NAVO-top: nieuwe missie in Irak en meer staffuncties

Er komt een nieuwe NAVO-missie in Irak. Deze gaan de Iraakse strijdkrachten adviseren en trainen. Het kabinet onderzoekt of een proportionele Nederlandse bijdrage met individuele trainers en adviseurs mogelijk is.

De operatie richt zich op het versterken van de veiligheidssector. Denk aan opbouw van bijvoorbeeld leger en politie. Het bondgenootschap ontplooide daarvoor al activiteiten, maar die worden nu omgezet naar een missie.

Commandostructuur

Door de verslechterende veiligheidssituatie past de NAVO bovendien de commandostructuur aan, onder meer met nieuwe hoofdkwartieren in de Verenigde Staten en in Duitsland. Daarvoor zijn 1.200 staffuncties nodig, waarvan Nederland er ongeveer 50 voor zijn rekening neemt. Overigens levert Defensie al bijna 300 militairen voor internationale NAVO-posten.

De nieuwe organisatie legt een grotere nadruk op maritieme veiligheid en logistieke ondersteuning mét militaire mobiliteit. Ook komt er meer aandacht voor strategische communicatie en cyberverdediging.

De defensieministers van de NAVO-landen stemden vorige maand in met een gefaseerd uitvoeringsplan. Het duurt ongeveer 3 jaar voordat de nieuwe commandostructuur staat.