Hoe wordt bepaald wie welk soort coronavaccin krijgt?

Het kabinet besluit welke groepen welk soort vaccin krijgen. Bijvoorbeeld welk vaccin de zorgmedewerkers van verpleeghuizen krijgen, of mensen die geboren zijn van 1956 tot en met 1960. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet hierover.

Verschillende werking van vaccins

In Nederland worden verschillende coronavaccins gebruikt. Dit zijn de vaccins van Moderna, BioNTech/Pfizer en AstraZeneca. Alle vaccins voorkomen dat mensen ziek worden van het coronavirus. Maar de manier waarop de vaccins werken, is verschillend. Niet alle vaccins zijn voor elke groep geschikt.

Advies van Gezondheidsraad na goedkeuring

De vaccins moeten veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over. Is een vaccin goedgekeurd? Dan geeft de Gezondheidsraad nog een advies aan het kabinet over welk vaccin geschikt is voor bepaalde doelgroepen in Nederland. Het kabinet neemt dan met het advies van de Gezondheidsraad een besluit over welke groep welk vaccin krijgt.

Coronavaccinatie: Wanneer krijg ik een vaccinatie?

Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent voor de  vaccinatie tegen het coronavirus? Vul een aantal vragen  in en bekijk wanneer en waar  u de coronavaccinatie krijgt.