eIDAS: online zaken regelen binnen Europa

Online zaken regelen met overheidsorganisaties moet over de grens net zo eenvoudig zijn als in eigen land. Daarvoor is het belangrijk dat u ook over de grens veilig kunt inloggen. Om dit mogelijk te maken hebben de Europese lidstaten afspraken gemaakt in de eIDAS-verordening. Zo wil de overheid grensoverschrijdende dienstverlening en handel stimuleren binnen Europa.

Waarom een Europese verordening?

Om een inlogmiddel over de grens te kunnen gebruiken zijn afspraken nodig. Bijvoorbeeld over de betrouwbaarheid van inlogmiddelen en de digitale infrastructuur van iedere lidstaat. Een inlogmiddel wordt ook wel digitale identiteit genoemd. Zo gebruiken we in Nederland DigiD voor burgers en eHerkenning voor bedrijven. Europese lidstaten gebruiken hun eigen nationaal inlogmiddel. In Duitsland is dit bijvoorbeeld het ‘neuer Personalausweis’. De Europese lidstaten hebben afgesproken dat deze inlogmiddelen over de grens moeten worden gebruikt wanneer ze Europees goedgekeurd zijn. Europese burgers en bedrijven kunnen het inlogmiddel dan gebruiken om online zaken te regelen bij de overheid.

Hoe werkt eIDAS?

Door eIDAS wordt grensoverschrijdende dienstverlening makkelijker. Enkele voorbeelden:

  • Maakt een Duitser een verkeersovertreding op een Nederlandse weg? Dan kan hij nu al vanuit Duitsland inloggen op het digitale loket van het CJIB om de Nederlandse boete te betalen. Het Duitse ‘neuer Personalausweis’ is namelijk al Europees goedgekeurd.
  • Een Nederlander die in Duitsland werkt kan op termijn zijn Duitse pensioenzaken met DigiD regelen. Dit kan wanneer DigiD Europees goedgekeurd wordt.

Verordening geldt voor hele publieke sector

Binnen Europa moeten alle organisaties met een publieke taak inlogmiddelen accepteren, die Europees zijn goedgekeurd. Dit staat in de eIDAS-verordening 910/2014 van de Europese Unie. Organisaties met een publieke taak vindt u in sectoren zoals overheid, onderwijs en zorg.

Organisaties in de publieke sector vinden meer informatie over het voldoen aan de eIDAS-verordening op digitaleoverheid.nl en in het magazine over eIDAS.