Hoe kan ik vanuit een ander Europees land online zaken regelen met overheidsorganisaties in Nederland?

Met een Europees erkend inlogmiddel (eIDAS) kunnen Europese bedrijven en burgers online zaken regelen met de overheid. Neem bijvoorbeeld een Nederlander die langdurig in Spanje woont. Die kan met zijn Spaanse inlogmiddel digitaal zijn AOW inzien bij de SVB. Nederlandse organisaties met een publieke taak moeten om alle inlogmiddelen te accepteren die een Europese goedkeuring hebben.

Met welke Europese inlogmiddelen kan ik nu inloggen?

Burgers en bedrijven uit andere Europese landen kunnen steeds vaker gebruik maken van hun eigen nationale inlogmiddel om online zaken te regelen met de Nederlandse overheid. Dit nationale inlogmiddel moet dan wel een Europese goedkeuring hebben.  Op dit moment zijn inlogmiddelen uit de volgende landen Europees goedgekeurd:

  • België
  • Duitsland
  • Estland
  • Italië (inlogmiddel SPID is inmiddels akkoord, maar Nederlandse organisaties accepteren het nog niet)
  • Kroatië
  • Spanje
  • Luxemburg
  • Verenigd Koninkrijk

Later krijgen meer inlogmiddelen Europese goedkeuring voor gebruik over de grens.

Heb ik naast een Europees goedgekeurd inlogmiddel ook een Burgerservicenummer (BSN) nodig om in te loggen?

Sommige Nederlandse overheidsorganisaties mogen volgens de wet uitsluitend diensten aan burgers leveren na controle van het BSN. Het gaat bijvoorbeeld om het UWV, de SVB en de pensioenfondsen. Het BSN is een uniek nummer voor iedereen die te maken heeft met de Nederlandse overheid. Het kan gebeuren dat u een Europees erkend inlogmiddel heeft, maar geen BSN.

Heeft u nog geen BSN, maar heeft u wel een relatie met de Nederlandse overheid? Bijvoorbeeld  doordat u werkt, heeft gewerkt, woont of studeert in Nederland? Dan kunt u zich als niet-ingezetene laten inschrijven bij een van de RNI-loketten in Nederland. Na inschrijving ontvangt u een BSN. U kunt vervolgens uw Europees erkende inlogmiddel gebruiken om online diensten af te nemen waarvoor u een Nederlands BSN nodig heeft.

Bij welke organisaties kan ik inloggen met een Europees goedgekeurd inlogmiddel?

Binnen Europa moeten alle organisaties met een publieke taak de inlogmiddelen accepteren die Europese goedkeuring hebben. Organisaties die in Nederland DigiD aanbieden als inlogmiddel, moeten ook uw goedgekeurde Europese inlogmiddel accepteren. Organisaties met een publieke taak vindt u in sectoren zoals overheid, onderwijs en zorg.

Kan ik mijn Europese inlogmiddel met anderen delen?

Uw Europese inlogmiddel is strikt persoonlijk. U mag uw inlogmiddel niet met andere burgers of bedrijven delen.