Hoe hoog is de maximale energieprestatievergoeding (EPV) voor huurwoningen aangesloten op een warmtenet?

Voor de hoogte van een energieprestatievergoeding (EPV) die de verhuurder u voorstelt, geldt een maximum. Dit wordt elk jaar aangepast aan de inflatie. De hoogte van de EPV wordt onder andere bepaald door hoe goed de isolatie van uw woning is. Met een EPV zullen uw woonlasten niet of nauwelijks stijgen. U bent ook niet verplicht in te gaan op het voorstel van uw verhuurder.

Hoogte energieprestatievergoeding voor huurwoning op warmtenet

EPV huurwoning, aangesloten op warmtenet per 1 juli 2021
Netto warmtevraag in kilowattuur per vierkante meter per jaar Maximale EPV per vierkante meter per maand
0 tot en met 15 € 0,75
16 tot en met 30 € 0,65
31 tot en met 40 € 0,32
41 tot en met 50 € 0,05

Isolatie en warmtevraag bepalen hoogte energieprestatievergoeding

Voor een EPV moet de huurwoning aangesloten op het warmtenet zeer energiezuinig zijn. En zelf ook veel energie opwekken. De woning is zeer energiezuinig als er sprake is van goede isolatie. En een lage warmtevraag. Lees meer over de voorwaarden voor een EPV bij huurwoningen aangesloten op het warmtenet.

Het begrip warmtevraag geeft aan hoeveel energie nodig is om uw woning te verwarmen bij gemiddeld verbruik in een jaar met een normale winter. Hoe beter de isolatie, hoe lager de warmtevraag van de woning. En hoe hoger de EPV mag zijn.

Huurder niet verplicht akkoord te gaan met energieprestatievergoeding

Als de verhuurder een EPV voorstelt, hoeft u niet verplicht akkoord te gaan.

  • Bent u een nieuwe huurder? Dan kunt u de verhuurder om informatie vragen waaruit blijkt dat de woning energiezuinig is. En zelf energie opwekt. Bijvoorbeeld door het rapport te lezen over de beoordeling van de isolatie en warmtevraag.
  • Huurt u de woning al? U kunt besluiten pas akkoord te gaan als duidelijk is welke gevolgen de EPV heeft voor uw portemonnee. En als u zeker weet dat uw woning na aanpassing aan de voorwaarden voldoet.

Als u ermee instemt dat de verhuurder u een EPV mag vragen, is de EPV niet meer vrijblijvend.