Weblog: “Twijfel je over de booster? Stel je vraag eens buiten je eigen informatiebubbel”

Ingrid van Zoest is arts voor verstandelijk gehandicapten en coronacrisismanager bij zorginstelling ASVZ. “Als arts heb ik de belofte gedaan om altijd het beste te doen voor mijn patiënt. En dat is in dit geval óók mezelf laten vaccineren.”

Vergroot afbeelding Foto Ingrid van Zoest arts voor verstandelijk gehandicapten en coronacrisismanager ASVZ
Ingrid van Zoest, arts en coronacrisismanager zorginstelling ASVZ

Coronaregels in zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten

“Als ik naar mijn auto loop, ben ik onderweg al drie keer geknuffeld.”

ASVZ is een zorginstelling waar zowel mensen met een lichte verstandelijke beperking als mensen met een ernstige beperking wonen.

“Afstand houden is in de hele zorgsector lastig, maar in onze sector nog lastiger. Als ik naar mijn auto loop, ben ik onderweg al drie keer geknuffeld. Door de boostervaccinatie te nemen, loop ik minder risico dat ik patiënten besmet. En kan ik ervoor zorgen dat hun ritme zoveel mogelijk behouden blijft. Want elke keer als een bewoner in contact is geweest met een besmet persoon, moeten alle bewoners uit datzelfde huis in quarantaine. Er is dan geen dagbesteding, geen sportclubje en er mag geen bezoek langskomen. Terwijl ritme voor hen juist zo belangrijk is.”

Coronavaccinatie bewoners en personeel

“Onder het personeel zijn er echte kartrekkers. Die heb je nodig.”

Als coronacrisismanager zet ze alles op alles om de bewoners en het personeel zo snel mogelijk te vaccineren.

“Het vaccineren doen we zelf, met hulp van mensen uit onze eigen organisatie. We zijn van het aanpakken. Geen leeuwen en beren op de weg zien, maar doen. Ik krijg veel steun vanuit mijn bestuur. En onder het personeel zijn er echte kartrekkers. Die heb je nodig. Het is geweldig om te zien dat er steeds mensen zijn die een extra dienst willen draaien, ook al is het de 10e dag op rij. Die waardering laat ik graag zien, met een klein bedankje.”

Boostervaccinatie voor bewoners en personeel

“Ongeveer 88 procent van onze bewoners heeft een boostervaccinatie gekregen.”

ASVZ heeft onder de bewoners gemiddeld een boostervaccinatiegraad van ongeveer 88 procent.

“Bij de ene locatie is het net iets hoger, dan bij de andere. Van het personeel hebben we geen officiële cijfers. Wij hadden als sector de pech dat ons personeel pas vanaf mei gevaccineerd werd. Hierdoor kon niet iedereen direct een booster krijgen, omdat er toen nog minimaal 6 maanden tussen je laatste vaccinatie en de booster moest zitten. Nu dit verkort is naar 3 maanden komen meer mensen in aanmerking voor de booster en zien we weer meer aanmeldingen binnenkomen.”

Omgaan met twijfels coronavaccinatie

“Laatst heb ik een van de bewoners op eigen verzoek in zijn kledingkast geprikt.”

Er zijn ook mensen die niet voor vaccinatie kiezen. Zowel onder het personeel als onder de bewoners of hun wettelijke vertegenwoordigers.

“Dat zien we natuurlijk in de hele samenleving.”, legt Ingrid uit. “Pushen werkt averechts heb ik de afgelopen maanden geleerd. We proberen de mensen die niet voor vaccinatie kiezen vanuit de organisatie van neutrale informatie te voorzien. Zo hebben we vorig jaar een liveblog geopend, waar continu informatie op is gedeeld. En op het moment dat we gaan vaccineren of boosteren verwijzen we altijd naar het RIVM en de twijfeltelefoon. Als ik merk dat er angst voor de prik zelf is, kan ik die drempel wél wegnemen. Laatst heb ik bijvoorbeeld één van mijn bewoners op zijn eigen verzoek in zijn kledingkast geprikt. Dat vond hij heel fijn. We zien toch wel elke 2 weken mensen die eerder twijfelden en nu overstag gaan en ik mag prikken.”

Informatie over coronavaccinatie

“Al doe je het niet voor jezelf. Doe het dan voor de kwetsbare mensen die niet zelf kunnen kiezen.”

“Deze tijd vorig jaar hadden we vrijwel geen zuurstof meer. Zoveel mensen werden toen ernstig ziek. Het was bij ons echt al code zwart. Als ik nu naar mijn bewoners kijk, wordt niemand meer ernstig ziek. Dat is echt wat vaccinatie doet. Twijfel je nog over vaccinatie? Stel je vraag eens buiten je eigen informatiebubbel. Er is bijvoorbeeld een prachtige twijfellijn. En al doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de kwetsbaren in onze maatschappij die niet zelf kunnen kiezen. Zodat zij hun ritme weer kunnen oppakken en de zorg weer rust krijgt. Er is geen rek meer, in geen enkele zorgsector.”