Coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder verhoogd medisch risico

Heeft u een kind in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar? En is er geen sprake van een risico op een ernstige COVID-19 door een medische aandoening? Vanaf 18 januari 2022 krijgt uw kind een informatiebrief van het RIVM over vaccinatie tegen corona. U kiest zelf of u uw kind wilt laten vaccineren. Als u kiest voor vaccinatie, kunt u bellen naar de GGD voor een afspraak. Het telefoonnummer is 0800 7070.

Waarom vaccineren tegen corona?

Meestal hebben kinderen geen of weinig klachten als ze corona krijgen. De klachten zijn vaak hoofdpijn en vermoeidheid of verkoudheid en keelpijn gedurende een paar dagen. Bij omikron is de kans op klachten zelfs nog kleiner. Heel zelden moet een kind voor opname naar het ziekenhuis. Voor gezonde kinderen is het risico op ziekenhuisopname erg laag bij een besmetting.

Bij de huidige omikron-infecties is de kans op ziekenhuisopname nog lager en minder dan de helft dan bij een infectie met de deltavariant. 

Ook na een milde infectie bouwt het kind al afweer op tegen het spike-eiwit. Na een infectie kan het kind later wel opnieuw een corona-infectie krijgen. Maar als het opnieuw een infectie krijgt, wordt het nog minder ziek.

Minder ernstig ziek na corona-infectie

De coronavaccinatie kan ervoor zorgen dat kinderen minder ernstig ziek worden. Het is vooral belangrijk bij kinderen met een medische aandoening. Het is op dit moment nog niet bekend in hoeverre de omikronvariant langdurige klachten veroorzaakt. Long COVID komt bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar weinig voor. De coronavaccinatie kan langdurige klachten (Long COVID) deels voorkomen.

Vaccinatie voorkomt ontwikkeling MIS-C

MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) is een heel zeldzame complicatie van een corona-infectie. Het is een overreactie van het afweersysteem. Vaak na een hele milde corona-infectie. Het komt naar schatting bij 1:4000 corona infecties voor. Bij MIS-C zijn kinderen ernstig ziek met hoge koorts. Vaak met buikklachten. Er is een ontstekingsreactie in meerdere organen. Kinderen met MIS-C worden altijd opgenomen in het ziekenhuis en de helft zelfs op de intensive care. MIS-C is goed te behandelen, als het op tijd wordt herkend. De risico’s voor het ontwikkelen van MIS-C bij besmetting met de omikronvariant zijn laag. En waarschijnlijk hetzelfde als bij de andere varianten.

Vaccinatie kan het ontwikkelen van MIS-C voorkomen. Als een kind al eerder een corona-infectie heeft doorgemaakt zonder MISC, is de kans hierop bij een volgende infectie heel erg laag.

Geen beperkingen ongevaccineerde kinderen

Als uw kind onder de 12 jaar niet gevaccineerd is, kan het altijd zonder beperkingen meedoen met activiteiten die mogen volgens de geldende maatregelen. Zo hoeft uw kind geen QR-code te laten zien als het bijvoorbeeld wil sporten.

Zie ook: