Coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder verhoogd medisch risico

Heeft u een gezond kind? In de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar? Dan kan uw kind een coronaprik krijgen. U kiest altijd zelf of uw kind een coronaprik krijgt.

Afspraak maken

Heeft u een kind in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar? Dan krijgt u een informatiebrief over de coronavaccinatie voor kinderen  van het RIVM. In de informatiebrief staat dat uw kind een coronaprik kan halen. En hoe uw kind een prik kan halen. U kiest altijd zelf of u uw kind een coronaprik krijgt. Kiest u voor een coronaprik? Dan kunt u een afspraak maken. Dit doet u door te bellen met de GGD. Het telefoonnummer is 0800 7070.

Waarom wel of niet vaccineren tegen corona?

Meestal hebben kinderen geen of weinig klachten als ze corona krijgen. De kans op klachten bij omikron is klein. Het komt bijna nooit voor dat een gezond kind door corona naar het ziekenhuis moet.

Heeft een kind corona gehad? Dan heeft het afweer opgebouwd tegen het virus. Het kan nog een keer besmet raken. Maar de kans dat een kind dan ziek wordt, is nog kleiner.

Minder ernstig ziek na corona-infectie

De coronavaccinatie kan ervoor zorgen dat kinderen minder ernstig ziek worden. Het is vooral belangrijk bij kinderen met een medische aandoening. Het is op dit moment nog niet bekend of de omikronvariant langdurige klachten (Long COVID) veroorzaakt. Long COVID komt bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar weinig voor. De coronavaccinatie kan langdurige klachten voor een deel voorkomen.

Vaccinatie voorkomt ontwikkeling MIS-C

MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) is een complicatie van corona die bijna nooit voorkomt. Het is een overreactie van het afweersysteem. Vaak na een hele milde corona-infectie. Het komt bij ongeveer 1 op de 4000 corona-infecties voor. Bij MIS-C zijn kinderen ernstig ziek met hoge koorts. Vaak met buikklachten. Er is een ontstekingsreactie in meerdere organen. Kinderen met MIS-C worden altijd opgenomen in het ziekenhuis. En de helft zelfs op de intensive care. MIS-C is goed te behandelen, als het op tijd wordt herkend. De risico’s voor het ontwikkelen van MIS-C bij besmetting met de omikronvariant zijn laag. En waarschijnlijk hetzelfde als bij de andere varianten.

Vaccinatie kan het ontwikkelen van MIS-C voorkomen. Als een kind al eerder een corona-infectie heeft doorgemaakt zonder MIS-C, is de kans hierop bij een volgende infectie heel erg laag.

Zie ook: