Risico's van drones

Drones kunnen een risico voor de veiligheid vormen. De Rijksoverheid heeft aandacht voor mogelijk misbruik van drones.

Toenemend risico op misbruik van drones

Drones zijn steeds kleiner, goedkoper én beter geworden. Daardoor zijn ze nu voor veel mensen betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken. Door de populariteit van drones  neemt de overlast en het aantal  ongelukken toe, zo blijkt uit meldingen. Ook wordt het risico groter dat mensen met kwade bedoelingen drones gebruiken. 

Aanpak misbruik drones

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft aandacht voor misbruik van drones. Dat doet de NCTV samen met nationale en internationale overheidsorganisaties. De aanpak richt zich op:

  • in kaart brengen van risico‚Äôs van drones;
  • beleid ontwikkelen om de veiligheid en bekendheid met regels voor drones te vergroten.
  • kennis uitwisselen en innovatie stimuleren over opsporing, identificatie en neutralisatie van drones die een dreiging vormen;
  • meer internationale samenwerking.

Meer informatie voor overheden en beveiliging

Elektriciteit, internettoegang en drinkwater zijn van levensbelang voor de samenleving. Dit zijn voorbeelden van vitale sectoren (vitale processen A en B en sectoren binnen het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding).

De NCTV heeft een brochure ontwikkeld voor beveiligingspersoneel en managers van vitale sectoren en overheden.  De brochure geeft informatie over mogelijke dreigingen van drones en maatregelen daartegen. Hoort u tot de doelgroep? Dan kunt u de brochure aanvragen via: vitaal@nctv.minvenj.nl.