Hoe kan ik meedoen aan het experiment vraagfinanciering?

Om mee te doen met het experiment moet u zich inschrijven bij de hogeschool. Dit kan via de website van de opleiding. Daar wordt u verwezen naar studielink (bij publieke opleidingen) of een inschrijfformulier van de opleiding (bij private opleidingen).

Inschrijven per module

Als u meedoet aan het experiment volgt u geen hele opleiding, maar 1 of meer modules. Elke module levert 30 studiepunten op. De modules kunnen gestapeld worden tot een diploma (hbo-bachelor is 240 studiepunten en de assocatie degree is 120 studiepunten).

Collegegeld en voucher per module

De opleiding bepaalt zelf het (module)collegegeld. Dit mag niet hoger zijn dan €3750 per module. Studenten die meedoen aan het experiment kunnen een bijdrage krijgen van de overheid, via een voucher. De school vraagt na inschrijving de vouchers aan bij DUO. Deze voucher geeft €1250 korting op het collegegeld per module.

Voorwaarden voucher

De voucher geldt alleen voor studenten die niet eerder een bachelordiploma hebben behaald. Heeft u een mbo diploma of bent u eerder gestopt met een opleiding in het hoger onderwijs? Dan komt u wel in aanmerking. Een student heeft recht op maximaal 8 vouchers.

Heeft u geen recht op een voucher? Dan kan de school instellingscollegegeld vragen. Dit kan soms hoger zijn dan €3750.

Onderwijsovereenkomst afsluiten

Schrijft u zich in voor een opleiding met vraagfinanciering? Dan sluit u een onderwijsovereenkomst met de hogeschool. Hierin maakt u afspraken over bijvoorbeeld

  • de duur van de overeenkomst;
  • het onderwijsprogramma;
  • eventuele vrijstellingen;
  • de hoogte van het collegegeld;
  • de wijze van betaling;
  • het aantal herkansingen.

De opleiding houdt rekening met de kennis en ervaring die u al heeft.

Overstappen van module

U mag tussentijds overstappen naar een andere opleiding of instelling. Wel heeft dit gevolgen voor uw vouchers. Het maximale aantal vouchers blijft 8 per persoon.

Meer modules tegelijkertijd

U mag niet aan meerdere modules tegelijkertijd deelnemen. U moet eerst een module halen, voordat u met de volgende begint. Zo stapelt u de modules tot uw diploma. U mag wel voor 2  modules tegelijkertijd ingeschreven zijn, om zo vertraging in de studie te voorkomen.

Welke opleidingen doen mee?

Het experiment vraagfinanciering geldt voor een aantal opleidingen in de sectoren techniek & ICT en zorg & welzijn. Er doen publieke en private opleidingen mee.