Wat is de boostervaccinatie? En waarom is dat nodig?

De boostervaccinatie helpt tegen besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. En ziekenhuisopname daardoor. De boostervaccinatie is een extra prik met een mRNA-vaccin. Die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. 

Omikron en de booster

Door de snelle verspreiding van de omikron-variant, is het van groot belang dat iedereen die gevaccineerd is, een boostervaccinatie neemt. Want kort na vaccinatie heeft u een hele hoge hoeveelheid antistoffen in uw lichaam. Dat helpt tegen besmetting met de omikronvariant en ziekenhuisopname door de omikronvariant. Ook als u nog niet gevaccineerd bent, heeft u die antistoffen nodig. En heeft het dus zin om nu de 1e of 2e prik te halen om u te beschermen tegen besmetting van het coronavirus.

Boostervaccinatie is een mRNA-vaccin

Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen een mRNA-vaccin aangeboden: BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gekregen. De Gezondheidsraad en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vinden het vaccin van BioNTech/Pfizer en Moderna voldoende veilig en effectief als boostervaccinatie. Ook na een basisserie met Janssen of AstraZeneca. U kunt niet zelf kiezen met welk vaccin u de boostervaccinatie krijgt. 

Janssen als booster

De Gezondheidsraad heeft advies gegeven over de inzet van het Janssen-vaccin als booster. Een booster met het Janssen-vaccin vanaf 3 maanden na de basisserie geeft een betere bescherming. En het is voldoende veilig. Maar de bescherming is minder goed dan bij een booster met een mRNA-vaccin. Ook kan bij het Janssen-vaccin de zeldzame bijwerking TTS optreden. Dat is een verlaagd aantal bloedplaatjes in combinatie met trombose.

U kunt het Janssen-vaccin als booster krijgen op basis van een medische indicatie. Of wanneer u hier zelf voor kiest. Omdat mensen standaard een booster met een mRNA-vaccin krijgen, is het Janssen-vaccin als booster alleen beschikbaar op basis van ‘informed consent’. Dit betekent dat u goed heeft nagedacht over de keuze voor Janssen als booster. De GGD-medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak. Lees hoe u een afspraak voor een booster met Janssen kunt maken.

Verschil 3e prik en booster

Patiënten met een ernstige afweerstoornis krijgen een 3e vaccinatie aangeboden. Voor hen is dit een onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen. Het is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis van belang om na hun 3e prik ook een boostervaccinatie te ontvangen. Zij kunnen de booster vanaf 3 maanden na hun laatste vaccinatie of coronabesmetting halen.

Meer informatie over de boostervaccinatie