Heb ik een visum nodig als ik naar Nederland ga?

Als u korter dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven heeft u mogelijk een Schengenvisum nodig. Of u een visum nodig heeft voor Nederland hangt af van uw nationaliteit.

Niet visumplichtig

Heeft u de nationaliteit van 1 van de volgende landen?

  • Europese Unie (EU); 
  • Liechtenstein;
  • Noorwegen;
  • IJsland;
  • Zwitserland.

U heeft geen visum nodig. Wel moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. De voorwaarden voor kort verblijf in Nederland vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Wel of niet visumplichtig

Heeft u niet de nationaliteit van 1 van bovenstaande landen? Dan heeft u mogelijk een Schengenvisum voor kort verblijf nodig. Met een Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) in het Schengengebied verblijven. 

Op de Schengen Visumwijzer van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u zien of u wel of geen visum nodig heeft. 

Als u geen visum nodig heeft, moet u toch aan bepaalde voorwaarden voldoen om in Nederland te verblijven. De voorwaarden voor kort verblijf in Nederland vindt u op de website Nederland Wereldwijd.

Geldige verblijfsvergunning uit ander Schengenland

Mogelijk heeft u al een geldige verblijfsvergunning uit een ander Schengenland. U heeft dan geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen in Nederland.

Andere soorten visa voor Nederland

Naast het Schengenvisum zijn er nog andere visa. Bijvoorbeeld een luchthaventransitvisum als u een tussenstop maakt op een Nederlands vliegveld. Op de website Nederland Wereldwijd staat meer informatie over visa voor Nederland.