Bewaken consumentenbelang financiële producten en diensten

De Rijksoverheid bewaakt het belang van consumenten die financiële producten en diensten gebruiken. Daarom ontwikkelt de overheid met de financiële sector en maatschappelijke organisaties regels en initiatieven. Zoals de financiële bijsluiter en Wijzer in geldzaken.

Toezicht nieuwe financiële producten

Als financiële ondernemingen nieuwe producten ontwikkelen moeten zij daarbij het belang van de klant centraal stellen. De  Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt hierop toezicht.

Financiële bijsluiter

Bij ingewikkelde financiële producten, zoals levensverzekeringen en beleggingshypotheken is een financiële bijsluiter verplicht. De bijsluiter geeft u informatie over de kosten, de opbrengsten en de risico's van een financieel product. Zodat u weet welk product u afsluit en u producten beter kunt vergelijken.

Verplichte waarschuwing in reclame

In reclames voor ingewikkelde financiële producten zijn waarschuwingen verplicht. Zoals: 'Loop geen onnodig risico, 'Lees de Financiële bijsluiter' of 'Geld lenen kost geld'.

Wettelijke zorgplicht banken

Banken hebben een zorgplicht. Deze zorgplicht stelt de klant meer centraal. Ook kan de AFM daardoor eerder ingrijpen bij misstanden. Dit beschermt de consument beter tegen slechte financiële producten.

Provisieverbod financieel adviseurs

Provisies zijn verboden bij advies of bemiddeling van hypotheken en ingewikkelde financiële producten. Het verbod zorgt ervoor dat financieel adviseurs handelen in het belang van de klant. Ze worden niet meer beïnvloed door de provisies die zij krijgen.

Wijzer in geldzaken

Meer financiële kennis en vaardigheden versterken de positie van consumenten. Daarom werkt de overheid samen met de financiële sector en maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld in het platform Wijzer in geldzaken. Dit platform helpt consumenten met het maken van verantwoorde keuzes op financieel gebied.