Kan ik zelf kiezen voor een bepaald soort coronavaccin?

U kunt niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin. Het kabinet kijkt met informatie uit (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Welk vaccin u krijgt, staat in de e-mail met de bevestiging van uw afspraak. 

Advies na goedkeuring vaccins

Alle vaccins moeten veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) over. Samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Keuren EMA en CBG een vaccin goed? Dan geeft een groep onafhankelijke artsen en experts van de Gezondheidsraad nog een advies aan het kabinet over welk vaccin geschikt is voor welke doelgroepen in Nederland. Daarna neemt het kabinet een besluit. 

Verschillende werking vaccins

Alle goedgekeurde vaccins voorkomen dat mensen ziek worden van het coronavirus. Maar de manier waarop de vaccins werken, is verschillend. Niet alle vaccins zijn voor elke groep geschikt.

Zo zijn het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin bestemd voor de meest kwetsbare mensen. Zij komen als eerste aan de beurt. In het overzicht met de volgorde van vaccineren komen daarna andere groepen aan de beurt. Zij krijgen ook andere (goedgekeurde) vaccins.

Soort vaccin staat in afspraakbevestiging

Welk vaccin u krijgt, staat in de e-mail met de bevestiging van uw afspraak. De e-mail krijgt u nadat u een afspraak heeft gemaakt bij de GGD. U kunt het ook alvast opzoeken bij de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken.

Niet kiezen tussen Moderna of BioNTech/Pfizer

Staat in uw bevestiging dat u 1 van de 2 mRNA-vaccins krijgt (Moderna of BioNTech/Pfizer? U krijgt dan het vaccin wat de priklocatie beschikbaar heeft. U mag niet zelf kiezen. 
 

Vaccins niet combineren

Een goedgekeurd vaccin kan niet gecombineerd worden met een ander goedgekeurd vaccin. Dit komt doordat de toelating is gebaseerd op onderzoek van 1 merk vaccin. Daarom moet u weten welk vaccin u heeft gekregen. Hierover krijgt u informatie van de arts of verpleegkundige die het vaccin toedient.

Informatie over specifieke vaccins

Bekijk de informatie over alle vaccins die in Nederland zijn toegelaten.

Adviezen van de Gezondheidsraad

Bekijk de adviezen over vaccinaties op de website van de Gezondheidsraad. Die gaan niet alleen over de inzet van de verschillende coronavaccins. Maar bijvoorbeeld ook over de vaccinatie van kinderen.

Coronavaccinatie: Wanneer krijg ik een vaccinatie?

Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent voor de  vaccinatie tegen het coronavirus? Vul een aantal vragen in en bekijk wanneer en waar  u de coronavaccinatie krijgt.

Bekijk ook: