Het coronavaccin van Moderna

Het Moderna-vaccin voorkomt ziekte door het coronavirus. Het is voor 94% werkzaam.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

En het is getest op tienduizenden mensen. Het Moderna-vaccin beschermt in 94% van de gevallen tegen het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 6 mensen COVID-19 krijgen. Het vaccin werkt ook bij ouderen geboren in 1955 en eerder en mensen in medische risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • hartziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

2 prikken nodig in 4 weken

U heeft 2 prikken met dit vaccin nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Vanaf 14 dagen na de tweede prik bent u optimaal beschermd tegen het coronavirus.

2e prik na 28 dagen

De 2e prik krijgt u 28 dagen na de 1e prik. 

Moderna ook voor jongeren

Ook jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen gevaccineerd worden met Moderna. Dat staat in het advies van de Gezondheidsraad. Dit is van belang voor jongeren op de eilanden Saba en Sint-Eustatius. Daar wordt alleen met Moderna geprikt. 12- tot en met 17-jarigen in de rest van Nederland krijgen voorlopig het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Moderna is een mRNA-vaccin. Bekijk de informatie over zwangerschap en coronavaccinatie.

Bijwerkingen van het Moderna-vaccin

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

 • pijn en zwelling op de prikplek;
 • vermoeidheid en koude rillingen;
 • koorts, opgezette lymfeklieren;
 • hoofdpijn;
 • spier- en gewrichtspijn;
 • misselijkheid en overgeven. 

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal na een paar dagen. Het kan zijn dat er bijwerkingen optreden die ernstiger zijn. Maar de kans hierop is heel klein.

Ontsteking hartspier en hartzakje

In zeer zeldzame gevallen kan na een prik met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Klachten zijn kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen. Bij deze klachten is het advies om altijd contact op te nemen met uw arts. Meestal gaan de klachten vanzelf over of ze zijn met medicijnen goed te behandelen.

Het gaat om een heel zeldzame bijwerking. Tot 9 juli 2021 zijn er in Nederland 16 meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis gedaan na vaccinatie met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Er zijn miljoenen prikken met deze vaccins gezet in Nederland.

Dat de klachten optreden na vaccinatie, betekent niet dat het vaccin ook de oorzaak is. Myocarditis en pericarditis komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Infectieziekten, zoals COVID-19, kunnen deze klachten ook veroorzaken. Lees meer over myocarditis en pericarditis op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijsluiter en uitleg Moderna-vaccin

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het Moderna-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de Moderna-bijsluiter in begrijpelijke taal.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van Moderna is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin vanzelf af.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Bent u volledig gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Hoewel vaccinatie voor een deel beschermt tegen overdragen van het virus aan anderen, is die kans niet nul.

Daarom gelden voor gevaccineerde personen voorlopig dezelfde coronamaatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Aanpassing vaccin

Moderna onderzoekt of ze het vaccin aan moeten passen voor de omikronvariant. Zij geven aan dat dit relatief snel kan als dit nodig is. Maar een aangepast vaccin zal niet voor het najaar van 2022 beschikbaar zijn. Moderna werkt aan de ontwikkeling van een vaccin dat zich richt op de omikronvariant en deltavariant van het virus. Ook geven zij aan te werken aan een mogelijk gecombineerd vaccin tegen griep en het coronavirus.