kan via de NOW een tegemoetkoming aanvragen en worden gecompenseerd voor de loonkosten voor mensen die hij nog in dienst heeft.
Nee. DGA’s worden niet als werknemer aangemerkt in de sociale zekerheidswetten en zijn dus niet (verplicht) verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Hun loon telt daarom niet mee bij het berekenen van de hoogte van de NOW-subsidie.
Ja, de stagevergoeding van stagiairs en het loon van BBL’ers is in beginsel loon voor de werknemersverzekeringen (SV-loon) en komt daarmee in aanmerking voor de NOW. Dit is het geval wanneer er sprake is van een fictieve dienstbetrekking. Voor een fictieve dienstbetrekking geldt dat de werkgever loonbelasting en premies volksverzekeringen moet inhouden en afdragen op het loon. Voor de werknemersverzekeringen geldt dat de werkgever geen premies werknemersverzekeringen hoeft te berekenen en af te dragen, maar de stagiairs wel verzekerd zijn voor de Wet Wajong en de Ziektewet.
Indien uitsluitend sprake is van onkostenvergoeding voor daadwerkelijk gemaakte kosten (denk aan de reële reiskosten of zakelijke maaltijden) dan is er geen 'geldelijke vergoeding' en geen fictieve dienstbetrekking. De vergoeding wordt in dat geval niet gezien als loon voor de werknemersverzekeringen (SV-loon).
Ja. De NOW geldt voor alle werkgevers die werknemers in dienst hebben die in Nederland sociaal verzekerd zijn.
Waar vind ik alle informatie over de (oude) NOW 1 en NOW 2?