Mag ik een huisdier uit het buitenland meenemen naar Nederland?

Als u een huisdier uit het buitenland in Nederland wilt invoeren, moet u aan bepaalde regels voldoen. Honden, katten en fretten moeten bijvoorbeeld ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Welke regels er voor u gelden, hangt af van het soort dier. En uit welk land u het dier mee wilt nemen.

Hond, kat of fret uit Europese Unie meenemen naar Nederland

Wilt u een hond, kat of fret van binnen de Europese Unie (EU) in Nederland invoeren? Dan gelden er bepaalde regels om hondsdolheid (rabiës) te voorkomen:

  • minimumleeftijd: het dier moet minstens 15 weken oud zijn;
  • verplichte inenting: op de leeftijd van 12 weken;
  • wachttijd: na vaccinatie moet u 21 dagen wachten voordat het dier Nederland binnen mag;
  • chip en dierenpaspoort zijn verplicht.

Heeft u vragen over invoer van gezelschapdieren in Nederland? Neem dan contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Hond ook registreren

Importeert u een hond? Dan moet binnen 2 weken na aankomst de hond laten chippen en registreren.

Ander dier uit EU meenemen naar Nederland

Wilt u een konijn, klein knaagdier, vogel, vis, amfibie of reptiel uit een EU-land invoeren? Dan heeft u een gezondheidsverklaring van een dierenarts nodig.

Gaat het om bedreigde diersoorten? Dan kunnen de regels van het CITES-verdrag gelden. CITES staat voor: Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna. Het verdrag regelt de wereldwijde handel in beschermde diersoorten en plantensoorten.

Dier van buiten EU meenemen naar Nederland

Wilt u een dier van buiten de EU invoeren in Nederland? De NVWA kan u vertellen of dat mag, en onder welke voorwaarden. In de database Import Veterinair Online staan regels en voorwaarden voor de import van dieren in de EU.