Ik ben tijdelijk in Nederland. Kan ik in Nederland een coronavaccinatie krijgen?

Mensen die ingeschreven staan bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) zijn uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Staat u niet in de BRP, maar bent u tijdelijk in Nederland? Dan kunt u onder voorwaarden ook een vaccinatie krijgen.

Vaccinatie voor mensen tijdelijk in Nederland met paspoort en burgerservicenummer (BSN)

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen zich na aankomst in Nederland laten vaccineren. Hiervoor gaan zij naar een GGD-vaccinatielocatie waar zij zonder afspraak terecht kunnen.

Vaccinatie voor mensen langer dan 1 maand in Nederland zonder Nederlands paspoort of zonder BSN

U krijgt het advies om u in te schrijven in Nederland. U krijgt dan een BSN en kunt daarmee later een vaccinatiebewijs aanmaken.

Lukt dat niet en bent u langer dan 1 maand in Nederland? En bent u 18 jaar of ouder? Dan kunt u naar een GGD-vaccinatielocatie waar u geen afspraak nodig heeft (Prikkenzonderafspraak.nl).

Neem uw identificatiebewijs of buitenlandse paspoort mee naar de GGD-vaccinatielocatie. En zorg ervoor dat u lang genoeg in Nederland blijft voor een eventuele 2e prik.

Herhaalprik

Mensen langer dan 1 maand in Nederland zonder Nederlands paspoort of zonder BSN kunnen ook een boostervaccinatie krijgen. Vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting kunnen zij telefonisch een afspraak maken met de GGD via 0800 – 7070.

Een vaccinatiebewijs (coronabewijs, QR-code) zonder BSN

Heeft u geen burgerservicenummer? Dan kan de GGD een coronabewijs voor u maken als u

  • bent geprikt door de GGD; of
  • positief op corona getest bent door de GGD.

U kunt dan een aanvraag QR-code voor mensen zonder BSN doen bij de GGD. De GGD controleert uw aanvraag. Misschien moet u hiervoor bij uw GGD langskomen. De GGD neemt binnen 15 werkdagen contact met u op. U krijgt uw coronatoegangsbewijs en de QR-code om mee te reizen opgestuurd via een beveiligd mailsysteem. Of op locatie als u langs moet komen.

Geprikt bij huisarts of andere zorgverlener

Bent u gevaccineerd door een zorginstelling of uw huisarts? Vraag aan uw zorgverlener om een vaccinatiebewijs voor u printen.

Inschrijven om BSN te krijgen

Heeft u geen burgerservicenummer (BSN) en verblijft u korter dan 4 maanden in Nederland? Dan kunt zich inschrijven in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Hier kunt u vervolgens een toestemmingsverklaring invullen, waarmee de overheid u via een e-mailadres kan bereiken om u te informeren over corona en de mogelijkheden om een afspraak te maken voor een vaccinatie. 

Aanmelden of afmelden voor e-mails over vaccinatie

Wilt u zich afmelden voor de e-mails die gaan over vaccinatie? Dan kan dat via het formulier 'Corona vaccination e-mails unsubscribe form' (Government.nl). Wilt u deze e-mails juist ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@rvig.nl.

Langer dan 4 maanden in Nederland

Verwacht u langer dan 4 maanden in Nederland te wonen? Dan wordt u gevraagd u in te schrijven bij het gemeentehuis van uw woonplaats. Hierbij is het van belang dat het juiste woonadres is geregistreerd.