eIDAS: online zaken regelen binnen Europa

Online zaken regelen met overheidsorganisaties moet over de grens net zo makkelijk  en veilig zijn als in eigen land. Het moet kunnen met je eigen nationale inlogmiddel zoals DigiD. Om dit mogelijk te maken hebben de landen van de Europese Unie (EU) afspraken gemaakt in de eIDAS-verordening. Zo wil de overheid grensoverschrijdende dienstverlening en handel aanmoedigen binnen Europa.

eIDAS

Landen in Europa hebben allemaal hun eigen inlogmiddel om online zaken te doen met organisaties. In Nederland zijn dit DigiD voor burgers en eHerkenning voor bedrijven. Europese landen hebben afgesproken dat burgers en bedrijven deze nationale inlogmiddelen ook over de grens moeten kunnen gebruiken. Een belangrijke voorwaarde is wel dat deze Europees goedgekeurd zijn.

Burgers en bedrijven kunnen het goedgekeurde inlogmiddel gebruiken om online zaken te regelen bij de overheid.

Europese goedkeuring voor nationale inlogmiddelen

Inloggen met je nationale inlogmiddel in het buitenland moet gemakkelijk en veilig zijn. Daarom moeten er afspraken gemaakt worden over:

 • de betrouwbaarheid van een inlogmiddel;
 • de betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur in een Europees land.

eIDAS maakt grensoverschrijdende dienstverlening makkelijker

Door eIDAS wordt grensoverschrijdende dienstverlening makkelijker. Een paar voorbeelden:

 • Een in Spanje wonende Nederlander kan zijn Spaanse inlogmiddel gebruiken om zijn AOW te bekijken bij de SVB.
 • Maakt een Duitser een verkeersovertreding op een Nederlandse weg? Dan kan hij vanuit Duitsland inloggen met zijn 'neuer Personalausweis' op het digitale loket van het CJIB. Zo kan hij makkelijk en veilig de Nederlandse boete te betalen.
 • Een Nederlander die in Duitsland werkt kan in de toekomst zijn Duitse pensioenzaken met DigiD regelen. Dit kan wanneer DigiD Europees goedgekeurd wordt.

Goedgekeurde inlogmiddelen voor eIDAS

Op dit moment zijn inlogmiddelen uit de volgende landen Europees goedgekeurd:

 • België
 • Duitsland
 • Estland
 • Italië (inlogmiddel SPID is akkoord, maar kan bij Nederlandse organisaties nog niet gebruikt worden)
 • Kroatië
 • Spanje

Later worden meer inlogmiddelen uit Europa goedgekeurd voor gebruik over de grens.

Europese goedkeuring voor DigiD

Op dit moment is DigiD Europees nog niet goedgekeurd. U kunt uw DigiD niet daarom niet gebruiken om in te loggen bij organisaties in andere Europese landen. Het kabinet wil dat ook Nederlandse burgers en bedrijven profiteren van de Europese regels. In de tweede helft van 2019 start daarom een proces om ook Europese goedkeuring voor DigiD te krijgen.

Het proces om toestemming te krijgen duurt gemiddeld 6 maanden. In deze periode gaan de Europese landen het inlogmiddel testen en kunnen ze er vragen over stellen. Uiteindelijk moeten de andere Europese lidstaten goedkeuring geven voor het inlogmiddel.

Nederland wilde DigiD eerst zelf verder ontwikkelen. Vandaar dat het proces voor DigiD nog niet eerder gestart is. Voor eHerkenning is het proces om Europese goedkeuring te krijgen intussen begonnen.  

eIDAS geldt voor hele publieke sector

Binnen Europa moeten alle organisaties met een publieke taak inlogmiddelen accepteren, die Europees zijn goedgekeurd. Dit staat in de eIDAS-verordening 910/2014 van de Europese Unie. Organisaties met een publieke taak vindt u in sectoren zoals overheid, onderwijs en zorg.

Hoe moeten organisaties in de publieke sector voldoen aan de eIDAS regels?  Deze informatie staat op digitaleoverheid.nl en in het magazine over eIDAS .