Minder gaswinning Groningen

Bij het nemen van besluiten over gaswinning in Groningen is de veiligheid van de inwoners leidend. Daarnaast is de leveringszekerheid van het gas uit Groningen belangrijk.

Veiligheid inwoners Groningen bij gaswinning

Bij de besluitvorming over de winning van aardgas staat de veiligheid van de inwoners voorop. Hierin volgt de Rijksoverheid de adviezen van de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op. Die adviseerde minder gas te winnen om de kans op aardbevingen te verminderen.

Gaswinning kan niet per direct stoppen

In Nederland zijn 7 miljoen huishoudens afhankelijk van het Groningse gas. Jaarlijks is 33 miljard kubieke meter gas  nodig voor deze huishoudens. En ook voor miljoenen huishoudens in in België, Frankrijk en Duitsland. Daarom is het niet mogelijk om de gaswinning per direct stop te zetten.

Minder gas uit Groningen

De afhankelijkheid van gas uit Groningen voor de leveringszekerheid moet verminderen. Daarom neemt het kabniet de komende jaren de volgende maatregelen:

  • Er komt een nieuwe stikstofinstallatie in Groningen. Hierdoor is vanaf 2020 meer gas uit het buitenland geschikt voor gebruik door Nederlandse huishoudens.
  • Door energiebesparing vermindert de vraag naar gas. Nederlandse huizen en bedrijven worden in de toekomst minder door gas en meer door duurzame warmte verwarmd.

  • Duitsland, België en Frankrijk gaan ook over op installaties die ander gas aan kunnen. Duitsland vermindert vanaf 2020 de jaarlijkse import van gas uit Nederland. Uiterlijk in 2030 vindt er geen export naar Duitsland meer plaats. In België en Frankrijk worden apparaten uiterlijk in 2024 omgebouwd om ander gas aan te kunnen.

Documenten