Boostervaccinatie en coronabewijs

Heeft u een boosterprik gehaald? Dan kunt u die direct toevoegen aan uw vaccinatiebewijs. De booster is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.

Vaccinatiebewijs beperkt geldig

Sinds 1 februari 2022 is uw vaccinatiebewijs in Europa 270 dagen geldig. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.

Meteen geldige QR-code na booster

Een booster is een aanvulling op uw coronabewijs. Heeft u een boosterprik gehaald? Dan kunt u die direct toevoegen aan uw vaccinatiebewijs. U hoeft niet opnieuw 2 weken te wachten om een geldige QR-code te regelen als u een boostervaccinatie krijgt.

Booster in de CoronaCheck-app

Bij het internationale bewijs staat de vaccinatie per prik vermeld. U krijgt voor elke prik een aparte QR-code. De gegevens over de prik staan bij de details van de QR-code.

Heeft u 2 prikken gekregen en een boosterprik gekregen?

In uw internationale bewijs krijgt u 3 QR codes: 1/2, 2/2  en 3/3. Het maakt niet uit of u uw boosterprik binnen of na de 270 dagen na de basisserie haalde. Uw vaccinatiebewijs is geldig vanaf het moment dat u de boosterprik kreeg. 

Heeft u corona gehad en een vaccinatie? Of bent u met Janssen geprikt? En kreeg u daarna een boostervaccinatie?

In uw internationale bewijs krijgt u 2 QR codes: 1/1 en 2/1. Zo ziet u dat de afgeronde basisserie uit 1 vaccin bestond. Dit is sinds 1 februari automatisch gewijzigd in de CoronaCheck-app. Sommige landen eisen in deze situaties nog een aanvullende vaccinatie. U kunt deze extra vaccinatie krijgen bij de GGD. Bij voorkeur 3 maanden na uw laatste prik. U krijgt dan 3 QR codes: 1/1, 2/1 en 3/1.

Reizen met een vaccinatiebewijs

Iedereen van 12 jaar of ouder kan 3 maanden na de laatste prik of coronabesmetting een booster halen. Reizen met een vaccinatiebewijs blijft daardoor voor veel mensen mogelijk.

Heeft u de basisserie afgerond in het buitenland en heeft u daar een bewijs van? Dan kunt u met de booster in Nederland een Nederlands coronabewijs krijgen om te reizen (DCC).

Lees voor u op reis gaat altijd eerst de reisadviezen voor het land dat u bezoekt.

Extra prik mogelijk na Janssen en booster

Heeft u een Janssenprik gehad en daarna een boostervaccinatie? Dan heeft u de basisserie afgerond en bent u geboosterd. Dit is voldoende om de meeste landen in te reizen die een Digitaal Corona Certificaat (DCC) vragen. In sommige Europese landen zoals Duitsland is dit niet voldoende. Hierdoor kan het moeilijk zijn om met een Janssenprik en een booster  een land in te reizen. En ook om daar naar voorzieningen zoals de horeca te gaan. Een extra prik met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna) lost dit probleem op. 

Bekijk ook