Het coronavaccin van Moderna

Het Moderna-vaccin voorkomt ziekte door het coronavirus. Het is voor 94% werkzaam.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

En het is getest op tienduizenden mensen. Het Moderna-vaccin beschermt in 94% van de gevallen tegen het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 6 mensen COVID-19 krijgen. Het vaccin werkt ook bij ouderen geboren in 1955 en eerder en mensen in medische risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • hartziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Moderna is een mRNA-vaccin. Bekijk de informatie over zwangerschap en coronavaccinatie.

2 prikken nodig in minimaal 28 dagen

Vaccinatie met het vaccin van Moderna bestaat uit 2 prikken. De 2e prik krijgt u minimaal 28 dagen na de 1e prik. Vanaf 14 dagen na de 2e prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus.

Bijwerkingen van het Moderna-vaccin

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn en zwelling op de prikplek;
 • vermoeidheid en koude rillingen;
 • koorts, opgezette lymfeklieren;
 • hoofdpijn;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • misselijkheid en overgeven. 

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal na een paar dagen. Het kan zijn dat er bijwerkingen optreden die ernstiger zijn. Maar de kans hierop is heel klein.

Bijsluiter en uitleg Moderna-vaccin

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Moderna-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de Moderna-bijsluiter in begrijpelijke taal.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van Moderna is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin daarna vanzelf af.

Werkt ook bij nieuwe varianten virus

Zover nu bekend is, werkt het Moderna-vaccin net zo goed tegen gemuteerde varianten van het virus. De fabrikant houdt de situatie goed in de gaten, om zeker te weten dat het vaccin voldoende beschermt tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Het is niet vreemd dat het coronavirus muteert. Dat gebeurt vaker bij virussen. Het is nog niet bekend hoe lang de beschermende werking van het Moderna-vaccin duurt. Onderzoek daarnaar is nog bezig.

Overdragen coronavirus na vaccinatie

Of het vaccin ook de verspreiding van het coronavirus voorkomt, is nog niet bekend. Het is nog niet duidelijk of gevaccineerde mensen het virus nog bij zich kunnen dragen. Of over kunnen dragen op anderen. Hier lopen nog onderzoeken naar.

Mensen die het Moderna-vaccin krijgen

In het overzicht met de volgorde van vaccineren staat welke groepen wanneer aan de beurt zijn. En welk vaccin zij krijgen.