Het coronavaccin van Janssen

Het coronavaccin van Janssen voorkomt, net als de andere goedgekeurde coronavaccins, (ernstige) ziekte door het coronavirus.

Bescherming en veiligheid

Het coronavaccin van Janssen is beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het is getest op tienduizenden mensen. Onderzoeken naar het coronavaccin van Janssen tonen aan dat het voor tenminste 67% beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin klachten zouden krijgen, er na vaccinatie minstens 67 mensen geen coronaklachten krijgen.

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Janssen is geen mRNA-vaccin. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.

1 prik

Het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik. Vanaf 2 weken na de prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat u ziek wordt door het coronavirus wordt dan klein. 

Bijwerkingen van het Janssen-vaccin

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • pijn op de prikplek;
  • hoofdpijn;
  • vermoeidheid;
  • spier- en gewrichtspijn;
  • misselijkheid en
  • koorts.

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen ook weer snel (binnen 2 of 3 dagen). De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van veel andere vaccinaties, zoals de griepprik.

Bijwerkingen melden

Krijgt u last van (ernstige) bijwerkingen na vaccinatie? Dan kunt u uw bijwerkingen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Ondanks alle testen kunnen zeldzame of late bijwerkingen toch voorkomen. Daarom moeten fabrikanten van het vaccin elke maand rapporteren over de veiligheid bij het EMA. En bij een vermoeden van een ernstige bijwerking dit meteen melden. Ook het CBG houdt de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van alle vaccins goed in de gaten.

Bijsluiter en uitleg over coronavaccin van Janssen

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Janssen-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de Janssen-bijsluiter in eenvoudige taal beschikbaar.

Vector-vaccin

Het coronavaccin van Janssen is een zogenoemd vector-vaccin. Aan een bestaand, onschuldig verkoudheidsvirus (een adenovirus) wordt een klein stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd. Op die manier gaat het afweersysteem aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan.

Werkt ook bij nieuwe varianten coronavirus

Voor zover nu bekend is, werkt het vaccin van Janssen net zo goed tegen de Zuid-Afrikaanse variant (B.1.351) van het coronavirus. Er wordt nog onderzocht of dit ook zo is voor de Engelse (B.1.1.7) en Braziliaanse varianten (P.1). Fabrikant Janssen houdt de situatie in de gaten, om zeker te weten dat het vaccin voldoende beschermt tegen nieuwe varianten van het coronavirus.

Virussen muteren vaker

Het is niet vreemd dat het coronavirus muteert. Dat gebeurt vaker bij virussen.

Overdragen coronavirus na vaccinatie

Of het vaccin ook de verspreiding van het coronavirus voorkomt, is nog niet bekend. Het is nog niet duidelijk of gevaccineerde mensen het virus nog bij zich kunnen dragen. Of over kunnen dragen op anderen. Hier lopen nog onderzoeken naar.

Bescherming tegen corona

Op dit moment is nog niet bekend hoe lang het coronavaccin van Janssen beschermt tegen het coronavirus. Er lopen nog onderzoeken hiernaar. Daarbij worden de deelnemers uit deze onderzoeken nog zeker 2 jaar gevolgd.

Mensen die het coronavaccin van Janssen krijgen

In het overzicht met de volgorde van vaccineren staat welke groepen wanneer aan de beurt zijn. En welk vaccin zij krijgen.