Bijwerkingen coronaprik bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Krijgt uw kind een coronaprik? Dan kan het na de prik bijwerkingen krijgen. Net als bij iedereen die een vaccinatie haalt. Deze bijwerkingen zijn meestal kort en mild. Denk aan spierpijn of koorts.

Bijwerkingen meestal kort en mild

De bijwerkingen van de coronaprik bij kinderen zijn meestal mild. Ze verdwijnen na een paar dagen vanzelf. Bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

  • pijn op de plek van de prik
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • koorts
  • rode huid op de plek van de prik
  • spierpijn
  • koude rillingen

Kans op ernstige reacties heel klein

De kans op ernstige reacties vlak na de coronaprik is heel klein. Heel soms krijgen mensen een allergische reactie na vaccinatie. Dit komt heel weinig voor. Zeker bij kinderen. Als het voorkomt, ontstaat het meestal binnen 15 minuten na de vaccinatie. Uw kind blijft daarom na de coronaprik 15 minuten zitten. Samen met u. Op de priklocatie zijn dokters en verpleegkundigen aanwezig om een allergische reactie te behandelen.

Myocarditis en pericarditis na coronaprik komen heel erg weinig voor

Er is veel ervaring met het vaccineren van 5 tot en met 11-jarigen met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Deze ervaringen bevestigen dat de bijwerkingen van mRNA-vaccins bij kinderen meestal mild en tijdelijk zijn. Na vaccinatie kan heel soms een ontsteking van de hartspier (myocarditis) ontstaan. Of een ontsteking van het hartzakje (pericarditis). Dit komt bij jonge kinderen van deze leeftijd maar heel erg weinig voor. En als het deze ontstekingen voorkomen, dan is het vooral na de 2e prik. Tot 24 november 2022 zijn er in de Verenigde Staten 23 myocarditis gevallen bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar gemeld op bijna 22 miljoen vaccinaties. Bij jongens komt het 4 tot 5 keer per 1 miljoen 2e prikken voor. En bij meisjes 2 keer per 1 miljoen 2e prikken. Kinderen die myocarditis of pericarditis kregen, hadden dit vaak heel mild. En ze herstelden vaak snel.

Zie ook: