Bijwerkingen coronaprik bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Krijgt uw kind van 5 tot en met 11 jaar een coronaprik? Dan kan het na de prik bijwerkingen krijgen. Net als bij iedereen die een vaccinatie haalt. Deze bijwerkingen zijn meestal kort en mild. Denk aan spierpijn of koorts.

Bijwerkingen meestal kort en mild

De bijwerkingen van de coronavaccinatie bij kinderen zijn meestal mild. Ze verdwijnen na een paar dagen vanzelf. Bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • pijn op de plek van de prik
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • koorts
  • rode huid op de plek van de prik
  • spierpijn
  • koude rillingen

Kans op ernstige reacties heel klein

De kans op ernstige reacties vlak na de coronavaccinatie is heel klein. Heel soms krijgen mensen een allergische reactie na vaccinatie. Dit komt heel weinig voor. Zeker bij kinderen. Als het voorkomt, ontstaat het meestal binnen 15 minuten na de vaccinatie. Uw kind blijft daarom na de coronaprik 15 minuten zitten. Samen met u. Op de priklocatie zijn dokters en verpleegkundigen aanwezig om een allergische reactie te behandelen.

Meer onderzoek nodig naar zeldzame bijwerkingen vaccinatie

In de Verenigde Staten zijn gegevens beschikbaar over zeldzame bijwerkingen bij jonge kinderen. Deze gegevens zijn beperkt. In de VS zijn tot en met half januari 2022 8,6 miljoen prikken gegeven. Aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar. 

Myocarditis en pericarditis 

Na vaccinatie kan heel soms een ontsteking van de hartspier (myocarditis) ontstaan. Of een ontsteking van het hartzakje (pericarditis). Dit komt bij jonge kinderen van deze leeftijd maar heel erg weinig voor. En als het voorkomt, is het vooral na de 2e prik. Bij jongens komt het 4 tot 5 keer per 1 miljoen 2e prikken voor. En bij meisjes 2 keer per 1 miljoen 2e prikken. Kinderen die myocarditis of pericarditis kregen, hadden dit vaak heel mild. En ze herstelden vaak snel.

MIS-C

De kans op myocarditis en pericarditis komt ook voor bij MIS-C. MIS-C is een zeldzame complicatie waarbij het coronavirus zorgt voor een ontstekingsreactie in de organen. MIS-C kan bij 1 op de 4.000 corona-infecties voorkomen. De kans op myocarditis bij een corona-infectie zonder MIS-C is heel erg klein bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar.

Zie ook: