Kan ik met mijn DigiD inloggen bij overheidsorganisaties in andere EER-landen?

Nee, u kunt nog niet inloggen met uw DigiD bij overheidsorganisaties in andere landen in de Europese Economische Ruimte (EER). De Rijksoverheid streeft ernaar om dit vanaf eind eerste kwartaal 2022 mogelijk te maken.

Goedkeuring DigiD door andere EER-landen

Voordat u met uw DigiD kunt inloggen bij overheidsorganisaties in andere EER-landen, moeten deze DigiD eerst goedkeuren. De Nederlandse regering heeft deze goedkeuring in december 2019 aangevraagd. De andere EER-landen hebben dan 6 maanden de tijd om DigiD te testen. Ze kijken bijvoorbeeld of DigiD voldoet aan alle technische en veiligheidseisen in hun land. Is alles in orde? Dan geven de EER-landen een gezamenlijke ‘verklaring van geen bezwaar’ af aan de Europese Commissie.

Goedkeuring DigiD door de commissie

De commissie komt direct na de verklaring van geen bezwaar in actie. De commissie onderzoekt dan of het goedkeuringsproces volgens de regels gegaan is. Is dat het geval? Dan geeft het de definitieve toestemming om DigiD te mogen gebruiken in andere EER-landen.

Andere EER-landen krijgen dan nog 12 maanden om het gebruik van DigiD in hun land mogelijk te maken. Naar verwachting moet DigiD vanaf eind eerste kwartaal 2022 in alle EER-landen te gebruiken zijn.

Aanvragen DigiD

Een DigiD kunt u aanvragen via www.digid.nl. Komt u niet in aanmerking voor een DigiD? Dan kunt u mogelijk wel recht hebben op een digitale identiteit van een ander EER-land.  Heeft u hier vragen over? Dan kunt u contact opnemen met het meldpunt in het EER-land waar u woont of werkt.