Zijlstra en Guterres bespreken Nederlands lidmaatschap Veiligheidsraad

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag in New York uitgebreid overlegd met secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Ook was Zijlstra bij een debat in de VN-Veiligheidsraad, waarvan het Koninkrijk der Nederlanden vanaf 1 januari 1 jaar lid is.

'Ik vind het belangrijk dat we in 2018 geloofwaardige en constructieve voorstellen doen in de Veiligheidsraad. Alleen dan ben je effectief, en boek je resultaten in plaats van veto’s,' aldus Zijlstra. Hij heeft Guterres verteld dat Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zich specifiek zullen richten op thema’s die bij het Koninkrijk passen.
 
Daarbij gaat het om het voorkomen van conflicten door zo vroeg mogelijk de dieperliggende oorzaken van instabiliteit aan te pakken. Gerechtigheid, die noodzakelijk is om duurzame vrede te bereiken in bijvoorbeeld Syrië en Jemen, is een ander belangrijk onderwerp waarvoor Nederland zich als gastland van VN-hoven en –tribunalen zal inzetten. Daarnaast wil het Koninkrijk bijdragen aan betere en goed uitgeruste vredesoperaties om mensen in conflictgebieden zo goed mogelijk te kunnen beschermen.
 
Zijlstra: 'Deze onderwerpen zitten in ons DNA. Vanuit onze belangen, waarden en ervaringen in de praktijk, zoals in de missie in Mali of met watermanagement, willen we zichtbaar verschil maken in de Veiligheidsraad.' De minister keek met Guterres ook vooruit op het bezoek dat de secretaris-generaal volgende week aan Nederland brengt. Guterres is dan bij de sluitingsceremonie van het Joegoslaviëtribunaal en een aftrap om het Nederlandse lidmaatschap van de Veiligheidsraad in te luiden.
 
Zijlstra sprak in New York verder met het Nederlandse team dat druk is met de laatste voorbereidingen voor het lidmaatschap van de Veiligheidsraad. Het is de zesde keer dat het Koninkrijk tijdelijk deel uitmaakt van het belangrijkste orgaan voor internationale vrede en veiligheid. De laatste keer was 18 jaar geleden, in de jaren 1999-2000. Zijlstra zal tijdens het lidmaatschap herhaaldelijk in New York zijn, zoals in maart: dan is het Koninkrijk een maand voorzitter van de Veiligheidsraad.