Waarom is de euro ingevoerd?

Er zijn een aantal redenen voor de invoering van de euro. Zo moest de euro een einde maken aan schommelende wisselkoersen. Op de wereldmarkt was er behoefte aan een gemeenschappelijke Europese munt. En de euro maakt het makkelijker om prijzen te vergelijken.

Einde aan schommelende wisselkoersen door invoering euro

Met de invoering van 1 Europese munt moest een einde komen aan de schommelende wisselkoersen. Deze belemmerden de internationale handel. Als een wisselkoers plotseling daalde of steeg, kregen transacties mogelijk opeens een heel andere betekenis voor een bedrijf. Bedrijven konden zich hiertegen beschermen, maar dat kostte geld. Deze kosten werden uiteindelijk aan u doorberekend. Het einde van de koersschommelingen scheelt geld én onzekerheid.

Gemeenschappelijke Europese munt

Een gemeenschappelijke Europese munt moest dankzij het grote gebruiksgebied een belangrijke valuta op de wereldmarkt worden. De euro is vergelijkbaar met de dollar en de yen. Dat is gunstig voor de financiële sector en voor het bedrijfsleven in Europa.

Eenvoudiger prijzen vergelijken door invoering euro

Dankzij de euro kunt u makkelijker prijzen in verschillende Europese landen vergelijken. En als u op reis gaat hoeft u geen kosten te maken om andere valuta te kopen.