Coronavaccinatie bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder verhoogd medisch risico

Ook voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder verhoogd medisch risico komen coronavaccinaties beschikbaar. Vanaf 18 januari 2022 krijgen kinderen een uitnodigingsbrief met belangrijke informatie over de vaccinatie tegen corona. Ouders kunnen dan de GGD bellen om een afspraak te maken voor hun kind. De kinderen krijgen 2 prikken met een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Eerder is al besloten om kinderen met een medisch hoog risico een coronavaccinatie aan te bieden.

Vaccinatie voorkomt ernstige ziekte en ziekenhuisopname

De meeste kinderen hebben weinig klachten als zij besmet raken met het coronavirus. Maar sommige kinderen worden wel ernstig ziek en moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld door het Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C). Een zeldzame maar levensbedreigende complicatie waarbij het coronavirus zorgt voor een ontstekingsreactie in de organen. De coronavaccinatie kan ernstige ziekte en ziekenhuisopname bij kinderen voorkomen. Maar ook langdurige klachten (Long COVID) na besmetting met het coronavirus.

Ook indirecte gezondheidswinst

Door de maatregelen tegen de wereldwijde uitbraak van het coronavirus kunnen kinderen soms niet naar school, sport of met vriendjes spelen en kunnen er spanningen thuis ontstaan. De coronavaccinatie voor kinderen helpt de verspreiding van het virus te beperken. En kan eraan bijdragen dat strenge maatregelen die nadelig zijn voor kinderen niet genomen hoeven worden. De Gezondheidsraad noemt dit indirecte gezondheidswinst, een bijkomend voordeel. Dit is meegewogen in het advies maar niet leidend geweest.

Op dit moment gelden er in Nederland geen beperkingen voor kinderen onder de 12 jaar als ze niet gevaccineerd zijn. Zij hoeven geen QR-code te laten zien als ze bijvoorbeeld naar een evenement gaan.

Twee prikken met kinderdosis BioNTech/Pfizer

De kinderen krijgen een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Dit is volgens het Europees Medicijn Agentschap (EMA) veilig en geschikt voor jonge kinderen. Ook de Gezondheidsraad zegt dat vaccins voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar goed werken en veilig zijn. Tussen de 1e en 2e prik moet minstens 8 weken zitten.

De GGD is gevraagd de prikken te geven op de GGD-vaccinatielocaties. Kinderen komen altijd met hun ouders of verzorgers.

Bijwerkingen meestal kort en mild

De bijwerkingen van de coronavaccinatie bij kinderen zijn volgens de Gezondheidsraad meestal mild. Denk aan spierpijn of koorts. Bijwerkingen treden net als bij andere leeftijdsgroepen vaker op na de 2e dosis.

Over grootschalige vervolgonderzoeken bij jonge kinderen zijn nog geen gegevens bekend. Dat betekent dat er nog niets gezegd kan worden over eventuele zeldzame bijwerkingen. Zoals zeldzame bijwerkingen die bij sommige jongvolwassenen onder de 30 jaar zijn gesignaleerd. Bijvoorbeeld myocarditis en pericarditis.

Wel is duidelijk dat bij kinderen de kans op myocarditis en pericarditis veel groter is bij een corona-infectie dan als bijwerking van een vaccinatie. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor MIS-C.

Ouders beslissen over vaccinatie

Bij kinderen onder de 12 jaar beslissen de ouders of zij hun kinderen wel of niet laten vaccineren. Het kabinet vindt het erg belangrijk dat ouders voor hun kinderen een goede afweging kunnen maken. Op deze pagina maar ook bijvoorbeeld via de Jeugdgezondheidszorg bieden we daarvoor de komende tijd zoveel mogelijk handvatten en informatie.  

Zie ook: