Nederland ondersteunt vredesproces Midden-Oosten

Bij het vredesproces tussen Israëlische en Palestijnse autoriteiten zet Nederland, net als de Europese Unie, in op een tweestatenoplossing. Waarbij een veilig Israël en een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan.

Tweestatenoplossing Midden-Oosten

Als het lukt een tweestatenoplossing te bereiken, betekent dit dat Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) een definitief vredesakkoord hebben bereikt. De grenzen van voor 4 juni 1967 (voor de 6-daagse oorlog) vormen daarbij het uitgangspunt. De toekomstige Palestijnse staat bestaat dan uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Tenzij de beide partijen in onderhandelingen tot andere grenzen komen.

Er moeten garanties zijn voor de veiligheid van Israël en de toekomstige Palestijnse staat. Ook zijn onderhandelingen nodig over de status van Jeruzalem en over het vluchtelingenvraagstuk.

Nederland ziet de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse Gebieden als illegaal. Deze zijn in strijd met het internationaal recht en vormen een ernstige bedreiging voor het vredesproces.

Nederland heeft diepe en goede relaties met Israël en met de Palestijnse Autoriteit en wil deze verder verdiepen. Nederland werkt daarbij onder meer actief met beide partijen samen om de sociaaleconomische situatie in de Palestijnse gebieden te verbeteren. Nederland hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan een definitieve oplossing.