Coronaprik jongeren van 18 tot en met 35 jaar
Ben jij tussen de 18 en 35 jaar? En heb je je nog niet laten vaccineren tegen corona? Haal dan je prik. Dit kan met of zonder een afspraak. Zit je nog met vragen over de coronaprik? Op deze pagina vind je veel antwoorden op vaccinatievragen.
Waarom vaccineren tegen corona?
Meestal word je als jongere niet of nauwelijks ziek door corona. Maar toch kún je wel flink ziek worden. Ook kun je lang last houden van klachten. Door je te laten vaccineren, maak je de kans veel kleiner dat je ziek wordt. Of dat je het coronavirus overdraagt aan een ander.
Bekijk ook:
- Waarom zou ik kiezen voor vaccinatie tegen corona? En is het verplicht?
- De video: 'Wat kunnen we leren van vaccineren door de jaren heen?' (YouTube)
Herhaalprik: oppepper voor de bescherming
De herhaalprik is een extra prik die helpt om je bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Je kunt deze prik halen vanaf 3 maanden na je laatste prik of coronabesmetting. Ben je geboren in 2004 en heb je je eerdere prikken al gehad? Dan kun je vanaf je 18e verjaardag een afspraak maken voor je boosterprik.
Bijwerkingen coronaprik
Soms krijg je last van bijwerkingen na een coronaprik. Zoals een paar dagen koorts of spierpijn. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Meestal gebeurt dit binnen 2 weken na je prik. Heb je last van onbekende bijwerkingen of maak je je zorgen over je bijwerkingen? Neem dan contact op met je huisarts.
Bekijk ook:
- De pagina over de (bij)werking en veiligheid van coronavaccins.
- Het interview met Agnes Kant, directeur van het Bijwerkingencentrum Lareb, over wat we weten over bijwerkingen na ruim 24 miljoen coronavaccinaties.
- De video 'Wat gebeurt er in je lichaam als je een vaccinatie krijgt?' (YouTube).
- De video met GGD-arts Ashis Brahma waarin hij in een eigen actiefilm vertelt over de bijwerkingen van coronavaccins (YouTube).
Coronaprik en vruchtbaarheid
Een coronavaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Ben je zwanger? Dan adviseert het RIVM dat je een coronaprik neemt. Je krijgt dan het mRNA-vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Een coronavaccin is niet schadelijk voor jezelf of je kind. Ook kun je gewoon borstvoeding geven. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt. Zwanger naar een priklocatie? Laat dan wel weten dat je zwanger bent als je een afspraak maakt. Of op de priklocatie zelf.
- Lees meer over coronavaccinatie, zwangerschap en vruchtbaarheid.
- Ben je zwanger, heb je een kinderwens, of geef je borstvoeding? En twijfel je of je je wel wilt laten inenten tegen corona? Lees dan het interview met gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers. Hij legt je uit waarom je als zwangere veilig een vaccinatie kunt nemen.
- Of bekijk de video met Sam Schoenmakers waarin hij 7 vragen over zwangerschap en vaccinatie beantwoordt (YouTube).
Langdurige klachten na corona (post-COVID)
Coronaklachten verschillen per persoon. Sommige mensen worden niet of bijna niet ziek wordt van het coronavirus. Maar het kan wel. En dan kan het enkele weken tot 3 maanden duren totdat iemand weer beter is. Sommige mensen hebben daarna nog last van bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, pijnklachten en concentratieproblemen. Deze langdurige klachten na een coronabesmetting heten post-COVID.
Je kunt ook post-COVID krijgen als je nog jong en in goede conditie bent. Door je te laten vaccineren maak je de kans een stuk kleiner dat je ziek wordt van corona. En dat je langdurig klachten houdt. Toch langdurige klachten door corona? Bespreek ze met je huisarts.
- Lees meer over langdurige klachten door corona.
- Wil je weten hoe post-COVID er in het dagelijks leven uit kan zien? Lees het interview met Noor (22) en Suus (59) over post-COVID en verlies.
Tips en ondersteuning bij prikangst
Zie je ertegenop om een coronaprik te halen? Omdat je last hebt van prikangst. Dan ben je niet alleen. Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders heeft last van prikangst. Prikangstdeskundige Henk Schenk geeft je 6 tips om van je prikangst af te komen.
Video over ondersteuning bij prikangst
Wil je weten hoe je ondersteuning kunt krijgen op de priklocatie als je prikangst hebt? Bekijk dan de video over ondersteuning van de GGD bij prikangst (YouTube).