Mag ik mijn mobiel gebruiken als ik auto rijd?

Als u autorijdt, mag u geen mobiele telefoon vasthouden. Wanneer u met uw telefoon bezig bent, bent u met uw ogen en aandacht niet bij de weg. U brengt anderen en uzelf in gevaar. U kunt daarvoor een boete krijgen van 240 euro.

Verbod uitgebreid vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2019 geldt dit verbod niet meer alleen voor het vasthouden van een telefoon, maar voor alle mobiele elektronische apparaten. Dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers.

Niet handheld bellen achter het stuur

U mag uw mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem niet vasthouden als u uw auto bestuurt. U mag deze apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. U mag uw telefoon wel bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route  te accepteren. Ook mag u spraakbediening gebruiken. 

Bellen in geparkeerde of stilstaande auto mag

U mag wel elektronische apparatuur vasthouden als u met uw auto stilstaat. Bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats.

Boete voor handheld bellen

U kunt een boete krijgen als u mobiele elektronische apparatuur vasthoudt terwijl u rijdt. De boetes voor verkeersovertredingen vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). Voor fietsers is deze boete 95 euro, voor brom- en snorfietsers 160 euro en voor gemotoriseerd verkeer 240 euro.

Regels bellen in de auto

De regels voor het gebruik van een mobiele telefoon in de auto staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De regels gelden in of op auto’s, motoren, bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen met een motor.