Kan ik met mijn DigiD inloggen bij overheidsorganisaties in andere EU-landen?

Nee, u kunt nog niet inloggen met uw DigiD bij overheidsorganisaties in andere landen van de Europese Unie (EU). De Rijksoverheid streeft ernaar om dit vanaf september 2021 wel mogelijk te maken.

Goedkeuring DigiD door andere EU-landen

Voordat u met uw DigiD kunt inloggen bij overheidsorganisaties in andere EU-landen, moeten deze DigiD eerst goedkeuren. De Nederlandse regering heeft deze goedkeuring in december 2019 aangevraagd. De andere EU-landen hebben dan 6 maanden de tijd om DigiD te testen. Ze kijken bijvoorbeeld of DigiD voldoet aan alle technische en veiligheidseisen in hun land. Is alles in orde? Dan geven de EU-landen een gezamenlijke ‘verklaring van geen bezwaar’ af aan de Europese Commissie.

Goedkeuring DigiD door de Europese Commissie

Europese Commissie komt direct na de verklaring van geen bezwaar in actie. De Commissie onderzoekt dan of het goedkeuringsproces volgens de regels gegaan is. Is dat het geval? Dan geeft het de definitieve toestemming om DigiD te mogen gebruiken in andere EU-landen.

Andere EU-landen krijgen dan nog 12 maanden om het gebruik van DigiD in hun land mogelijk te maken. Naar verwachting moet DigiD vanaf september 2021 in alle EU-landen te gebruiken zijn.

Aanvragen DigiD

Een DigiD kunt u aanvragen via www.digid.nl. Komt u niet in aanmerking voor een DigiD? Dan kunt u mogelijk wel recht hebben op een digitale identiteit van een ander EU-land.  Heeft u hier vragen over? Dan kunt u contact opnemen met het meldpunt in het EU-land waar u woont of werkt.