Alles wat u moet weten over eIDAS
In dit overzicht staan de meestgestelde vragen over de Europese verordening eIDAS. eIDAS zorgt dat u met uw nationale inlogmiddel (zoals DigiD) kunt inloggen bij organisaties in andere landen in de Europese Economische Ruimte (EER).
Wat is eIDAS?
Overheidsorganisaties in de EER-landen kunnen personen identificeren aan de hand van hun paspoort. Het maakt daarbij niet uit welk land dat paspoort heeft uitgegeven. Zo kunt u zich in Nederland bijvoorbeeld identificeren met een Italiaans paspoort. Dit ligt anders bij elektronische identiteitsbewijzen (eID’s). Zoals in Nederland DigiD. In veel landen kunt u zich alleen digitaal identificeren met het eID dat het land zelf uitgegeven heeft. Dit is sinds 2018 veranderd door eIDAS.
De EU-verordening eIDAS maakt het makkelijker om eID's te gebruiken binnen verschillende lidstaten van de Europese Unie. Nationale eID’s moeten eerst bij de Europese Commissie worden aangemeld. Is dat gebeurd, dan kunt u ze ook in andere EER-landen gebruiken. U kunt dan als Nederlander met uw DigiD bijvoorbeeld inloggen bij de overheid in Frankrijk. Italianen kunnen met hun inlogmiddel SPID bijvoorbeeld bij de Nederlandse overheid zaken doen. En andersom.
Wilt u weten wanneer u uw nationale eID in het buitenland kunt gebruiken? Neem dan contact op met de verantwoordelijke organisatie uit het EER-land van uw eID.
Video: Online zaken regelen over de grens met eIDAS
Hoe kan eIDAS u helpen met online zaken regelen met overheden over de grens? Bekijk de voorbeelden in de video.
Hoe kan ik een eIDAS-inlogmiddel krijgen?
Er bestaat geen eIDAS-inlogmiddel. Er zijn verschillende nationale elektronische identificatiebewijzen (eIDs). In Nederland is dat bijvoorbeeld DigiD. Als de Europese Commissie zo’n nationaal eID heeft goedgekeurd, dan kunt u dat ook in andere EER-landen gebruiken. Dat regelt de Europese verordening eIDAS.
Het Nederlandse DigiD is inmiddels goedgekeurd als Europees inlogmiddel. Dat betekent dat u met DigiD kunt inloggen bij overheidsorganisaties in andere Europese landen.
Het verschilt per land hoe u aan een nationaal eID kunt komen. EER-landen mogen zelf bepalen aan wie hun nationale eID mag gebruiken. Vaak is dit middel alleen te gebruiken voor burgers die geboren zijn in het betreffende EER-land. Of voor burgers die in dat EER-land wonen en werken.
EER-landen mogen ook zelf beslissen of ze willen dat hun nationale eID ook in andere EER-landen geldig is.
Wanneer krijg ik met Europees inloggen te maken?
U krijgt te maken met Europees inloggen in de volgende situatie. U wilt met een elektronisch identiteitsbewijs uit het ene EER-land inloggen bij een overheidsorganisatie in een ander EER-land. In de praktijk gaat het vooral om de volgende twee situaties:
- U heeft als Nederlander een eID van een ander EER-land en wilt inloggen bij de Nederlandse overheid. Een voorbeeld: u woont als Nederlander bijvoorbeeld in Spanje. En u wilt met uw Spaanse eID inloggen bij de SVB om uw AOW gegevens te bekijken. Let op: het EER-land mag zelf bepalen of u als buitenlander recht heeft op hun eID.
- U heeft een Nederlands eID (bijvoorbeeld DigiD) en wilt inloggen bij een overheidsorganisatie in een ander EER-land.
Twee voorwaarden die hierbij gelden:
- Het moet technisch mogelijk zijn om digitaal in te loggen bij een overheidsorganisatie. Kunnen burgers uit het EER-land zelf ook niet inloggen bij de overheidsorganisatie? Dan hoeft die overheidsorganisatie die mogelijkheid ook niet aan te bieden aan andere EER-burgers.
- De Europese Commissie heeft uw eID langer dan 12 maanden terug goedgekeurd. EER-landen hebben namelijk maximaal 12 maanden de tijd om de toegang van uw eID technisch mogelijk te maken.
eIDAS niet meer mogelijk voor het VK
Sinds 1 januari 2021 gelden de eIDAS-regels niet meer voor het Verenigd Koninkrijk (VK). U kunt niet meer op een inlogpagina via de knop European Login het VK kiezen. Ook op een inlogpagina van een Britse organisatie is de knop European login er niet meer.
Ik heb geen DigiD, wat nu?
Als u in aanmerking komt voor een DigiD, dan kunt u een DigiD aanvragen via www.digid.nl. Komt u niet in aanmerking voor een DigiD? Dan heeft u misschien wel recht op een inlogmiddel uit een ander EER-land. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met de verantwoordelijke overheidsorganisatie in het bewuste EER-land.