Welke nieuwe regels gelden er met de Europese diergezondheidverordening voor mij als houder en eigenaar van runderen?

Voor de ziekte blauwtong (BTV) vervalt de Europese bestrijdingsplicht. Als houder of eigenaar van runderen moet u registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook uw runderen moet u registreren. Voor het vervoeren en verplaatsen van uw dieren heeft u een vervoerdersvergunning nodig.

Runderen registreren bij de RVO

U registreert uw runderen en hun verblijfplaats bij de RVO. Voor de identificatie en registratie van runderen gelden vanaf 21 april 2021 de volgende regels:

  • Bestaande houders van runderen moeten aanvullende gegevens registreren over hun bedrijf. Zoals het aantal te houden dieren, het productiedoel en een beschrijving van het bedrijf.
  • Nieuwe houders van runderen moeten een uniek bedrijfsnummer (UBN) aanvragen bij de RVO vóórdat de runderen aanwezig zijn.
  • Wisenten moet u registreren volgens de regels die gelden voor runderen.

U registreert uw bedrijf en uw runderen of wisenten bij de RVO.

Bestrijding van boviene virale diarree (BVD)

Boviene virale diarree bij runderen (BVD) is nieuw op de lijst van ziekten waarvoor Europese regels gelden. Het gaat vooral om eisen voor de handel in levende dieren. Om te voorkomen dat BVD zich verspreidt in Europa. Landen in de EU kunnen een officiële EU-vrijstatus krijgen. Zij mogen zelf bepalen of zij BVD bestrijden of niet. Nederland heeft op dit moment geen plannen voor een landelijke bestrijding.

Bestrijdingsplicht voor blauwtong vervalt

Voor de ziekte blauwtong vervalt de Europese bestrijdingsplicht. De EU-landen waar geen  BTV meer voorkomt, krijgen een officiële vrijstatus. In Nederland komt deze runderziekte al sinds 2012 niet meer voor. Nederland heeft daarom vanaf 21 april 2021 een officiële EU-vrijstatus.

Gaat u runderen vervoeren naar een EU-land dat vrij is van blauwtong? En komt u daarbij door een EU-land waar blauwtong voorkomt? Dan moet u voortaan uw dieren laten behandelen. Voorheen moest de vrachtwagen worden behandeld. Omdat NL vrij is van blauwtong hoeft dit niet meer.

Runderen 30 dagen in quarantaine na bezoek tentoonstelling in EU

Brengt u uw runderen naar een ander land in de EU voor een tentoonstelling? Dan moeten de dieren minstens 30 dagen in dat land blijven voordat ze terug mogen naar Nederland. Ook moet u die dieren opnieuw certificeren voor ze terugkeren naar Nederland. Deze quarantaine moet voorkomen dat  uw runderen een besmettelijke dierziekte naar Nederland brengen.

De strengere regels moeten het risico op verspreiding van dierziekten, zoals boviene virale diarree en blauwtong tussen landen binnen de EU kleiner maken.

Runderen maximaal 3 keer verzamelen voor u ze vervoert

Vervoert en verzamelt u runderen binnen de EU? Dan mag u de runderen maximaal 3 keer verzamelen voordat u ze vervoert naar een ander land. Voorheen was dit 2 keer.

Eenvoudige reinigings- en ontsmettingsplaatsen verplicht

Houdt u meer dan 10 runderen? Dan is een eenvoudige wasplaats verplicht. Voor inrichtingen die alleen uit weilanden bestaan en waar geen wasplaats mogelijk is, is voortaan een uitzondering mogelijk.