Kinderen 6 maanden tot en met 4 jaar met een medisch hoog risico
Heeft u een kind in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar? En heeft uw kind een medische aandoening die de kans verhoogt dat het ernstig ziek wordt door corona? Zoals een ernstige ziekte aan het hart, de longen of een afweerprobleem? Dan kan uw kind een coronaprik krijgen. Dit gebeurt op advies van de Gezondheidsraad.
Uitnodiging door kinderarts
Heeft uw kind een ernstige medische aandoening? Dan krijgt uw kind een uitnodiging van de kinderarts. In deze uitnodiging staat dat uw kind een coronaprik kan halen bij een speciaal aangewezen GGD-locatie. En hoe u hiervoor een afspraak kunt maken. U gaat altijd mee met uw kind als het een prik krijgt.
Kinderdosering Pfizervaccin
Uw kind krijgt 3 prikken met een kinderdosis van het Pfizervaccin voor kinderen van 6 maanden tot 5 jaar. Dit vaccin is op 19 oktober 2022 goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.
Tijd tussen de prikken
Uw kind krijgt de 2e prik 3 tot 4 weken na de eerste prik. De 3e prik krijgt uw kind minstens 8 weken na de 2e prik. Krijgt uw kind ook een andere vaccinatie? Dan is het advies om 2 weken tussen deze vaccinaties en de coronaprik aan te houden.
Prik in dijbeen of bovenarm
Kinderen van 6 maanden tot en met 12 maanden krijgen de coronaprik in het dijbeen. Kinderen van 12 maanden tot en met 4 jaar krijgen de prik in de bovenarm.
Coronaprik tegen ziekenhuisopname
Kiest u voor een coronaprik voor uw kind? Dan is de kans op ernstige ziekte door corona kleiner. En de kans dat uw kind door corona naar het ziekenhuis moet, is ook kleiner.
Kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar zonder ernstige medische aandoening
Heeft u een kind in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar zonder ernstige medische aandoening? Dan is een coronaprik niet nodig. Volgens de Gezondheidsraad is het risico dat uw kind ernstig ziek wordt door corona laag.
Ook MIS-C, een ernstige ontstekingsreactie na een coronabesmetting, komt bijna nooit voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Daarbij komt deze complicatie minder vaak voor sinds de omikronvariant van het coronavirus dominant is. Ook krijgen kinderen die eerder een infectie hebben gehad, vrijwel nooit MIS-C.
De Gezondheidsraad zegt dat het aantal kinderen dat nog risico loopt op MIS-C beperkt is, omdat een groot aantal kinderen al besmet is geweest met het coronavirus. Vaccinatie zal hen nauwelijks betere bescherming bieden tegen MIS-C. Het is daarom niet nodig kinderen van 6 maanden tot 5 jaar zonder ernstige medische aandoening een coronaprik te geven.