Kan ik een vaccinatie tegen apenpokken krijgen?

U kunt gevaccineerd worden tegen apenpokken als u tot een risicogroep behoort. Dat geldt voor MSM en MSM-sekswerkers die deelnemen aan de landelijke hiv PrEP-regeling en:

  • voor degenen die hiervoor op de wachtlijst staan; 
  • het meeste risico hebben op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), en daarmee ook op apenpokken;
  • bij de Centra Seksuele gezonheid (CSG) en die het meeste risico hebben op een soa. 

1 of 2 vaccinaties per persoon

De meeste mensen krijgen 2 vaccinaties. Tussen deze 2 prikken zit een periode van 4 weken. 6 weken na de 1e prik heeft de vaccinatie effect. Heeft u al eerder een vaccinatie tegen pokken gehad? Dan heeft u voldoende aan 1 vaccinatie. Deze vaccinatie heeft effect na 2 weken.

Uitnodiging voor vaccinatie

Behoort u tot 1 van de risicogroepen? Dan krijgt u binnenkort een uitnodiging voor vaccinatie. In totaal komen hiervoor ongeveer 32.000 mensen in aanmerking.

Vanaf donderdag 21 juli versturen de GGD’s in de regio’s Amsterdam en Haaglanden de 1e uitnodigingen voor vaccinaties. De 1e prikken zijn op maandag 25 juli gezet. De overige GGD’s volgen snel. Hoe u door de GGD wordt uitgenodigd, kan per regio verschillen.

Houd u aan de bestaande maatregelen en adviezen

Ook met een vaccinatie is het belangrijk dat u zich aan de bestaande maatregelen en adviezen houdt:

  • Test bij klachten en ga in isolatie als u besmet bent. 
  • Bent u een risicocontact? Onthoud u dan van intiem contact.

Bellen met vragen over vaccinatie

Vanaf volgende week komt er een landelijke informatielijn waar u terecht kunt met vragen over vaccinatie tegen apenpokken. Het telefoonnummer van deze informatielijn komt hier te staan.

RIVM geeft medisch advies en informatie

De Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft informatie over de apenpokken en antwoorden op veelgestelde vragen. Bijvoorbeeld over de symptomen en klachten, behandeling en quarantaine

Voor professionals heeft het RIVM een richtlijn gemaakt. Deze richtlijn monkeypoxvaccinatie biedt onder meer informatie over:

  • hoe het vaccin aangevraagd kan worden;
  • het toedienen van het vaccin;
  • instructies om de juiste doelgroepen uit te nodigen voor vaccinatie.