01 oktober Online congres Duurzame Zorg

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Online

Hoe vergroen je een zorgorganisatie? Wat zijn alternatieven voor de dagelijkse kilo’s afval? Hoe ga je verspilling van medicijnen tegen? En wat draagt een duurzame en gezonde omgeving bij aan het herstel en de gezondheid van cliënten? Over al deze vragen ging het online congres Duurzame Zorg op 1 oktober 2020.

Het online congres Duurzame Zorg was, met meer dan 1000 deelnemers, een geslaagde dag! Het congres werd geopend door Diederik Gommers, Ronnie van Diemen en Jacqueline Cramer. Zij gingen in gesprek over de actualiteit: ‘Wat betekent een duurzame, groene zorg vandaag de dag? Wat leren we van het verleden en waar moeten ons in de toekomst op richten?’. Tijdens de opening verwelkomde Cathy van Beek, kwartiermaker Duurzame Zorg, de bijna vijftig nieuwe ondertekenaars van de Green Deal Duurzame Zorg. Zij sluiten zich aan bij het netwerk van zo’n 250 partners die zich beloven in te zetten voor meer duurzaamheid in de zorg.

Daarna volgden verschillende sessies over de vier pijlers van de Green Deal Duurzame Zorg: vermindering van CO2-uitstoot, circulair werken, minder medicijnresten in het water en een gezonde zorgomgeving. Deelnemers kregen praktische handvatten en informatie om zelf aan de slag te kunnen. In de chat konden zij met elkaar in gesprek om goede voorbeelden, informatie en contactgegevens uit te wisselen.

De dag werd afgesloten met de verkiezing Duurzame Zorgprofessional 2020. Vier zorgprofessionals waren genomineerd: Bertil Blok, Ralf van der Plas, Peter Blankestijn en Erwin Groot Jebbink. Zij hebben goede initiatieven en ideeën om de zorg duurzamer te maken. Bertil Blok en Peter Blankestijn wonnen de verkiezing. Ze ontvangen een geldprijs om aan de slag te kunnen met hun groene initiatief.

Het volledige congres is terug te zien via www.rijksoverheid.nl/congresduurzamezorg2020.
 

Congres Iedereen doet wat. Wat doe jij?

René Bleeker, directeur Bouwzaken bij Radboudumc: “Je zou het niet denken, maar de zorgsector draagt bij aan de vervuiling van het milieu.”

Marieke van Veelen, hoofd inkoop bij Tergooi: “Denk alleen al aan alle mondkapjes die we momenteel gebruiken”.

Nicoline Kok, activiteitenbegeleider bij Pennemes: “De hoeveelheid restmateriaal die weggegooid wordt.”

Anne van der Eijk, manager OK en sterilisatie bij LUMC: “Op het OK-centrum van het LUMC gebruiken we heel veel energie. Dat is met name om de luchtkwaliteit hier op het OK-centrum oké te houden, maar we gooien ook veel afval en medicijnresten weg.”

Marieke van Veelen: “En dat is niet goed, niet goed voor het milieu, maar ook niet goed voor zorg. Niet op korte en niet op lange termijn. En daarom komen wij in actie”

Peter Paul van Benthem, voorzitter Federatie Medisch Specialisten: “Duurzaamheid is heel erg belangrijk voor ons.”

Greet Prins, voorzitter Raad van Bestuur bij Philadelphia: “Daarom zetten wij ons als Philadelphia in op het verkleinen van onze CO2-footprint en het verhogen van de sociale footprint van juist ook de kwetsbare medemens.”

René Bleeker: “Ik zet mij in voor duurzaamheid van de zorg. Door met minder stenen, meer technologie en andere manieren van werken, een toekomstbestendige zorgomgeving te maken”.

Nicoline Kok: “Ik zet mij in door veel samen te werken met de dakboer, die speciaal is aangesteld om de natuur bij ons op nummer één te zetten”.

Peter Paul van Benthem: “Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden van hoe wij in de zorg duurzamer kunnen werken”.

Marieke van Veelen: “Ook wij als inkopers kunnen daar een bijdrage aan leveren. En dat doen we ook elke dag. En het helpt en het kan”.

René Bleeker: “Als wij vanuit de zorg samen voor duurzaamheid gaan staan, ben ik ervan overtuigd dat we grote stappen kunnen zetten”.

Greet Prins: “Voor ons allemaal, nu en in de toekomst”.

Anne van der Eijk: “Zie ik jullie online?”

Tekst in beeld: Iedereen doet wat. Wat doe jij?

Tekst in beeld:
Congres Duurzame Zorg
1 oktober 2020
www.aanmelder.nl/duurzamezorg2020