Het coronavaccin van Moderna

Het Moderna-vaccin voorkomt ziekte door het coronavirus. Het is voor 94% werkzaam.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

En het is getest op tienduizenden mensen. Het Moderna-vaccin beschermt in 94% van de gevallen tegen het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 6 mensen COVID-19 krijgen. Het vaccin werkt ook bij ouderen geboren in 1955 en eerder en mensen in medische risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • hartziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

Let op: u heeft 2 Moderna-vaccins nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Vanaf 14 dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus.

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Moderna is een mRNA-vaccin. Bekijk de informatie over zwangerschap en coronavaccinatie.

4 weken tussen 2 prikken

Vaccinatie met het vaccin van Moderna bestaat uit 2 prikken. De 2e prik krijgt u vanaf maandag 19 juli 2021 28 dagen na de 1e prik. Heeft u al een afspraak staan voor een tweede prik? Dan gaat deze afspraak gewoon door. Vanaf 14 dagen na de 2e prik bent u optimaal beschermd tegen het coronavirus.

Bijwerkingen van het Moderna-vaccin

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn en zwelling op de prikplek;
 • vermoeidheid en koude rillingen;
 • koorts, opgezette lymfeklieren;
 • hoofdpijn;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • misselijkheid en overgeven. 

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal na een paar dagen. Het kan zijn dat er bijwerkingen optreden die ernstiger zijn. Maar de kans hierop is heel klein.

Ontsteking hartspier en hartzakje

In zeer zeldzame gevallen kan na een prik met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Klachten zijn kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen. Bij deze klachten is het advies om altijd contact op te nemen met uw arts. Meestal gaan de klachten vanzelf over of ze zijn met medicijnen goed te behandelen.

Het gaat om een heel zeldzame bijwerking. In Nederland zijn tot 9 juli 16 meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis gedaan na vaccinatie met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Er zijn miljoenen prikken met deze vaccins gezet in Nederland.

Dat de klachten optreden na vaccinatie, betekent niet dat het vaccin ook de oorzaak is. Myocarditis en pericarditis komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Infectieziekten, zoals COVID-19, kunnen deze klachten ook veroorzaken.  Lees meer over myocarditis en pericarditis op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de  website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijsluiter en uitleg Moderna-vaccin

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Moderna-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de Moderna-bijsluiter in begrijpelijke taal.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van Moderna is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin daarna vanzelf af.

Vaccin werkt ook als virus verandert (mutatie)

De vaccins werken ook als het virus verandert. Voor nu zijn er geen aanwijzingen dat de vaccinatie niet beschermt tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus. Zoals de nieuwe delta-variant. Volgens onderzoeken beschermen alle vaccins (BioNTech/Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca) goed tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door de delta-variant. De kans dat u besmet raakt door de delta-variant is wel iets hoger. Ook als u gevaccineerd bent. Landen in de wereld houden in de gaten of vaccinaties beschermen tegen nieuwe virusmutaties.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Bent u volledig gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Hoewel vaccinatie voor een deel beschermt tegen overdragen van het virus aan anderen, is die kans niet nul.

Daarom gelden voor gevaccineerde personen voorlopig dezelfde coronamaatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Mensen die het Moderna-vaccin krijgen

In het overzicht met de volgorde van vaccineren staat welke groepen wanneer een uitnodiging kregen. En welk vaccin.