Coronaprik jongeren van 18 tot en met 35 jaar

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar? En heb je je nog niet laten vaccineren tegen corona? Haal dan je prik. Dit kan met of zonder een afspraak. Zit je nog met vragen over de coronaprik? Op deze pagina vind je veel antwoorden op vaccinatievragen.

Waarom vaccineren tegen corona?

Meestal word je als jongere niet of nauwelijks ziek door corona. Maar toch kún je wel flink ziek worden. Ook kun je lang last houden van klachten. Door je te laten vaccineren, maak je de kans veel kleiner dat je ziek wordt. Of dat je het coronavirus overdraagt aan een ander.  

Bekijk ook:

Herhaalprik: oppepper voor de bescherming

De herhaalprik is een extra prik die helpt om je bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Je kunt deze prik halen vanaf 3 maanden na je laatste prik of coronabesmetting. Ben je geboren in 2004 en heb je je eerdere prikken al gehad? Dan kun je vanaf je 18e verjaardag een afspraak maken voor je boosterprik.

Bijwerkingen coronaprik

Soms krijg je last van bijwerkingen na een coronaprik. Zoals een paar dagen koorts of spierpijn. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Meestal gebeurt dit binnen 2 weken na je prik. Heb je last van onbekende bijwerkingen of maak je je zorgen over je bijwerkingen? Neem dan contact op met je huisarts.

Bekijk ook:

  • De video met GGD-arts Ashis Brahma waarin hij in een eigen actiefilm vertelt over de bijwerkingen van coronavaccins (YouTube).

Coronaprik en vruchtbaarheid

Een coronavaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Ben je zwanger? Dan adviseert het RIVM dat je een coronaprik neemt. Je krijgt dan het mRNA-vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Een coronavaccin is niet schadelijk voor jezelf of je kind. Ook kun je gewoon borstvoeding geven. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt. Zwanger naar een priklocatie? Laat dan wel weten dat je zwanger bent als je een afspraak maakt. Of op de priklocatie zelf. 

Langdurige klachten na corona (post-COVID)

Coronaklachten verschillen per persoon. Sommige mensen worden niet of bijna niet ziek wordt van het coronavirus. Maar het kan wel. En dan kan het enkele weken tot 3 maanden duren totdat iemand weer beter is. Sommige mensen hebben daarna nog last van bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, pijnklachten en concentratieproblemen. Deze langdurige klachten na een coronabesmetting heten post-COVID.

Je kunt ook post-COVID krijgen als je nog jong en in goede conditie bent. Door je te laten vaccineren maak je de kans een stuk kleiner dat je ziek wordt van corona. En dat je langdurig klachten houdt. Toch langdurige klachten door corona? Bespreek ze met je huisarts.

Tips en ondersteuning bij prikangst

Zie je ertegenop om een coronaprik te halen? Omdat je last hebt van prikangst. Dan ben je niet alleen. Maar liefst 1 op de 3 Nederlanders heeft last van prikangst. Prikangstdeskundige Henk Schenk geeft je 6 tips om van je prikangst af te komen.

Video over ondersteuning bij prikangst

Wil je weten hoe je ondersteuning kunt krijgen op de priklocatie als je prikangst hebt? Bekijk dan de video over ondersteuning van de GGD bij prikangst (YouTube).