Het coronavaccin van Moderna (Spikevax)

Het Moderna-vaccin (merknaam: Spikevax) beschermt u tegen ziekte door het coronavirus.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

En het is getest op tienduizenden mensen. Het vaccin beschermt tegen ernstige ziekte als gevolg van het coronavirus. Het vaccin werkt ook bij ouderen en mensen in medische risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • hartziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

Herhaalprik met Moderna

Vanaf 3 maanden na uw laatste coronavaccinatie of besmetting, kunt u in het najaar van 2022 een herhaalprik met het Moderna-vaccin krijgen. De herhaalprik wordt gegeven met een vernieuwde versie van het Moderna-vaccin. De herhaalprik brengt uw bescherming weer op peil.

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Het Moderna-vaccin is een mRNA-vaccin. Bekijk de informatie over zwangerschap en coronavaccinatie.

Bijwerkingen van het Moderna-vaccin

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn en zwelling op de prikplek;
 • vermoeidheid en koude rillingen;
 • koorts, opgezette lymfeklieren;
 • hoofdpijn;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • misselijkheid en overgeven. 

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal na een paar dagen. Het kan zijn dat er bijwerkingen optreden die ernstiger zijn. Maar de kans hierop is heel klein.

Ontsteking hartspier en hartzakje

In zeer zeldzame gevallen kan na een prik met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Klachten zijn kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen. Bij deze klachten is het advies om altijd contact op te nemen met uw arts. Meestal gaan de klachten vanzelf over of ze zijn met medicijnen goed te behandelen.

Het gaat om een heel zeldzame bijwerking. Tot 3 oktober 2022 zijn er in Nederland 117 meldingen van myocarditis en 300 meldingen van pericarditis gedaan na vaccinatie met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Er zijn miljoenen prikken met deze vaccins gezet in Nederland.

Dat de klachten optreden na vaccinatie, betekent niet dat het vaccin ook de oorzaak is. Myocarditis en pericarditis komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Infectieziekten, zoals COVID-19, kunnen deze klachten ook veroorzaken. Lees meer over myocarditis en pericarditis op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijsluiter en uitleg Moderna-vaccin

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Moderna-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de Moderna-bijsluiter in begrijpelijke taal.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van Moderna is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin vanzelf af.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Heeft u de basisserie afgerond en een herhaalprik gehaald? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Hoewel vaccinatie voor een deel beschermt tegen overdragen van het virus aan anderen, is die kans niet nul.

Daarom is het belangrijk dat u de basisadviezen opvolgt om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Ook als u gevaccineerd bent.

Vernieuwd vaccin

Voor de herhaalprikronde in het najaar van 2022 wordt met het vernieuwde vaccin van Moderna geprikt. Deze beschermt tegen meer varianten van het coronavirus, waaronder de omikronvariant. Dit vernieuwde vaccin kan gebruikt worden als herhaalprik voor mensen die de basisserie al hebben afgerond. Dit vernieuwde vaccin is, net als het originele vaccin, goedgekeurd door het EMA en het CBG. Het vernieuwde vaccin beschermt tegen zowel de originele variant van COVID-19 als tegen de omikronvarianten.