Wanneer verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie?

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) is uitgesteld tot 31 oktober 2019, om middernacht Nederlandse tijd. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Read this information in English

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wilde op 29 maart 2019 uit de Europese Unie (EU) stappen. De Britse regering had daartoe een uitredingsakkoord gesloten met de EU. Maar omdat het Britse Lagerhuis dit akkoord nog niet had goedgekeurd, vroeg het VK om verlenging. De 27 blijvende EU-landen en de Britse regering hebben daarom besloten de Brexit-datum uit te stellen tot uiterlijk 31 oktober 2019. Of zoveel eerder als het Britse parlement het Brexit akkoord heeft goedgekeurd.

Dat betekent dat het VK in principe mee zal moeten doen aan de Europese verkiezingen op 23 mei. Als het VK toch geen Europese verkiezingen organiseert, en het terugtrekkingsakkoord niet heeft geratificeerd, dan is de Brexit op 1 juni 2019. Dan is er ook geen nieuw uitstel meer mogelijk.

De kans op een no deal Brexit blijft dus aanwezig, zolang het Britse parlement het akkoord over Brexit niet heeft goedgekeurd.