Tijdlijn Veranderopgave Inburgering (VOI)
Het kabinet wil een nieuwe Wet inburgering invoeren. Om dit mogelijk te maken moet er veel geregeld worden. De tijdlijn geeft een overzicht van de ontwikkelingen tot invoering van de Wet inburgering en andere relevante wetten.
Van regeerakkoord tot invoering:Alles wat geregeld moet worden tot invoering van de Wet inburgering en andere relevante wetten.
2017
In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ staat dat integratie van essentieel belang is voor mensen zelf en de Nederlandse samenleving. Van nieuwkomers wordt verwacht dat zij alles doen om te integreren: leren van de taal, respecteren van onze wetten, omarmen van onze vrijheden en gelijkheden en vinden van werk. Meedoen dus.
2018
Uit de evaluatie van de Wet inburgering 2013 blijkt dat het huidige inburgeringsstelsel onvoldoende bijdraagt aan de integratie van nieuwkomers. Inburgeringsplichtigen doen te lang over hun inburgering en worden niet geprikkeld om op het hoogst mogelijke niveau de Nederlandse taal te leren. De verbinding met participatie in de samenleving wordt onvoldoende gemaakt. De doorgaande lijn tussen de asielopvang en verdere inburgering bij gemeenten verloopt niet soepel. Inburgeringsplichtigen zijn kwetsbaar op een vrije markt waar fraude voorkomt door instellingen die misbruik maken van de mogelijkheden die het leenstelsel ze biedt.
Brief van minister Koolmees (SZW) aan de Tweede Kamer waarin hij zijn denkrichting presenteert voor de verbeteringen van het inburgeringsbeleid op basis van het regeerakkoord. Het huidige stelsel bevat belemmeringen, waardoor inburgering als start van meedoen in de Nederlandse samenleving onvoldoende tot zijn recht komt. In het nieuwe stelsel worden inburgeringsplichtigen, gemeenten en het Rijk optimaal in positie gebracht. Zodat het doel van inburgering wordt bereikt: alle inburgeringsplichtigen doen zo snel en volwaardig mogelijk mee in de Nederlandse maatschappij, het liefst via betaald werk.
In deze Kamerbrief wordt de uitwerkingsagenda voor de nieuwe Wet inburgering toegelicht. De zomerperiode is gebruikt om in beeld te brengen welke vragen centraal staan om de hoofdlijnen uit de Kamerbrief te vertalen naar beleid en wetgeving. Dit heeft geresulteerd in een Uitwerkingsagenda. Hierin staat centraal wat er moet gebeuren, wat daarbij prioriteit heeft, wie erbij betrokken is en wanneer wat moet gebeuren in het komende half jaar.
2019
Kamerbrief over invulling van het pilotprogramma. Het pilotprogramma heeft 2 doelstellingen: het opdoen van lessen voor de verdere inrichting van het nieuwe inburgeringsstelsel en gemeenten voorbereiden op de implementatie van de nieuwe wet door de resultaten van de pilots breed te delen.
Tijdens de consultatie kan via internet en via gerichte uitvraag aan partijen advies worden gegeven op het wetsvoorstel inburgering.
De start van 21 pilots rond de thema’s:
- Duale trajecten (combineren leren van de taal en werken);
- integratie van vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten;
- Brede intake/persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP).
18 pilots rond de thema’s Z-route, Ontzorgen en B1-route starten.
Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben AEF en het CPB een onderzoek gedaan naar de financiële gevolgen van de taken voor gemeenten, die zij krijgen in het nieuwe inburgeringsstelsel. Dit is gedaan naar aanleiding van zorgen die de VNG eerder dit jaar heeft geuit. Onlangs zijn de rapporten van het AEF-veldonderzoek en de CPB-certificering gepubliceerd. Over de verdere gevolgen van de beide rapporten zijn het ministerie van SZW en de VNG nog in gesprek. Meer daarover staat in de Kamerbrief over het AEF-rapport en de analyse van het CPB.
2020
De lagere wet- en regelgeving die bij de Wet inburgering horen worden vormgegeven. Dit betreffen het Besluit inburgering (een algemene maatregel van bestuur) en de Regeling inburgering (een ministeriële regeling).
Minister Koolmees beschrijft op 4 februari 2020 in een brief aan de Tweede Kamer de mogelijkheden om op korte termijn een inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers in te voeren.
Minister Koolmees meldt de Tweede Kamer op 23 maart 2020 dat de ingangsdatum van de Wet inburgering is opgeschoven naar 1 juli 2021.
De minister informeert de Tweede Kamer over de afspraken die zijn gemaakt met VNG over de financiële en inhoudelijke kaders van het nieuwe inburgeringsstelsel.
De minister meldt dat de coronamaatregelen gevolgen hebben voor de planning van het pilotprogramma. De pilotperiode wordt verlengd met 6 maanden.
Het wetsvoorstel is op 2 juli door de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu ter behandeling in de Eerste Kamer.
De beoogde invoeringsdatum van 1 juli 2021 wordt uitgesteld. Er wordt gestreefd naar een nieuwe invoeringsdatum van 1 januari 2022.
2021
De nieuwe Wet inburgering wordt gepubliceerd in het Staatsblad.
Het Besluit wordt aan de Eerste en Tweede Kamer verzonden zodat zij er kennis van kunnen nemen en zich er over kunnen uitlaten. Het Besluit inburgering wordt na advies van de Afdeling advisering van de Raad van State gepubliceerd. De Regeling inburgering wordt dan ook gepubliceerd.