Voorbereiding coronavaccinatie

De voorbereidingen voor vaccinatie tegen het coronavirus zijn in volle gang. Het vaccineren van alle mensen in Nederland is een enorme operatie. Hier werken veel organisaties aan mee.

Eerste vaccinaties

Sinds 6 januari 2021 worden de eerste Nederlanders gevaccineerd. 

Lees meer over de soorten coronavaccins

Extra materialen en vriezers

Voor de coronavaccinaties zijn extra materialen ingekocht. Zoals veiligheidsnaalden. En persoonlijke beschermingsmiddelen als speciale mond-neusmaskers en handschoenen. Ook zijn er speciale vriezers ingekocht. Bijvoorbeeld om het vaccin van BioNTech/Pfizer op -75°C te koelen.  

Opslag en vervoer vaccins

Voor de opslag van de vaccins in Nederland zorgt een farmaceutisch logistiek dienstverlener. Deze partij heeft kennis en ervaring in het vervoer van vaccins. Er is opslagruimte voor alle coronavaccins. Daarbij is rekening gehouden met de verschillende temperaturen voor opslag van vaccins (ultra low, vries-, koel- en kamertemperatuur).

Centrale priklocaties

Vanuit de opslag gaan de vaccins naar centrale priklocaties, zorginstellingen en huisartsen. De vaccinatie tegen corona gaat op dezelfde manier als bijvoorbeeld de jaarlijkse griepprik. Hiervoor werkt het RIVM samen met huisartsen, de GGD'en, instellingen en ziekenhuizen. Sinds 18 januari zijn 25 centrale priklocaties voor zorgmedewerkers in gebruik in Nederland. De priklocaties voldoen aan de eisen en richtlijnen van het RIVM. Zo is er onder andere ruimte om 1,5 meter afstand te houden.

Bereikbaarheid priklocaties

In de uitnodigingsbrief die u krijgt, staat op welke locatie u de vaccinatie kunt krijgen. De priklocaties zijn bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. 

Aantallen vaccins en volgorde

Voor iedereen die dat wil in Nederland moet een coronavaccin beschikbaar zijn, vindt de overheid. Er zijn nog niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Bepaalde groepen mensen komen als eerste in aanmerking voor vaccinatie. Dit om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen.