Toespraak door minister Van Ark bij de opening van het INC-festival

Toespraak door minister Van Ark bij de opening van het INC-festival op 8 juni 2021.

Beste mensen,

wat inspirerend om de verhalen te horen van Niels, Amany en Jiska. Wat een toppers zijn dat.

En wat is het een mooie dag.

Vandaag staan we er uitgebreid bij stil dat Nederland zich 5 jaar geleden aansloot bij het VN-gehandicaptenverdrag.

En ook al is er nog veel te doen, die mijlpaal willen we vieren. Met het 1e volledig inclusieve festival van Nederland.

En het mooiste is dat júllie er allemaal zijn.

Beste mensen, het uitgangspunt van dat VN-verdrag is dat iedereen vanzelfsprekend moet kunnen meedoen in de samenleving. Of het nu gaat om school, werk, sport, cultuur, vrije tijd… de belemmeringen moeten gewoon worden opgeruimd.

Want we zeggen het vaak zo makkelijk: eigen regie pakken, in je eigen kracht staan, zelfredzaam zijn. Dat klinkt wel heel mooi, maar dan moeten we dat wél mogelijk maken met elkaar. Dan moeten de omstandigheden er wél zijn. En de hulp en begeleiding als dat nodig is

Want ondanks de mooie voorbeelden, kan er echt nog een hoop verbeteren

Ik denk aan Maartje, die flinke studievertraging oploopt door de aanwezigheidsplicht op haar universitaire bachelor. Zij kán niet altijd aanwezig zijn. Omdat zij vanwege haar huidaandoening vaak geopereerd moet worden. Ik denk ook aan Vincent, die dolgraag een reguliere baan als ICT-er wil. Maar aanloopt tegen werkgevers die niet naar zijn kwaliteiten kijken, maar er voor terugschrikken dat hij met zijn beperking 6 uur per dag kan werken in plaats van 8 uur.

Hun verhalen raken mij. Omdat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is om hen wél de kans te geven om volledig mee te doen. Vaak gaat het niet om enorme aanpassingen. Maar om een beetje goede wil, begrip en flexibiliteit.

Er ligt dus nog een flinke taak voor ons als overheid, voor het bedrijfsleven. Voor de vrijetijdssector. Het onderwijs. Voor héél de samenleving.

Ik hoop dat dit festival een bron van inspiratie is om al die belangrijke stappen te gaan zetten met elkaar. Om te leren van elkaar. Te luisteren naar elkaar. Samen kunnen we van Nederland een land maken waar iedereen erbij hoort en mee kan doen. Kom dus met jullie ideeën. We gaan er graag mee aan de slag!

Dág, en heel veel plezier!

Hun verhalen raken mij. Omdat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is om hen wél de kans te geven om volledig mee te doen. Vaak gaat het niet om enorme aanpassingen. Maar om een beetje goede wil, begrip en flexibiliteit.