Vaccinatie tegen dierziekten

Er zijn vaccins tegen virusziekten die voorkomen dat dieren ziek worden. Voorbeelden hiervan zijn vaccins tegen rabiës en mond-en-klauwzeer. 

Non-vaccinatiebeleid

De Europese veestapel is jarenlang succesvol ingeënt tegen besmettelijke dierziekten. Na uitroeiing van klassieke varkenspest (KVP) en mond- en klauwzeer (MKZ) is eind vorige eeuw in Europa het non-vaccinatiebeleid ingesteld. Vaccinatie kostte veel geld en bemoeilijkte de export.
Het non-vaccinatiebeleid in Europa had en heeft grote voordelen voor de Nederlandse export van dieren en dierlijke producten. In Nederland zijn sinds het non-vaccinatiebeleid enkele grote uitbraken van dierziekten geweest, zoals KVP (1997) en MKZ (2001). Deze uitbraken konden alleen worden bestreden door preventieve ruimingen van bedrijven. Dit heeft in Nederland en in de Europese Unie geleid tot een aanpassing van het non-vaccinatiebeleid. 

Vaccinatie bij uitbraak van een besmettelijke dierziekte

Voor KVP en MKZ zijn er vaccins beschikbaar. Bij een uitbraak van KVP of MKZ laat de overheid alle dieren in een gebied om een besmet bedrijf vaccineren.