Hoe kan ik met mijn partner gezamenlijk gezag aanvragen over ons kind?

Bent u niet getrouwd of hebt u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt u niet automatisch samen het gezag, maar alleen de moeder. U kunt bij de rechtbank gezamenlijk gezag aanvragen over uw kind.

Online aanvragen gezamenlijk gezag kind

Via het digitaal loket Rechtspraak.nl kunt u met de moeder gezamenlijk gezag aanvragen over uw kind. Dat kost geen geld. Met DigiD krijgt u toegang tot het digitale formulier ‘Aanvragen gezamenlijk gezag’.

Aanvragen gezamenlijk gezag kind met formulier

Heeft u zelf geen DigiD of uw kind (nog) geen BSN? Gebruik dan het aanvraagformulier voor gezamenlijk gezag op de website Rechtspraak.nl. U moet daarbij bewijs meesturen. Bijvoorbeeld een afschrift van de geboorteakte. Dat kunt u aanvragen in de gemeente waar uw kind is geboren.

De papieren stuurt u op of geeft u af bij een rechtbank bij u in de buurt. Is uw kind niet in Nederland geboren of is de geboorteplaats van uw kind onbekend? Ook dan mag u op deze manier gezamenlijk gezag aanvragen.

Aantekening gezamenlijk gezag in gezagsregister

Als de rechtbank uw aanvraag goedkeurt, komt dat in het openbare Centraal Gezagsregister te staan. Vanaf dat moment bent u samen verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind.

Aanvraag gezamenlijk ouderlijk gezag is gratis

U hoeft niet te betalen voor het aanvragen van gezamenlijk ouderlijk gezag . Maar het aanvragen van afschriften bij de gemeente kost wel geld.

Inzage en uittreksel gezagsregister

Wilt u het gezagsregister inzien of een uittreksel uit het register ontvangen? Dan kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij een rechtbank bij u in de buurt. Inzage in het register inzien en opvragen van een uittreksel uit het gezagsregister zijn gratis. U heeft een uittreksel nodig als u wilt aantonen wie het ouderlijk gezag heeft over uw kind.