Kan ik met een ID-kaart naar het VK reizen? Of heb ik een paspoort nodig?

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen met een geldig paspoort naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen. Woonde u uiterlijk op 31 december 2020 (de overgangsperiode) in het VK? Of heeft u een document dat aantoont dat u een grensarbeider bent? Dan heeft  u tot en met 31 december 2025 alleen maar een ID-kaart nodig om tussen beide landen te reizen.

Read this text in English.

U bezoekt het VK in 2021

Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen met een geldig paspoort naar het VK reizen. Dit geldt voor alle landen van het VK. Dus voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Kijk voor meer informatie over reizen naar het VK vanaf 2021 op de website van de Britse overheid (Engels).

U woonde als Nederlander al voor of op 31 december 2020 in het VK

Dan kunt u tot en met 31 december 2025 met uw ID-kaart reizen tussen Nederland en het VK. Dat is afgesproken in het terugtrekkingsakkoord. U heeft tijdens uw reis een bewijs nodig dat u onder het terugtrekkingsakkoord valt. Bijvoorbeeld een document waarmee u kunt aantonen dat u al voor eind 2020 in het VK woonde (Engels).

U bent grensarbeider in het VK

Als u een Frontier Worker Permit heeft mag u tot en met 31 december 2025 met uw ID-kaart reizen tussen Nederland en het VK. U vraagt een Frontier Worker Permit aan bij de Britse overheid. Met dit document kunt u aantonen dat u een grenswerker bent. Zorg dat u dit document bij u heeft tijdens uw reis.

Uitzonderingen waarmee u tot eind 2025 met een ID kaart naar het VK kunt

Er zijn een paar situaties waarin u toch met uw ID-kaart naar het VK kunt blijven reizen tot eind 2025. Kijk voor de uitzonderingen op de website van de Britse overheid (Engels).