Het coronavaccin van Moderna

Het Moderna-vaccin voorkomt ziekte door het coronavirus. Dit vaccin is geschikt voor mensen vanaf 18 jaar. Het is voor 94% betrouwbaar.

Nederland krijgt in het eerste kwartaal naar verwachting 390.000 doses van het Moderna-vaccin. De eerste Moderna-vaccins zijn op 11 januari 2021 geleverd.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

En het is getest op tienduizenden mensen. Het Moderna-vaccin beschermt in 94% van de gevallen tegen het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 6 mensen COVID-19 krijgen. Het vaccin werkt ook bij ouderen en mensen in risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • hartziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

Zwangere vrouwen en kinderen

Het is nog niet bekend of dit vaccin veilig is voor zwangere vrouwen en kinderen. Onderzoek daarnaar is nog bezig. Overleg bij twijfel over uw persoonlijke medische situatie altijd met uw behandelend arts.

Kinderen onder de 18 jaar

Het vaccin mag in Nederland niet toegediend worden bij kinderen onder de 18 jaar.

2 prikken nodig in 29 dagen

Vaccinatie met het vaccin van Moderna bestaat uit 2 prikken. De 2e prik krijgt u 28 dagen na de 1e prik. Vanaf 14 dagen na de 2e prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus.

Bijwerkingen van het Moderna-vaccin

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn en zwelling op de prikplek;
 • vermoeidheid en koude rillingen;
 • koorts, opgezette lymfeklieren;
 • hoofdpijn;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • misselijkheid en overgeven. 

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal na een paar dagen. Het kan zijn dat er bijwerkingen optreden die ernstiger zijn. Maar de kans hierop is heel klein.

Bewaren kan op veel locaties

Het Moderna-vaccin hoeft niet diepgevroren bewaard te worden. Zo kan het vaccin goed verspreid worden onder bijvoorbeeld verpleeghuizen, instellingen en (kleinschalige) woonvormen.

Bijsluiter en uitleg Moderna-vaccin

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Moderna-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de Moderna-bijsluiter in begrijpelijke taal.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van Moderna is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin daarna vanzelf af.

Werkt ook bij nieuwe varianten virus

Zover nu bekend is, werkt het Moderna-vaccin net zo goed tegen gemuteerde varianten van het virus. De fabrikant houdt de situatie goed in de gaten, om zeker te weten dat het vaccin voldoende beschermt tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Het is niet vreemd dat het coronavirus muteert. Dat gebeurt vaker bij virussen. Het is nog niet bekend hoe lang de beschermende werking van het Moderna-vaccin duurt. Onderzoek daarnaar is nog bezig.

Overdragen coronavirus na vaccinatie

Of het vaccin ook de verspreiding van het coronavirus voorkomt, is nog niet bekend. Het is nog niet duidelijk of gevaccineerde mensen het virus nog bij zich kunnen dragen. Of over kunnen dragen op anderen. Hier lopen nog onderzoeken naar.

Mensen die het Moderna-vaccin krijgen

Vanaf van 25 januari 2021 worden de volgende groepen gevaccineerd met het Moderna-vaccin:

 • Bewoners van kleinschalige woonvormen;
 • Mensen met een verstandelijke beperking in een instelling.

Daarna:

 • Mobiele en niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar.

Vaccin niet zelf kiezen

Het Moderna-vaccin is bestemd voor de meest kwetsbare mensen en hun zorgmedewerkers. In het overzicht met de volgorde van vaccineren, komen daarna andere groepen aan de beurt, en komen er ook andere (goedgekeurde) vaccins. Het is dus niet zo dat iedereen zelf kan kiezen voor een bepaald vaccin.