Het coronavaccin van Moderna (Spikevax)

Het vaccin van Moderna (merknaam: Spikevax) beschermt u tegen ziekte door het coronavirus. Net als de andere goedgekeurde vaccins.

Let op: In Nederland wordt op dit moment geen Moderna ingezet. Voor zowel de basisserie als de herhaalprik wordt het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer gebruikt.  

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Dat doen het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

En het is getest op tienduizenden mensen. Dit vaccin beschermt tegen ernstige ziekte als gevolg van het coronavirus. Het vaccin werkt ook bij ouderen en mensen in medische risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • hartziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van Moderna is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Het Moderna-vaccin is ook een mRNA-vaccin. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.

Bijwerkingen van het Moderna-vaccin

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn en zwelling op de prikplek;
 • vermoeidheid en koude rillingen;
 • koorts, opgezette lymfeklieren;
 • hoofdpijn;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • misselijkheid en overgeven. 

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal na een paar dagen. Het kan zijn dat er bijwerkingen optreden die ernstiger zijn. Maar de kans hierop is heel klein.

Ontsteking hartspier en hartzakje

In heel zeldzame gevallen kan na een prik met de coronavaccins van Moderna of BioNTech/Pfizer een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Klachten zijn:

 • kortademigheid;
 • pijn op de borst;
 • hartkloppingen.

Neem bij deze klachten altijd contact op met uw arts. Meestal gaan de klachten vanzelf over of zijn ze met medicijnen goed te behandelen.

Dit is een heel zeldzame bijwerking. In Nederland kwamen tot 3 oktober 2022 117 meldingen van myocarditis en 300 meldingen van pericarditis voor. Die meldingen waren van mensen die de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna kregen. Er zijn miljoenen prikken met deze vaccins gezet in Nederland.

Dat de klachten optreden na vaccinatie, betekent niet dat het vaccin ook de oorzaak is. Myocarditis en pericarditis komen elk jaar voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Infectieziekten, zoals COVID-19, kunnen deze klachten ook veroorzaken. Lees meer over myocarditis en pericarditis op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijwerkingen melden

Het vaccin is getest op duizenden mensen. Toch kunnen zeldzame of late bijwerkingen voorkomen. Daarom moeten fabrikanten van het vaccin elke maand verslag uitbrengen over de veiligheid bij de EMA. En een vermoeden van een ernstige bijwerking meteen melden.

Krijgt u last van (ernstige) bijwerkingen? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijsluiter en uitleg coronavaccin Moderna

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Moderna-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de Moderna-bijsluiter in begrijpelijke taal.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Heeft u de basisserie afgerond en een herhaalprik gehaald? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Hoewel vaccinatie voor een deel zorgt dat u het virus niet aan anderen overdraagt, is die kans niet nul. Volg daarom het advies om luchtweginfecties te voorkomen en mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen.